SPORT 2023-09-16 KL. 07:02

Fotbollen förde dem samman

Av Tommy Paulison

2008 sågs ett gäng fotbollsentusiaster för första gången, merparten av dem från småländska Älmhult. Spelare, men också tränare, träffades och man gjorde det i Breanäs. Nyligen var det dags för årets fotbollsmöte och det var förlagt till ett soligt Mellbystrand, bara ett litet stenkast från Hökaskogen. Traditionen med träffarna är nu 15 år gammal.

Fotbollen förde dem samman
Sju gossar som har en sak gemensamt – de älskar fotboll. I bakre raden från vänster: Tommy Almblad, Bo Gustafsson, Olle Nordin och Krister Renemark. I främre raden från vänster Ronny Hansson, Bo Johansson och Bo Håkan Hansson. Foto: Tommy Paulison

Som värd stod Krister Renemark. Från allra första början ingick nio personer i gruppen men numera är man åtta. Tommy Almblad fick äran att ha första träffen just i Breanäs.

– Efter den träffen kändes det som att det här måste få en fortsättning.

Orden kommer från Olle Nordin, född 1949 och yngst i gänget.

Jo, visst, är det den Olle Nordin, svensk förbundskapten 1986-1990 och med 19 A-landskamper som spelare på kontot. Han gjorde fyra säsonger i Älmhult i division 4 innan han 1970 hamnade i IFK Norrköping.

– Att träffa de här fotbollskompisarna visade sig vara väldigt trevligt, så året efter kändes det helt rätt att det var min tur att bjuda in till Stockholm. Och sedan har det rullat på, säger Nordin.

Det är högt i tak på träffarna, många skratt och samtalsämnet är det självklara – fotboll.

LT träffade det glada fotbollsgänget. Efter fika och middag fortsatte fotbollshistorierna och dagen efter skiljdes de goda vännerna åt efter frukost.

Ibland blir det lite programinslag under återträffarna, berättar Krister.

– Vid något tillfälle har vi provat gocart, lerduveskytte eller golf, säger han.

Krister Renemark bjöd in till fotbollsträff i Mellbystrand.

Foto: Tommy Paulison

Ibland blir det bara prat om fotboll, precis som nu den här helgen.

Vem var nu den bäste fotbollsspelaren på sin tid? Ja, där ligger nog Bo Gustafsson bäst till.

– Han är svår att trumfa säger Tommy Almblad om Älmhults främste på sin tid. Sedan är det ju klart att Olle (Nordin) egentligen är vassast. Han gick ju steget längre och blev även landslagsman.

Tommy Almblad berättar en historia om kompisen och domaren Bo Johansson (för övrigt äldst i sällskapet, född 1942).

Han hade ett gott öga till en spelare som kallades ”Fröet” men som egentligen hette Lars Pettersson. ”Får jag döma för honom ska jag visa ut honom”

– Nej, men det kan du väl inte göra, tyckte jag. ”Nej men jag kan ju provocera honom”, kontrade Bo.

Bo fortsätter själv historien.

– Lite längre fram i livet träffades jag och Fröet på ett PRO-möte, ett möte som gick bra trots allt, säger han och skrattar.

Krister Renemark för sin del skänker en tacksamhetens tanke till just Bo som han jobbade tillsammans med på Myresjökök.

– Han tyckte att jag kunde börja träna juniorerna i Älmhult. Men skulle jag med min blyghet då hoppa på något sådant? Nej.

– Klart jag skulle, tyckte Bo och så blev det. Klivet dit innebar starten på 35 år som tränare. Och det har jag aldrig ångrat.

Krister själv spelade en hel del när pappa Gunnar var ledare. I en match skulle Krister få hoppa in efter paus.

Efter en stund kom kommentaren från någon i publiken, riktat till pappa Gunnar: ”Har du ingen bättre att sätta in än åttan (sonen Krister) så går jag hem”.

Krister kan skratta åt kommentaren idag. Om supportern gick hem förtäljer inte historien.

En stund efter frukost fortsätter fotbollshistorierna och vi gissar nog inte fel om fotbollsälskarna redan längtar till nästa träff.

Tommy Paulison

Fakta om fotbollsgänget:

OLLE NORDIN, Stockholm

Född i Delaryd som dessutom är hans moderklubb. Efter fyra säsonger i Älmhult (division IV) hamnade Olle i IFK Norrköping 1970.

Fler axplock från karriären: Spelade även för både GIF Sundsvall och IFK Göteborg. Landslagsman och med i VM i Argentina 1978. Totalt 19 landskamper.

1986 utsågs han till svensk förbundskapten. Glenn Hysén, Glenn Strömberg och en ung Jonas Thern var med i truppen. Kvalet inför VM i Italien 1990 gick bra och med talangen Tomas Brolins genombrott så var tongångarna positiva inför VM. Tyvärr blev det respass i gruppspelet efter tre snöpliga uddamålsförluster.

Efter dessa fyra år slutade Olle som förbundskapten, men fortsatte med olika tränaruppdrag i Sverige.

TOMMY ALMBLAD, Hallaryd

Började sin fotbollskarriär i Diö Goif, en liten ort norr om Älmhult. Lärare i 41 år. Fotbollstränare 1981-84. Efter den aktiva karriären blev det engagemang med bingolottoförsäljning och sponsring.

BO GUSTAFSSON, Älmhult

Centrallagret på Ikea blev arbetsplatsen under 42 år. Blev Älmhults fotbollsklubb trogen från 1963. Ytter och forward med stor framgång under cirka 700 matcher i klubben. Bäste spelaren som föreningen fått fram av egna förmågor enligt mångas utsago.

KRISTER RENEMARK, Mellbystrand

Aktiv i Älmhult, först som spelare fram till 28 års ålder (då en lårskada satte stopp för fortsatt spel). Arbetade på Myresjökök tillsammans med Bo Johansson. Tränare i olika klubbar under 35 år. Idag missar han inte Laholms FK:s hemmamatcher på Glänninge Park.

BO JOHANSSON, Älmhult

Den ende i gänget som inte spelat fotboll. Har däremot agerat både lagledare, ordförande i Älmhult plus att han haft domaruppdrag. Arbetade 46 år på Myresjökök.

”Sveriges i särklass bäste försäljare av Myresjökök” , kommenterar Tommy Almblad.

BO HÅKAN HANSSON, Helsingborg

Började sin fotbollskarriär i Lönsboda. Jobbade med IT på Ikea i Älmhult i 43 år. Lagledare när Krister Renemark tränade Älmhult. Följer med spänt intresse Helsingborgs IF i Superettan.

RONNY HANSSON, Älmhult

Aktiv i bland annat Lönsboda och Älmhult. Agerade även tränare.