SPORT 2022-06-17 KL. 17:41

Gåshud när världstvåan kom på besök till Laholms RF

Av Johan W Jönsson

Ett starkt startfält på Ekbanksgården i Nedre Ahla toppades av världstvåan Cathrine Laudrup-Dufour. Laholms RF hade verkligen finbesök när unghästkval i dressyr arrangerades av föreningen.

Gåshud när världstvåan kom på besök till Laholms RF
Världstvåan i dressyr - Cathrine Laudrup-Dufour gästade Laholms Ryttarförening. Hon vann klassen för sjuåringar på Vividus. Foto: Johan W Jönsson

– Så här fint startfält har vi aldrig haft på en tävling förut, säger Laholms RF:s anläggningsansvarig Jeanette Eriksson lyriskt.

– Det är stort att Cathrine är här. Riktigt stort! Jag får gåshud när jag tänker på det, fyller klubbens ordförande Maud Delling i.

Tävlingen var ett unghästkval i dressyr för femåringar, sexåringar och sjuåringar. En så kallad observationstävling inför unghäst-VM.

Danska Cathrine Laudrup-Dufour är en av hästsportens verkligt stora. Hon slutade fyra vid Tokyo-OS 2020 och är nu rankad tvåa i världen.

Vid tävlingen i Laholm ställde hon upp med en häst i femårsklassen och en i sjuårsklassen. Båda är svenska uppfödningar. Med Zimillione PT2 slutade hon fyra av 16 ekipage i den inledande klassen.

– Det var första gången som hon var ute på tävling. Jag har inte haft henne så länge men jag är redan förtjust i henne. Jag känner inte henne så väl så det var en försiktig ritt, säger Cathrine.

– Jag tog det väldigt lugnt för att bygga upp hennes självförtroende. Men hon har något extra i sig. Inom några månader eller något år kommer hon att vara en superstjärna.

Mia Runesson och Glasgow från Helsingborgs Fältrittklubb vann femårsklassen. I samma klass slutade hemmaryttaren Ann-Charlotte Cadier sexa på Hermine.

I sjuårsklassen blev det seger för Laudrup-Dufour på Vividus. Hon har haft honom cirka ett år. Båda hästarna ägs av Blue Hors ApS, liksom Cathrines stjärna Bohemian.

– Vividus är en jättebra häst. Han har supertalang för allt och har blivit utvald för de stora Grand Prix-tävlingarna. Han är nästa häst i kön kan man säga, säger Cathrine.


Cathrine Laudrup-Dufour och Vividus vann sjuårsklassen i observationstävlingen inför unghäst-VM i Holland. Foto: Johan W Jönsson


Hur har tävlingen varit som helhet?


– Riktigt bra! Jag har haft två nya och unga hästar här som har uppfört sig väldigt väl. Det har varit supermysigt och välarrangerat.

– Vi har fått god service, uppstallningen var toppen och banorna är riktigt bra. Det blir lite större än vad hästarna är vana vid samtidigt som de får en bra upplevelse.

Vad är ditt stora mål med säsongen?


– Jag försöker att komma med till VM i mitt hemland Danmark senare år. Det är huvudmålet. Utöver det är det att utveckla unga hästar inför framtiden, avslutar Cathrine Laudrup-Dufour.

Och jodå, hon är svärdotter till den världsberömde före detta fotbollsspelaren Brian Laudrup.

Sofie Lexner från Helsingborgs Fältrittklubb slutade tvåa i sjuårsklassen på First Lady VH. Sexårsklassen vanns av Julia Persson från Österlens Ridklubb.

Förbundskaptenen Bo Jenå fanns på plats på Ekbanksgården för att titta på framtida landslagshästar.

– Vi har haft många fina hästar, framförallt femåringar. Betydligt fler över 80 procent än vad vi brukar ha. Det var väldigt hög klass. Kul att Cathrine kom hit, säger Bo Jenå.

Han säger att i sex- och sjuårsklassen var spridningen mer normal och att det överlag var många bra ritter och rutinerade ryttare.

Vad tittar ni framförallt på?


– Det måste vara tre bra gångarter. Plus i kanten bra. Sedan är det svårighetsgrad i varje klass som måste uppfyllas. Konkurrensens har ökat så mycket att vi vet att vi måste höja ribban.

Observationstävlingen i Nedre Ahla inför unghäst-VM var den andra av tre. En på Strömsholm har redan ägt rum och en i Falsterbo väntar i juli.

Efter Falsterbo tas landslagshästarna ut. Det finns fyra platser i varje årgång och det får nomineras dubbelt så många. Alltså åtta hästar i varje årgång.

VM äger rum i holländska Ermelo i september. Förbundskaptenen tror att Sverige har hyggliga chanser att hävda sig.

– Det finns ganska stora förhoppningar med tanke på femåringarna. Det finns en och annan bra sex- och sjuåring också. Det ser bättre ut än vad det brukar göra, säger Jenå.


Förbundskaptenen Bo Jenå och Jan Ove Olssson fanns på plats på Ekbanksgården. De ska nominera hästar inför unghäst-VM. Foto: Johan W Jönsson