Klik venligst
SPORT 2022-09-09 KL. 16:48

Golfframgångarna fortsätter för kommunpolisen

Av Johan W Jönsson

Kristian Nilsson tog två nya guld när Nordiska mästerskapen i polisgolf spelades i norska Stavanger. Han vann guld såväl individuellt som i lag. ”Det har varit ett jäkla bra år!”, konstaterar Kristian efter fjärde medaljen på kort tid.

Golfframgångarna fortsätter för kommunpolisen
Kristian Nilsson med dubbla guldmedaljer runt halsen och pokalen som förkunnar NM-seger för det svenska polislaget. Foto: privat

– Det sägs att jag har en jäkla tur men bra spelare har tur. Jag hoppas att det är en kombination, skrattar Kristian, både stolt och ödmjukt.

Skogaby GK-spelaren medger dock att framgången föder framgång. Han har kunnat gå in med ett lugn och ett gott självförtroende i tävlingarna då spelet har fungerat över tid.

– Det är precis så det är! Jag var i Rotterdam på VM och gjorde mitt bästa. Det gick bra. Jag var på polis-SM och gjorde mitt bästa och det räckte.

Därför var självförtroendet på topp när han gav sig iväg för att spela NM. Samtidigt var han väl medveten om att form är en färskvara samtidigt som det var ett nytt land och en ny bana.

– Jobbet ska göras ändå och jag kluddade lite under den första dagens spel. Så inget var självklart men jag gjorde en eagle på sista och då hoppade jag upp till en andraplats.

Kristian behövde bara tre slag på par fem-hålet. Det gjorde att han trots tre över par på hål 17 ändå bara var ett slag efter täten inför den andra dagens spel.

– Då kände jag att jag ändå att jag var med. Samtidigt hade jag hela tiden känslan med mig att jag aldrig skulle ge upp. Det kan hända otroligt mycket i golf.

Efter den första dagens spel var det samkväm och prisutdelning för längsta drive. Kristian hade en bra känsla i kroppen och var positiv inför den andra ronden dagen efter.

– Vi fick möjlighet att se oljemuseet och det var häftigt. Man kunde bryta av golfen på något vis och det var bra för mig, säger Nilsson.

Par på banan var 71 slag. Den första dagen gick Kristian på 73 slag. Det var ett slag efter ledaren (svensken Martin Andersson) och två före de jagande båda danskarna.

– Vi fyra som låg i topp fick spela ihop den andra dagen. De andra tappade men jag gnetade mig igenom banan och lyckades gå på par och det gjorde ingen annan.

Johan Molander som Kristian fick särspela mot under SM gick om resten i ledarboll och knep ett silver via en runda på ett över par. En norrman slutade på tredje plats.

Kristians segermarginal ner till Molander var mer betryggande den här gången. Till slut vann Nilsson med fem slags marginal.

– Jag fick inte reda på exakt hur det gick men de avslöjade att jag hade ett par slag till godo inför sista hålet. Jag behövde inte stirra upp mig men gjorde en birdie ändå.

45 spelare varav 30 herrar deltog vid polis-NM. Island, Norge, Danmark, Finland och Estland var representerat utöver Sverige.

Totalt sett var det en bra golfvecka för de svenska poliserna. Sverige tog silver individuellt på damsidan och i lag för både dam och herr blev det guld.

– Vi var fem herrar och de fyra bästa resultaten över de två dagarna räknades och eftersom att jag var med där uppe i resultatlistan räknades mina bägge scorer. Så det var kul!

Kristian har varit med på NM tidigare sist det begav sig. Det var 2017 på Island. Då slutade han på tolfte plats sedan blodtrycket rusat i riktigt ruskväder.

– NM äger normalt sett rum vart fjärde år. Men det blev förskjutet ett år på grund av pandemin. Det känns bra att få vara regerande mästare i fyra år framåt.

Kristian hoppas kunna vara med igen 2025 i Danmark. Men nu ska han ta det lite lugnt med golfandet en tid fram över.

– När det går så bra blir man sugen på mer. Men jag får vara realist. Jag behöver återhämta mig. Jag har varit iväg på en del under året. Så nu får det bli lugnt och fint.

– Men det känns superroligt! Helt fantastiskt! Jag känner att jag kan spela fortfarande. Det är kul att få ihop det och hålla trots att allt annat som händer i livet, avslutar Kristian Nilsson.

Läs mer:

Kommunpolisen tog golfsilver i blåljus-VM

Rafflande särspel gav Kristian nionde guldet