Klik venligst
SPORT 2024-05-31 KL. 06:02

Gjorde ”förbjudna bytet” och succé

Av Johan W Jönsson

17-åriga Milly Göstasson bestämde sig tidigt för att lämna Halmstads BK:s Akademi för att gå till rivalen IS Halmia. Det har blivit succé. Anfallaren har överraskande tagit en startplats i Halmias division 1-lag och i skrivande stund satt dit två mål.
– För mig var det inte känsligt att byta HBK mot Halmia. Jag tycker bara att det är kul att känna många i båda lagen, säger Milly.

Gjorde ”förbjudna bytet” och succé
Milly Göstasson firar mål i IS Halmia. Hon är ny i klubben från Halmstads BK inför säsongen. Foto: Halmstadsport

Redan för två säsonger sedan gjorde hon ett gäng starter och inhopp för Laholms FK i division 1. Hon gjorde dessutom tre mål. Inför förra säsongen lämnade hon LFK för HBK:s 17-årslag.

– Jag kände rätt tidigt att jag ville utvecklas mer och när Iztok (Pristovnik) startade akademin i Halmstad verkade det som en bra möjlighet. Jag hade bara hört gott om honom.

Milly tränade en del med HBK:s A-lag under hösten men det blev uteslutande spel i 17-årslaget. Hon var aldrig ens med i någon trupp i division 1. Hon lämnade HBK under förra hösten.

– Det var ju många som gick men jag var bland de första. Jag lämnade innan Iztok (tränare Pristovnik) slutade. Jag hade mer att ge än vad jag gjort i HBK och ville prova något nytt.

Till vardags går hon i årskurs två på Aspero där hon läser ekonomi och har ”fotboll elit” upp till. På skolan jobbar Halmias nya huvudtränare Jimmy Karlsson som koordinator.

– Halmia gick bra förra säsongen och kändes som att bra alternativ. Det kanske är ett känsligt byte att göra för andra. Men jag är laholmare och för mig är det inte känsligt, skrattar Milly.

Hon hade inte några förväntningar på sig själv att ta en startplats direkt. Men hon tänkte ge sitt allt på varje träning och försöka ta varje chans. Mot slutet av försäsongen tog hon en plats i laget.

– Jag gör mitt bästa hela tiden. Min inställning är att försöka lära mig så mycket som möjligt och att utvecklas och bli bättre. Sedan vill man ju alltid spela, så klart, säger Milly.

Och det har gått bra för dig?

– Ja, det har det faktiskt. Det har gått bra för att jag ger allt. Det känns skönt att prestera och att det funkar. Jag klickar med alla i laget, det är ett jättehärligt gäng i Halmia.

Känner du själv att du blivit bättre?

– Jag har blivit starkare både fysiskt och mentalt. Jag är mer mogen i mitt spel nu än bara för ett halv år sedan. Sedan kan jag fortfarande utveckla allt.

Milly Göstasson i IS Halmia mot sin gamla klubb Halmstads BK. Lagen möts i division 1 under säsongen. Foto: Halmstadsport

När LT pratar med Milly har Halmia spelat fem matcher och vunnit fyra. Laget är en poäng bakom serieledande Helsingborgs IF, som är det enda lag som besegrat ISH.

– Det var en match som vi lika gärna kunde vunnit. Målsättningen är att vara med där uppe i tabellen och kriga hela säsongen. Det har vi förutsättningar att klara av.

Milly har spelat både anfallare och offensiv innermittfältare. Bäst trivs hon som central anfallare där hon kan dra nytta av sina styrkor i presspelet. Hon är ettrig och jobbig att möta.

– Halmia är en familjär klubb. Det är skönt att vi har en klubbstuga där man kan hänga innan träningarna. Det är stor skillnad mot akademin i HBK som inte ens hade ett eget omklädningsrum.

Vilka är dina styrkor som spelare?

– Jag älskar att lägga förstapressen och att bara kriga. Jag ger alltid 100 procent och ger mig aldrig. Spelförståelsen är kanske hyfsad också.

Vad vill du bli bättre på?

– Att tajma löpningarna så att det blir ännu fler mål och att bli lite kyligare i avsluten.

Vad drömmer du om när det gäller fotbollen?

– Målet är att komma så långt som möjligt så länge jag brinner för fotboll. Jag har aldrig brunnit så mycket som jag gör nu. På sikt är det att spela på elitnivå.

Milly började spela fotboll i Lilla Tjärby IK när hon var tre år gammal. Hon spelade i VGLT fram till hon var 13 då hon lämnade för Laholms FK. I VGLT spelade hon alltid med killarna.

– Det var väldigt nyttigt för mig att spela med killar. Det har nog bidragit till min tuffhet på plan, säger Milly, vars mamma Ulrika är legendarisk fotbollsspelare i Laholms FK.

I Halmia har Milly sällskap av flera laholmare. I laget spelar målvakten Isabel Sandström, backarna Moa Larsson och Julia Olsson samt anfallaren Ida Axeldal. Samtliga tidigare i LFK.

Sedan intervjun har Halmia spelat fler matcher. Laget är fyra i tabellen. Eskilsminne leder serien på 19 poäng. Halmia har 15. Mily har gjort ytterligare ett mål och står på tre fullträffar totalt.