Klik venligst
SPORT 2023-09-04 KL. 14:53

Första bortasegern kom när det behövdes mest

Av Johan W Jönsson

Laholms FK stod utan bortaseger men i den viktiga matchen mot jumbon Nässjö kom så äntligen den första vinsten på bortaplan. LFK vann med 3-0 efter en mållös första halvlek.
– Väldigt skönt! Vi var det bättre laget hela matchen, säger tränare Joseph Wahlund.

Första bortasegern kom när det behövdes mest
Laholms FK:s lagkapten Lucas Ragnarsson visade vägen med sina två mål mot Nässjö. LFK vann med 3-0 (0-0). Foto: Halmstadsport/arkiv

Laholm ändrade lite i upplägget och åkte iväg i god tid för att vara på plats i Nässjö tidigt innan match. Dessutom pausades bussresan då färdigbredda smörgåsar inmundigades.

– Gubbarna i ledarstaben hade fixat mackorna. Vi behövde en paus mitt på för att inte ”vara kvar på bussen” när matchen sedan började, säger Wahlund.

LFK var på plats i Nässjö en och en halvtimme innan match och var med från start den här gången, till skillnad från förra bortamatchen då det blev förlust mot Västra Frölunda.

Herman Johansson var sjuk och ersattes i startelvan av Jonatan Falk. Dessutom kom Zemri Callaku in istället för Teo Svensson, som tog plats på bänken.

Första halvlek var ganska dålig rent fotbollsmässigt, av båda lagen. Planen var regntung och det gjorde att LFK blev tekniskt lidande.

Hamodi Wasmy fick en bra chans efter inlägg från Nils Hedström. Men fick inte träff på bollen vid målområdeslinjen och avslutet gick utanför.

– Max fick göra en bra räddning efter frispark från Nässjö där vi råkade skarva fram bollen. Det var vi som hade det mesta av spelet men vi hade lite för bråttom och slog bort mycket.

I paus bytte Wahlund ut Jonatan Falk till förmån för Stefan Radovanovic. Mittback Falk fick en varning redan i första minuten. Bytet gjordes för att undvika utvisning.

I andra halvlek blev det ännu tydligare att LFK var det bättre laget. Målen lät dock vänta på sig och det var lagkaptenen som visade vägen.

– Det är vi som har struktur och linjer i spelet. Vi kommer närmare varandra och hittar rätt i uppspelsfasen. Jag gick mest bara och väntade på att ettan skulle komma.

Varningsbelastade Zemri Callaku samt Hamodi Wasmy ersattes med Teo Svensson och Ludvig Larsson efter timmen spelad. Lyckade byten skulle det visa sig.

LFK gjorde 1-0 efter en omställning. Målvakt Max Johnsson slog en fin utspark som Adam Vernersson tog med sig och spelade in framför mål där Lucas Ragnarsson satte dit bollen.

– Ett enkelt mål och efter det släpper det faktiskt lite. Nässjö har ett läge där bollen hamnar i utsidan av stolpen. Men när vi gör 2-0 är det över.

1-0 kom i minut 67 och 2-0 i minut 75. Gjenis Zeqiri skickade in bollen, Nässjö fick bort den men inte bättre än till Ragnarsson som skruvade in kulan i bortre.

3-0-målet föll fem minuter senare och var ett samarbete mellan inhopparna Ludvig Larsson och Teo Svenson. ”Ludde” satte bollen i steget till Teo som rundade målvakten och gjorde mål.

– Jättefint spel! Sista tio blev en transportsträcka där vi hade ytterligare chanser att göra mål men vi var inte tillräckligt kyliga, säger Wahlund.

LFK luftade hela bänken frånsett reservmålvakten Amadeus Bäckman. Viktigt, tyckte Wahlund, att alla fick känna sig delaktiga vid säsongens längsta bortaresa.

Lucas Ragnarsson, Gjenis Zeqiri och ”nollan” Max Johnsson fick extra beröm efter bortavinsten i Nässjö. Nu väntar Sävedalen i nästa match.

– Förhoppningsvis har vi skrämt iväg bortaspöket nu och i kommande omgång tänkte jag att vi skulle ta oss förbi Sävedalen i tabellen, säger Wahlund.

LFK ligger på kvalplats med en poäng upp till just Sävedalen på säker mark. I mötet med dem saknas avstängda mittfältarna Henrik Johansson och Zemri Callaku.

LFK:s lag mot Nässjö (4-3-3):

Max Johnsson -

Lirak Cakolli, Adam Johansson, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson, Henrik Johansson -

Adam Vernersson, Gjenis Zeqiri, Hamodi Wasmy

Avbytare: Amadeus Bäckman (mv), Stefan Radovanovic, Teo Svensson, Ludvig Larsson, Jakob Larsson, Hasanen Nazar