Klik venligst
SPORT 2024-03-29 KL. 18:28

Flygande seriestart för Laholms FK

Av Johan W Jönsson

Lojale Simon Palmkvist fick chansen från start på Laholms FK:s tremannamittfält av tränare Joseph Wahlund. Och som han tog den. Tvåmålsskytt och bäst på plan när LFK besegrade Öckerö i premiären med hela 5-2 (3-1).
– Det känns helt underbart att få hjälpa laget på det här sättet, sade en lycklig Palmkvist efter matchen.

Flygande seriestart för Laholms FK
Laholms FK:s målskyttar mot Öckerö (vinst 5-2): Simon Palmkvist (2), Lucas Ragnarsson, Nils Hedström och Oscar Murro. Foto: Johan W Jönsson

Även om gästande göteborgslaget Öckerö tog ledningen med 1-0 så var det egentligen aldrig något snack om saken. LFK var det bättre laget från första till sista minut.

Hemmalaget hade mycket boll från start. Därför var det ologiskt när Öckerö gjorde 1-0 från ingenstans i minut 14. Baklängesmålet påverkade dock inte LFK nämnvärt.

Efter 21 minuters spel utjämnade LFK. Det var Simon Palmkvist som visade vägen då han elegant lättade in bollen förbi bortakeepern framspelad av Adam Vernersson.

– Vi hade kommit till inlägg ett par gånger och bollarna gick igenom. Så jag placerade mig lite längre bak, fick bollen och sedan var det bara att lägga den i bortre, säger Simon.

2-1 kom sex minuter senare då Palmkvist nu agerade framspelare då han nickade ner bollen till kapten Lucas Ragnarsson, som satte kulan i nät till vild LFK-glädje.

Frånsett några halvfarliga kontringsmöjligheter så skapade Öckerö ingenting av egen maskin. LFK stängde ner göteborgarnas vänsterkant där ex-Landskrona BoIS:aren Edvin Dahlqvist huserade.

Precis före paus kom också psykologiskt riktiga 3-1 då Nils Hedström snyggt skruvade en hörna direkt i mål. Halvidssiffrorna speglade matchbilden på ett ganska bra sätt.

– Första halvlek är jättebra från vår sida. Öckerö har ett anfall och gör ett mål. Vi kanske borde gjort ett eller ett par mål till. Jag är väldigt nöjd med vår prestation, säger tränare Wahlund.

LFK fick en drömstart på andra halvlek. Efter mycket fint spel satte hårt arbetande anfallaren Elis Wijk tillbaka bollen till Palmkvist som nöp till direkt och fick se bollen gå in i närheten av krysset.

– Jag vet inte om vi haft så fint spel någon gång innan. Det var bara att skjuta på ett efter Elis tillbakaspel. Och som tur var så gick bollen in denna gången, ler Simon.

LFK firar mål mot Öckerö. Laholm vann premiären med 5-2. Foto: Johan W Jönsson

Efter knappa timmens spel reducerade Öckerö till 2-4 när Linus Wicklander snyggt sköt bollen i mål. Hans andra balja i matchen. Det kom lika mycket från ingenstans som 1-0-målet.

Även om tränare Wahlund aldrig var orolig så blev det lite oroligt när domaren dömde att Max Johnsson plockat upp en hemåtpass. Indirekt frispark till Öckerö men bollen långt utanför.

LFK hade initiativet även i andra halvlek men det var inte lika fokuserat som innan paus. När Oscar Murro gjorde 5-2 från nära håll framspelad av Adam Vernersson var dock saken biff.

Resterande kvart mot slutsignal blev en transportsträcka. LFK gjorde totalt fyra byten i matchen. I ärlighetens namn var slutsiffrorna till hemmalaget i underkant sett till spel och chanser.

– Väntad matchbild med mycket djupledsspel från Öckerös sida. Även om de gör 1-0 så är det vår match hela vägen. Sedan slår vi kanske av på tempot lite i andra, säger Joseph Wahlund.

– Första halvlek är vår bästa halvlek i år. Vi hade bra flyt i vårt spel. Sedan är vi ett mycket bättre fotbollslag än Öckerö, och dessutom individuellt skickligare, fortsätter han.

Simon Palmkvist, en av LFK:s alla spelare födda 2002, gör sin femte säsong i A-truppen. Två mål i en och samma match har han inte gjort sedan 2022 då LFK vann division 3.

– Jag är en sådan som kör på och stöttar och hjälper laget oavsett om jag startar, hoppar in eller sitter vid sidan. Det var väldigt skönt att kunna bidra på det här sättet, säger han.

– Vi har hård konkurrens och många duktiga spelare men jag visste att Simon skulle vara bäst. Han är en gnuggare och det behövs i början av serien. Ett jävla jobb!, hyllar Wahlund.

Wahlund lyfter kollektivet och att det finns 20 spelare som klarar division 2-spel. Extra plus kvitterar stommen med Herman Johansson och Zemri Callaku ut, samt hårdjobbande Elis Wijk.

Även förhandsfavoriten Astrio vann i sin premiär då Tord besegrades med 2-0. Laholmarna Viktor Håkansson och Isak Petersson gjorde målen för söndrumsgänget.

I nästa match väntar en annan favorit för LFK då Västra Frölunda står för motståndet. De vann i sin premiär med uddamålet – 3-2 mot Landvetter.

Simon Palmkvist var bäst på plan i LFK:s seriepremiär. Foto: Johan W Jönsson

LFK:s lag mot Öckerö (4-3-3):

Max Johnsson -

Lirak Cakolli, Stefan Radovanovic, Herman Johansson, Nils Hedström -

Simon Palmkvist, Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Adam Vernersson, Elis Wijk, Oscar Murro

Avbytare: Rasmus Lundgren (mv), Filip Larsson (in 69), Albin Pettersson, Harry Nilsson (in 80), Laurent Qitaku (in 75), Jakob Larsson (in 81)