Klik venligst
SPORT 2024-06-01 KL. 07:03

Golf är stekhett bland unga i Laholm

Av Rickard Gustafsson

Laholms GK har sett en 53-procentig ökning av nya juniorspelare på knappt två månader. En faktor är målmedveten satsning på barn och ungdomar, en annan är anställningen av nye tränaren Fredrik Hansson. Men X-faktorn stavas svensk golfs nye superstjärna – Ludvig Åberg.
– Hans succé i US Masters som alla kunde se på SVT har i allra högsta grad bidragit, säger Fredrik Hansson.

Golf är stekhett bland unga i Laholm
18-åringarna Isac Palmqvist, Zeth Torstensson, Hugo Gustafsson och Joel Kristiansson är fyra av alla nya ungdomar som börjat spela golf i år. Foto: Rickard Gustafsson

Klockan är strax efter 17, en till synes helt vanlig onsdagskväll, på golfbanan utanför Våxtorp. Sällskap av både män och kvinnor i övre medelåldern samspråkar efter avslutad rond i 26-gradig värme.

Samtidigt som LT:s reporter skakar hand med nyanställde tränaren Fredrik Hansson för intervju om det stora inflödet av nya juniorer sätter fyra unga killar av mot första tee.

– Där har du ett helt gäng som precis börjat spela, tipsar Fredrik.

Framme på ”ettans” utslag skickar Isac Palmkvist, 18, ut en projektil mitt i fairway. Jämnåriga kompisarna Zeth Torstensson, Hugo Gustafsson och Joel Kristiansson står näst på tur.

– Det är först i år jag börjat, men jag har två kompisar som spelar sedan tidigare. Jag tycker att det är riktigt kul, säger Isac.

Nils Karlsson Tufvesson, 14, från Mellbystrand är nybörjare i golfens värld och får här värdefulla tips av tränaren Fredrik Hansson. Foto: Rickard Gustafsson

På frågan om vad som fått honom att börja svarar han ”kompisar”, men tillägger:

– Det började på riktigt när jag kollade på Ludvig Åberg på Masters på tv. Det bidrog verkligen till mitt intresse att en svensk spelar så bra. Sen är golfen väldigt social och det är kul att hänga med kompisarna och man kan snacka under rundan.

Hugo Gustafsson förklarar att det är ”mycket prat” om Ludvig Åberg och att det är ”otroligt kul att se honom spela”, men säger att anledningen till att han börjat är golfspelande vänner.

– Kompisar drar in andra kompisar. Sen har farsan spelat länge, ja nästan hela släkten spelar.

Eslövssonen Ludvig Åberg har tagit hela golfvärlden med storm senaste året. 24-åringen spås en lysande karriär och verkar ha triggat i gång ett stort intresse för sporten bland svenska ungdomar. Foto: Bildbyrån

När killarna vandrar i väg förklarar Fredrik Hansson att klubben gått från 72 aktiva juniorer till 110 på bara ett par månader.

Förutom ”Ludvig Åberg”-effekten analyserar han fram flera förklaringar till det ökade intresset.

– Ungdomarna själva tar med sina kompisar, men sen hoppas jag också att mitt arbete skjutsat på det lite. Jag startade omgående upp med vinterträning och bjöd även in till ett föräldramöte. Sen har vi träningsgrupperna, men också korthålsbanan där det inte behövs förkunskaper för att spela, säger Fredrik och med eftertryck betonar att golf ska vara lekfullt.

Vem vet, kanske kan någon av alla de barn och ungdomar som börjat spela golf på Laholms GK bli nästa generations Maja Stark, Linn Grant eller Ludvig Åberg. Foto: Rickard Gustafsson

Intresset för att träna golf har inte exploderat bara bland unga. Män och kvinnor i alla åldrar har gått med i någon av Fredriks 18(!) träningsgrupper. Sen finns det även ”Golfkul” där barn så unga som 2-3 år deltar.

– Vi vill ha så bred verksamhet som möjligt och träningsområdena räcker faktiskt inte längre till. Det känns jättehärligt att klubben är inne i en så positiv trend.

Den 60-årsjubilerande klubben har därför planer på att skapa ett nytt träningsområde mellan parkeringen och drivingrangen.

– Vi behöver utveckla träningsmöjligheterna och den idén ska vi jobba vidare med under 2025 och 2026. Men min dröm är att vi ska kunna bedriva träning nästan hela året runt. Kanske inte en inomhusanläggning, men i alla fall under tak som de har på Halmstad Golfarena, säger Fredrik Hansson.

Fredrik Hansson, ny tränare på Laholms GK, är glad över att så många nya personer vill börja spela golf och säger att "Ludvig Åberg"-effekten haft stor betydelse. Foto: Rickard Gustafsson