Klik venligst
SPORT 2024-01-17 KL. 17:00

Flygande Röglestart i damhockeyallsvenskan

Av Roger Bengtsson

Rögles damer har fått en flygande start i den södra hockeyallsvenskan som drog igång några dagar in på 2024. Fem raka vinster, varav fyra på bortais, antyder att laget tagit ytterligare kliv under sin debutsäsong i det svenska seriesystemet.

Flygande Röglestart i damhockeyallsvenskan
| Foto: Bildbyrån

– Otroligt skönt att starta med fem segrar såklart, konstaterar tränare Julius Bergkvist. Vi ökade träningsmängden under december och gjorde några sämre insatser då. Men vi har hela tiden haft en plan framåt och det har gett resultat nu i starten av damhockeyallsvenskan. Alla lagdelar har spelat på topp och vi spelar ett bra och moget spel trots att vi är ett av de yngsta lagen i serien. Vår målvakt Alba Gonzalo har också varit väldigt bra.

Två raka bortavinster mot Uppsala HC följdes upp med en 9-3-seger mot Haninge. Därefter slog Rögle ärkerivalerna från Malmö på bortaplan med 2-1. Därefter vann Rögledamerna seriens första hemmamatch när man åter besegrade Malmö, denna gång med 2-0.

– Vi mötte Malmö tre gånger i höstas och förlorade två av matcherna. Vi vet att Malmö är ett aggressivt lag med mycket press och bra forecheck, vilket har satt oss i knepiga situationer tidigare matcher, förklarar Julius Bergkvist. Vi pratade mycket om att behålla lugnet och inte stressa upp oss utan lita på spelet vi har. Båda segrarna efter nyår är stora laginsatser där alla kämpar för varandra och alla ser till att bidra med det man kan bidra med på bästa sätt. Jag tycker även att vi orkar mer än Malmö.

Rögles damsatsning går från klarhet till klarhet och laget leder nu den södra hockeyallsvenskan. Det unga lagets utveckling sedan seriepremiären i höstas är påtaglig, menar tränare Bergkvist.

– Alla spelare har utvecklats i positiv riktning samt att spelet har satt sig och alla vet hur vi vill spela. Att starta helt från noll utan en stomme i laget har varit en utmaning, där vi jobbat mycket med spelet och hur vi vill bedriva damverksamheten i Rögle. Jag tycker alla ”köpt” vad som krävs för att vara på elitnivå och vad vi vill åstadkomma i klubben.

– Vår målsättning här och nu är att sluta topp-fyra i hockeyallsvenskan och nå play off till SDHL. Vi har satt oss i ett bra läge med fem vinster i starten, menar Julius Bergkvist inte utan viss nöjdhet.

Efter att tidigare sportchefen på Rögles damsida, Nanna Holm Glaas, lämnade klubben i höstas kliver nu Bergkvist in permanent på sportchefspositionen. Samtidigt blir Tim Brithén assisterande sportchef och assisterande tränare på heltid för klubbens damsatsning.

– Det ska bli kul att få jobba fullt ut med damerna i klubben. Jag har tidigare kombinerat sportadministration med jobbet som huvudtränare och nu i slutet även varit tillförordnad sportchef. Det ska därför bli kul att tillsammans med Tim Brithén kunna ge 100% av vår tid till damverksamheten. Vi har spännande år framför oss, framförallt med det unga laget som vi redan nu ser är så pass bra, menar Julius Bergkvist.

Den 18 februari är hockeyallsvenskan södra färdigspelad. Därefter väntar play off till SDHL. Där möts först de bästa lagen från den södra respektive norra hockeyallsvenskan. Därefter väntar de sämst placerade lagen från SDHL i ett kval om två platser i landets högsta damserie.