Klik venligst
SPORT 2023-11-26 KL. 13:00

Från Barcelona till målet i Rögle BK

Av Roger Bengtsson

26-åriga Alba Gonzalo är Spaniens historiska första spelare i Rögle BK. Damlagets förstamålvakt kan bli tungan på vågen i Rögledamernas jakt på en plats i högsta ligan, SDHL.
– Förutsättningarna som vi damspelare får här i Rögle är dom i särklass bästa jag upplevt under alla år som proffs. Samtidigt ska vi skynda långsamt, när vi går upp i högsta serien ska vi vara redo för det, konstaterar Barcelonas bidrag till ishockeyvärlden.

Från Barcelona till målet i Rögle BK
Rögles spanska målvakt, 26-åriga Alba Gonzalo stortrivs i klubben. – Förutsättningarna för oss damspelare är bland de bästa i landet. | Foto: Rögle BK

För det var i den katalanska huvudstaden som allting tog sin början för Alba Gonzalo. Bröderna spelade inlinehockey, lillasyster ville inte vara sämre. Efter några år med hjul på fötterna föll det sig att hon testade ishockey för första gången vid 15 års ålder.

– Det var förfärligt, ler Gonzalo och förklarar. Jag kunde ju knappt stå på isen, det var något helt annat än med ett par inlines på fötterna. Efter en halvtimma var jag klar med ishockeyn, jag tänkte ”aldrig mer”. Men min mamma tjatade på mig, hävdade att jag måste ge det fler chanser och att de andra spelarna förväntade sig att jag skulle dyka upp. Så jag gick dit, blev målvakt, upptäckte att jag var rätt bra på det, sen har det rullat på. Idag är ishockey det absolut bästa jag vet, varje dag längtar jag till att få åka ut på isen och träna eller spela och bli bättre.

Efter årsskiftet får Rögles damer och målvakten Alba Gonzalo betydligt tuffare motstånd i den södra Damallsvenskan. Foto: Rögle BK

Efter några år som målvakt i ett pojklag hemma i Barcelona och i det spanska landslaget dök en möjlighet att spela ishockey i Finland upp. Alba Gonzalo tog chansen.

– Chocken var total, skrattar Gonzalo. Jag lämnade hemmet, mamma, familjen och Barcelona som 19-åring och landade i skogen och mörkret några mil norr om Helsingfors. Det var....lärorikt, konstaterar Gonzalo.

Efter en säsong i Finland gick flytten till SDHL-laget HV 71 där det blev fem hela säsonger innan ett år i Södertälje SK tog henne till Rögles nystartade damsatsning i Ängelholm.

– När jag fick reda på att Rögle var intresserade tänkte jag inte så mycket på det. Ett nystartat lag i en stad jag knappt hört tals om var inte något som passade mig. Sen fick jag klart för mig vilken satsning som klubben gjorde på damishockeyn, vilka ambitioner och resurser som fanns bakom. Nu konstaterar jag att jag inte kunde hamnat på en bättre plats. Jag trivs enormt bra i laget där det är många väldigt duktiga hockeyspelare och bra människor. Vi är fortfarande relativt unga och kan bli väldigt bra med några säsongers erfarenhet, förklarar Alba Gonzalo. Förutsättningarna för oss damspelare är bland de bästa i landet. Det är inte många klubbar i SDHL som håller Rögles nivå på träningsmöjligheter, utrustning och personal. För egen del får jag också möjlighet att då och då träna med killar vilket är perfekt för min egen utveckling som målvakt.

Den 26-åriga spanjorskan har Catena Arena som arbetsplats i dubbel bemärkelse. När hon inte är ishockeyproffs jobbar hon i arenans restaurang.

– Ett bra jobb för en social person likt mig själv, menar Gonzalo. Jag får träffa folk utanför hockeybubblan och jag kan träna på språket. Jag förstår svenska ganska bra, men är inte helt bekväm att prata det. Ännu, ler Alba Gonzalo.

Rögledamernas debut-säsong har överträffat mångas förväntningar. Med fyra seriematcher kvar att spela i NDHL.s höstupplaga är laget redan klart för spel i vårens Damallsvenska södra. Förutom de två andra svenska topplagen i NDHL syd ansluter de bästa lagen från den östra eller västra NDHL-serien. Då kommer sannolikt klubbar som Färjestad, Örebro eller Södertälje att stå för motståndet.

– Det blir minst en nivå upp, menar Alba Gonzalo. Samtidigt har vi visat vilket bra lag vi är när vi får ihop det. Vi kommer att kunna slå alla lag även efter nyår. Samtidigt ska vi skynda långsamt, när vi går upp i högsta serien ska vi vara redo för det. Det kommer att hända och naturligtvis vore det en dröm att få spela i Rögle och vara med då, avslutar Alba Gonzalo.