Klik venligst
SPORT 2023-04-29 KL. 21:00

Fartfylld rallyfest lockade många i publiken

Av Johan W Jönsson

Det var full fart i skogen mellan Västralt och Timmershult när SM-deltävlingen i rallysprint avgjordes. Per-Gunnar Andersson vann som väntat huvudklassen, om än bara med tre sekunder. Totalt beräknas mellan 3-4 000 personer ha sett tävlingen.
– Det är så här en rallysprint ska vara!, säger tävlingsledaren Anders Martinsson nöjt.

Fartfylld rallyfest lockade många i publiken
Rallystjärnan Per-Gunnar Andersson vann planenligt huvudklassen i Timmershultsprinten med sin Ford Fiesta. Foto: Johan W Jönsson

Det var första gången på över 40 år som det arrangerades en rallytävling i Laholm. Timmershultsprinten får betecknas som en succé - alla var nöjda.

Det gick undan i svängarna och på de längre raksträckorna toppade de trimmade bilarna 200 kilometer i timmen. Actionfyllt så att det förslår alltså.

I standardklassen vann Carl Ryke med kartläsaren Joakim Amar, båda från Karlskrona AK i sin Golf. De körde de tre varven a 6 kilometer på 13,45,9 minuter.

De var bara tiondelar före favoriten och tvåorna Rasmus Bengtsson (Älmhults MK) och Torbjörn Ivarsson (Hässleholms MK), som körde en Volvo 940.

Treorna Markus Svensson och Havanna Forsell från Älmhults AK hade fyra sekunder upp till vinnarna. Även de framförde en 940.

Klubbkamraterna Wille (blott 17 år) och Magnus Gad (far och son) blev femma men kunde mycket väl hamnat i toppen om det inte varit för en felbromsning på första varvet.

Det lokala hoppet, kartläsaren och laholmaren Per-Ivar ”PI” Hellberg, slutade sjua. Ingemar Månsson körde Volvo 940:n på ett stabilt sätt.

– Helt okej! Det finns mer att hämta men vi hade en positiv trend på de tre varven och en plats runt mitten på övre halvan var vad jag förväntade mig, säger PI.

Hur var banan?


– Det var en bra och varierad bana med mycket tempoväxlingar. Det var snabba partier och både knixiga och långa fina svepande svängar. Den hade allt!, säger PI.

– Det var kul att det var så mycket folk och arrangemanget var kalas. Även om jag inte bott i kommunen så länge var det spännande att åka hemmavägar, fortsätter han.

I den största klassen med tvåhjulsdrivna trimmade bilar blev det favoritseger med Mattias Adielsson (Göteborgs MF) och Bo Holmstrand (Kulings MS) i topp på 12,38 minuter.

De var sju sekunder snabbare i sin Toyota Corolla än vad Daniel Röjsel (Anderstorp) och Mikael Johansson (Ludvika) var i sin Opel på andra plats.

Trea slutade publikvänlige Johan Green och Josefine Ingvarsson från Hässleholms MK i sin Toyota Corolla. De var 9,6 sekunder bakom vinnarna.


Hemmahoppet PI Hellberg slutade på sjunde plats i standardklassen. En väntat placering på övre halvan i startfältet. Foto: Johan W Jönsson


Huvudklassen med fyrhjulsdrift vanns som väntat av rallystjärnan Per-Gunnar ”PG” Andersson från Årjängs MK. Kartläste gjorde Kalle Lexe från Ryds MK. Ford Fiestan var i mål tre sekunder före tvåan.

– En kul sträcka och en bra genomkörare inför kommande SM-tävlingar. Jag tog det som en träningstävling och det är alltid bra att få in tävlingsmomentet, säger PG.

– Det var en representativ och bra väg. Den hade lite av allt. Det var bra rytm och bra kombinationer, så det var kanon!, fortsätter han.

Och den egna insatsen?

– Tre sekunder var tajt! Men så blir det på en sådan här tävling. Huvudsaken är att man håller de andra bakom sig och det gick som det skulle. Allt var bra!, ler PG.

Han körde de 18 kilometerna på 11,26,8 minuter. Jonas Åkesson (Karlskrona AK) och Maja Bengtsson (Älmhults MK) slutade tvåa i sin Skoda Fabia.

Stig Andervarg (MK Rimo) och Lars Andersson (SMK Trollhättan) var 40 sekunder från PG i topp i sin Fabia. TV-profilen Jonas Kruse kom aldrig till start på grund av, just det, TV-jobb.

Tävlingsledaren Anders Martinsson var nöjd efter avslutat race.

– Absolut! Vi hade en tuff start men sedan flöt allt på. Det har varit fantastiska lovord och det finns en stor önskan om att få komma tillbaka till de här fina vägnäten, säger han.

– Det är så här en sprint ska vara! En riktig rallysträcka med högt tempo där de etablerade kan testa sina bilar inför större uppgifter, fortsätter Martinsson.

Tävlingsledaren hoppas att han sått ett frö som kan bära längre. Arrangörsklubben Laholms MK ska hjälpa till på South Swedish Rally för att få ytterligare kött på benen inför framtiden.


Per-Gunnar ”PG” Andersson från Årjängs MK och kartläsaren Kalle Lexe från Ryds MK var glada efter segern i rallysprinten i Timmershult. Foto: Johan W Jönsson