Klik venligst
SPORT 2024-06-07 KL. 12:03

Halmstadproffs segrade i Skogaby Open

Av Rickard Gustafsson

Vädergudarna gjorde sitt bästa för att sätta golfarna på prov. Leo Johansson, Halmstad GK, klarade testet bäst och kan efter två andraplatser i tävlingen nu titulera sig som segrare av Skogaby Open. På damsidan vann Amelie Tolf, Göteborgs GK, före hemmaspelaren Tuva Edvinsson.

Halmstadproffs segrade i Skogaby Open
Proffset Leo Johansson, Halmstads GK, bemästrade de svåra byiga vindarna under Skogaby Open bäst och tog hem sin första titel i tävlingen. Foto: Kristina Hallquist

Det var tuffa väderförutsättningar när Skogaby GK:s egen flaggskeppstävling, Skogaby Open, avgjordes under nationaldagen.

Tävlingen, öppen för både herrar och damer, ingår i Svenska Golfförbundets rankning och de knappt 90 spelarna som kom till start prövades rejält mentalt.

36 hål i sol, sidledes regn och blåst, lägg därtill tuffa flaggplaceringar, sliter även på de duktigaste spelarna.

– Vi hade alla väder under tävlingen och det var tufft för spelarna. Väldigt byiga vindar och på slutet var det helt vindstilla, men då kom knotten fram, säger Kristina Hallquist, tävlingsledare och tillika kanslichef på Skogaby GK.

Skogaby Open, under nationaldagen, bjöd på omväxlande väder. Ena stunden sol och kortbyxor, som här där Tewit Thongkam, Falkenberg puttar, till regnkläder och paraply. Foto: Kristina Hallquist

På herrsidan kom 81 spelare till start och bäst av alla var Halmstad GK:s proffsspelare Leo Johansson (hcp +5), som efter en trevande första runda (74 slag och två efter täten) seglade upp från åttonde plats till seger.

Under inledningen av rond två rullade Johansson i sex birdies på de första tolv hålen och kunde defilera till vinst med en avslutande 68:a (-3). Marginalen till övriga på pallen Vilhelm Johansson, Åkagården, och Elias Krantz, Hills, blev till sist fem slag.

Leo Johansson, Halmstads GK. Foto: Kristina Hallquist.

Det nyblivna HGK-proffset, som gått på college i USA och i höst siktar på att kvala in till DP World Tour, hade tidigare två andraplatser i Skogaby Open (2018, 2019).

Bästa lokala spelare blev Robin Wik, Skogaby GK, på 14:e plats och David Swahn Håkansson försvarade Laholms GK:s färger bäst med en 28:e plats.

På damsidan blev segermarginalen ett slag större. Amelie Tolf, Göteborg, gick runt på 79-78 och var med det sex slag före tvåan Tuva Edvinsson, Skogaby, och Ida Cederqvist, Båstad.

Amelie Tolf, Göteborgs GK, tog hem segern i Skogaby Opens damklass. Foto: Kristina Hallquist

Tävlingen som hade uppehåll under pandemiåren (2020-2021), och inte fick ihop tillräckligt med deltagare 2022, är nu tillbaka med kraft.

– I år var anmälningslistan övertecknad med 20-25 namn och det är vi naturligtvis jätteglada för, säger Kristina Hallquist.

Hallquist vill också ge banarbetarna högsta betyg. Skogaby har, likt många andra svenska golfklubbar, under våren arbetat hårt med sviterna av snömögel på greenområdena.

– En jätteeloge till bankillarna som som presenterade en bana från sin bästa sida med jämna och snabba greener. Det var bra flyt på banan trots att det var mycket av och på med regnkläder. Vi fick intrycket av att spelarna var mycket nöjda både med banan och tävlingsarrangemanget, säger hon till LT.