SPORT 2022-08-02 KL. 10:54

Guld-Nellie detroniserade SM-drottningen

Av Rickard Gustafsson

Hårdsatsande mountainbikecyklisten Nellie Larsson från Mellbystrand tog hem karriärens största seger när hon vann SM i mountainbikens crosscountrymaraton. 43-åringen från Bukten MTB vann före regerande mästarinnan Jennie Stenerhag som vunnit SM-guldet nio år i följd.
– Det största jag presterat i min cykelkarriär, säger Nellie till LT.

Guld-Nellie detroniserade SM-drottningen
Nellie Larsson slog till och vann SM i Ludvika före Falu CK-cyklisterna Jennie Stenerhag och Tilda Hylén. En mycket meriterande seger med tanke på att Stenerhag vunnit nio SM-guld på raken. Foto: Privat

Inför SM-tävlingarna i Ludvika hade Nellie Larsson visat god form under hela säsongen. I långloppscupen låg hon på andra plats efter premiärsegern i Billingeracet och flera andra pallplaceringar under våren och sommaren.

När Nellie rullade fram till startlinjen i damernas elitklass på SM i Ludvika visste hon att chansen till seger fanns om hon bara genomförde racet efter sin uppsatta plan.
– Jag lade upp en tydlig plan för loppet. Det är långa stigpartier där man vill vara först eller tvåa för att undvika trassel och jag kände att om jag bara följde planen skulle jag ha möjlighet att vinna, säger Nellie Larsson.

Samtidigt var motståndet bästa tänkbara. Jennie Stenerhag, Falu CK, som prenumererat på SM-guldet i XCM-grenen var ute efter sin tionde raka mästartitel.

I inledningen av loppet på den 81 kilometer långa och tuffa maratonbanan var tempot relativt måttligt.
– Det gick lugnt första halvan av loppet och då var vi en större grupp. Andra halvan höjdes tempot rejält och då blev vi fyra som höll sällskap, berättar Nellie.

Förutom Nellie och SM-drottningen Stenerhag fanns också ytterligare en Falu CK-cyklist, stjärnskottet Tilda Hylén, och Therese Andersson, OK Kroppefjäll, som kämpade sig igenom de tuffa backarna där 1 300 höjdmeter skulle avklaras.

Avslutningen på loppet skulle bli dramatisk värre. Först föll Hylén ifrån gruppen som därefter bestod av tre åkare. Därefter var det Stenerhag som inte orkade hänga med i tempot.

Med tre kilometer från mål inträffade en dramatisk händelse som kom att påverka slutstriden kapitalt. Therese Andersson körde fel på ett ställe och kom på grund av genvägen i mål före Nellie Larsson som därför först trodde att hon tagit silver.
– Jag såg inte när hon körde fel men jag fick veta ganska direkt efter målgång att hon kört fel och att hon skulle bli diskvalificerad, säger Nellie.

Men det dröjde 45 minuter innan tävlingschefen och kommissarierna efter ett jurymöte meddelade det officiella beslutet. Nellie Larsson fäster inte allt för mycket vikt vid att ha blivit bestulen på känslan att kunna glida över mållinjen och känna sig som segrare.
– Jag är så oerhört stolt och glad och har kämpat länge för det här. Therese gjorde ett väldigt starkt lopp och det var synd om henne. Men samtidigt var det gott om pilar och det var svårare att köra fel än att köra rätt.

Därmed kunde hon kliva högst upp på SM-prispallen och känna tyngden från guldmedaljen samtidigt som niofaldiga SM-drottningen Stenerhag fick nöja sig med silver och 17-åriga Tilda Hylén knep bronset.
– Det här är det största jag presterat i min cykelkarriär hittills. Men det är samtidigt ett teamwork för jag får väldigt stort stöd från min familj och mitt team. Jag är väldigt tacksam att de finns där och stöttar och hjälper mig, säger Nellie.


Nellie Larsson, Mellbystrand, kan nu titulera sig SM-mästare i crosscountrymaraton. Foto: Privat


Triumfen firades tillsammans med föräldrar och familj på en camping i Ludvika.
– Mina föräldrar bjöd på en jättegod middag i kvällssolen mellan våra husvagnar. Det blev en jättetrevlig kväll med familjen och lite bubbel, berättar Nellie som härnäst tävlar i Cykelvasan den 13 augusti.

Det 90 kilometer långa loppet mellan Sälen och Mora blir en häftig upplevelse och kommer för första gången någonsin att direktsändas i SVT och där väntar ett ännu starkare startfält med internationella cyklister.

Den nyblivna SM-mästarinnan från Mellbystrand inledde sin elitsatsning vid 36 års ålder, efter att ha blivit mamma för andra gången. Att SM-guldet på något sätt skulle kunna bli en fin avslutning på karriären finns inte i hennes tankebanor.
– Jag känner ingen mättnadskänsla eller trötthet utan är motiverad att utvecklas till att bli en ännu bättre cyklist. Det här är superinspirerande och nu är det bara fullt ös mot nästa säsong.
– Det är skithäftigt att kunna satsa fullt ut på sin idrott när man är tvåbarnsmamma och 40+, säger Nellie Larsson.