SPORT 2023-06-07 KL. 18:18

Fotbollsglädje på Nationaldagscupen

Av Johan W Jönsson

Lilla Tjärby IK:s nationaldagscup är rena rama folkfesten. Under dagen var det säkert fler besökare på idrottsplatsen än invånare i byn. Solen strålade ikapp med glada barn och ledare samt nöjda arrangörer.
– Det som värmer mest är alla lovord vi får. Att lagen som kommer hit har det bra är prio ett, säger cupgeneralen Miki Matic.

Fotbollsglädje på Nationaldagscupen
Hasslövs IS firar på Nationaldagscupen i Lilla Tjärby. Foto: Johan W Jönsson

Det var andra året i följd som LTIK ordnade sin cup på nationaldagen. Miki Matics son Cesar var den som kom på idén och pappa förverkligade den.

– Jag tog det vidare till styrelsen och de ville gärna ersätta loppisen med något annat. Vad kan då vara bättre än att arrangera en cup?, säger Miki.

Villkoret från styrelsen var att ungdomsledaren själv ställde upp och hjälpte till med cupen. Nu är han general ihop med ordföranden Anders Jönsson och ungdomsansvarige Mattias Johansson.

– Vi tre sitter i cupkommittén men det är många som hjälps åt för att det här ska vara möjligt. Alla seniorspelare och ett helt gäng ideella krafter ställer upp. Annars hade det inte gått, säger Miki.

Nationaldagscupen riktar sig till barn mellan 6-12 år. I fjol var 60 lag med och spelade. I år hade det växt till 80 lag. Mycket mer än så mäktar inte LTIK med.

– Vi kan inte växa mycket mer nu. Vi har inte mer plats. Visst skulle vi kunna sätta upp någon sarg till men samtidigt är vi på en nivå nu där alla är nöjda och glada.

Våxtorp och VGLT i kamp om bollen.

Foto: Johan W Jönsson

De flesta lagen kommer från närområdet och derbyna duggade tätt. Men även lag från Halmstad och nordvästra Skåne var med. Liksom lag från Asarum och Västra Mark.

Det största bekymret med premiärcupen var parkeringsplatser. Många fick hålla långt ifrån spelplatsen. I år löste det sig då hästbonden intill släppte till en hage.

– Det är vi väldigt tacksamma för, liksom gentemot våra sponsorer och de andra föreningarna som lånar ut grejer till oss. Både LFK, GIF/VIF och Skottorp har bidragit, berättar Miki.

Stämningen i solskenet på Lilla Tjärby IP var hög under hela dagen. Glassen gick åt som smör i solsken och då inga resultat räknas är alla vinnare.

Visst har spelarna stenkoll på vad det står. Men fokus är på spelet och att ha kul ihop. Alla får medalj och frukt efter avklarat spel och samtliga lag fotograferas vid en banderoll.

– Det här är vår största inkomstkälla men vi gör det inte bara för pengarna in till klubben. Att få se glädjen i barnens ögon är fantastiskt. Fotboll är roligt!, avslutar Miki Matic.

VGLT och Trönninge kämpar på Nationaldagscupen. Foto: Johan W Jönsson

LFK firar mål. Foto: Johan W Jönsson

Spelglädjen var stor på Lilla Tjärby IP.

Foto: Johan W Jönsson

LFK och Knäred i en sprint i solskenet på cupen. Foto: Johan W Jönsson

Knäred och WRY i ett möte på Nationaldagscupen. Foto: Johan W Jönsson

Knäred murar när LFK skjuter frispark.

Foto: Johan W Jönsson

VGLT avslutar mot Trönninges mål i cupen. Johan W Jönsson

Nationaldagscupen bjöd på många glada barn. Foto: Johan W Jönsson