SPORT 2022-09-29 KL. 22:15

Förlust för Rögle i snällt skånederby

Av Roger Bengtsson


Rögle förlorade säsongens första skånederby i SHL med 1-2. Ineffektivt målskytte och stundtals rörigt försvarsspel stjälpte röglelasset på torsdagskvällen.
- Vi hittade aldrig riktigt rätt intensitet i vårt spel, konstaterade Rögletränaren Cam Abbott efter förlusten. - Men jag tycker att vi skapade chanser nog för att vinna matchen.

Förlust för Rögle i snällt skånederby
Rögles Brady Ferguson oroar mot Malmö Redhawks Markus Lauridsen och målvakt Daniel Marmenlind. Foto: Bildbyrån

Rögle kom ut ganska försiktigt och verkade i stunder av matchupptakten aningen tagna av den mäktiga inramningen, förväntningarna och allvaret inför 6 310 åskådare i Catena Arena.

Malmö kunde med sitt effektiva, raka djupledsspel gång efter annan hitta långt in i Rögles försvarszon. När Rögles österrikiska megatalang Marco Kasper åkte in i Malmös målis Marmenlind och utvisades tog det inte mer än 22 sekunder för Malmö att göra 1-0. Ängelholmarnas defensiv var oorganiserad, vilsen och tafatt.


Malmö Redhawks Emil Sylvegård i en situation med Rögles målvakt Calle Clang. Foto Bildbyrån


Rögle visade dock bra psyke, slet åt sig initiativet i matchen och kunde två och en halv minut senare kvittera genom Theodor Niederbach påpassligt framspelad av Erlend Lesund.
Rögle hade det större puckinnehavet i perioden, men Malmö de klarare målchanserna och det mer gedigna grundspelet.

Rögle fick inleda andra perioden i boxplay som man red ut några som helst svårigheter. Styrkta av den framgången fick Rögle väsentligt bättre fart på spelet och passningstempot. Perioden böljade med ett fortsatt visst spelövertag för Malmö som var starka och välorganiserade i sin defensiv.
Efter dryga 13 minuter kunde Malmö ta ledningen med 2-1 efter ett inte alltför märkvärdigt skott från den högra tekningscirkeln signerat Adam Ollas Mattsson. Calle Clang i röglemålet hade mycket trafik framför ögonen men borde kunna tagit Ollas Mattssons höstlöv. Med fem minuter kvar av mellanakten hade Rögles Ludvig Larsson ett skott i ribban bakom Marmenlind, men närmre än så kom inte Rögle en 2-2-puck för periodpausen.

Det blev en mållös sista period där Rögle forcerade ju närmre slutvisslan man kom, men Malmö höll undan trots ganska massiv hemmapress sista 10 minuterna.
- Surt, naturligtvis, menade Röglekaptenen Anton Bengtsson, minuterna efter förlustmatchen. Jag tycker två perioder är ganska jämna men i tredje tar vi över, men vi tar inte vara på de chanser vi skapar. Vi löser inte heller Malmös press på det sätt som jag vet att vi kan, vilket gör att dom får momentum under vissa perioder av matchen och vi får börja om istället för att föra matchen. Chanserna fanns men vi är på tok för ineffektiva. Vi har inte riktigt hittat självförtroendet ännu, för då hade vi satt ett antal mål på de chanser vi skapade ikväll, konstaterade Bengtsson.

Samtidigt gav röglekaptenen beröm till Malmös målvakt för aftonen, Daniel Marmenlind.
- Absolut, några räddningar han gjorde höll riktigt hög klass, det får man ge honom. Nu får vi skaka av oss det här och titta mot lördagens hemmamatch mot Linköping, förklarar Anton Bengtsson innan han lommar iväg i spelargången.


Rögles William Wallinder deppar efter matchen. Foto: Bildbyrån


Säsongens första skånederby blev en rätt snäll och strömlös historia men icke desto mindre en fullträff för MIF. Rögle gav sig själva chansen att ta poäng genom att bara släppa två mål bakåt. Men framåt måste Cam Abbott försöka hitta någon medicin. Chanserna skapas, skotten skjuts men när förstalinan med Zaar, Everberg och Tambellini går tomhänta från en match inställer sig frågan: Vem ska då göra målen?