SPORT 2023-05-29 KL. 15:05

Ex-allsvensk målvakt stoppade LFK

Av Johan W Jönsson

Laholms FK förlorade med 1-2 (1-1) mot Landvetters IS, som därmed gick upp i topp i tabellen. Att det var botten mot toppen syntes inte på plan. LFK var minst lika bra men fick bara hål på Axel Wibrån i gästernas kasse en gång.
– De har en målvakt med allsvensk rutin och han var skillnaden den här gången, säger LFK-tränare Jonas Axeldal.

Ex-allsvensk målvakt stoppade LFK
Henrik Johansson testade Axel Wibrån i bortamålet med flera tunga skott utan att få hål. Foto: Johan W Jönsson

Surt sa räven! Laholm är bra med i matcherna i division 2 men får inte så mycket med sig. Förlusten mot Landvetter var den tredje raka och nu trillade LFK ner under strecket.

– Vi förtjänar mer än vad vi får med oss. Jag hoppas att det snart ska tippa över till vår fördel. Vi har acklimatiserat oss till serien. Nu ska vi se till få utdelning också, säger Axeldal.

Laholm var faktiskt strået vassare än Landvetter sett till helheten. LFK började bra men det var ändå Landvetter som tog ledningen efter 20 minuters spel efter frispark.

– Det är en lite onödig frispark. Vi får vara mer varsamma runt eget straffområde och kanske hålla upp istället för att vinna boll till varje pris, säger Axeldal.

Frisparken gick fram till en bortaspelare som misslyckades med en cykelspark men bollen letade sig ändå fram till en gäst och baklängesmålet var ett faktum.

– Man förknippar det med otur. Så är det när man ligger i botten. De som är i toppen får sådana saker med sig och vi känner lite att det grinar oss i ansiktet.

LFK tappade fart efter baklängesmålet men fick till en kvittering knappt tio minuter senare när Herman Johansson bröt och spelade fram Ludvig Larsson på djupet.

”Luddes” styrka är löpningarna på djupet. Bra passning och jättebra avslut - ett fint mål, tyckte Axeldal som inte ansåg att det var ett offsidemål trots att det såg misstänkt ut.

Hemmalaget hade bra kontroll på skeendet på plan. Max Johnsson gjorde en fin räddning men i övrigt släppte LFK:s försvar inte till något bakåt.

LFK kom ut starkt i andra halvlek och Henrik Johansson testade målvakt Wibrån med ett tungt skott som den förre GAIS- och Örgryte-keepern elegant klarade via ribban.

Johansson testade Wibrån på nytt men utan resultat. Även denna gången tippade den duktiga bortakeepern bollen till en resultatlös hörna.


Nils Hedström i LFK stormar mot Landvetters mål. Foto: Johan W Jönsson


Då kom kallduschen när Landvetter gjorde 2-1 på nick efter ett onödigt inkast när LFK-försvaret blev passivt. ”Vi måste bli bättre i båda boxarna”, konstaterar Axeldal.

LFK jagade en kvittering och flyttade fram folk i jakten. Hemmalaget borde fått avsluta matchen med en man mer sedan en bortaförsvarare rivit ner Jonathan Wadensten i minut 75.

– Som gammal anfallare vet jag att man aldrig lägger sig där. Blir ”Jonte” inte nedriven så är han ju fri mot mål. Ingen på hela Glänninge Park hade protesterat mot ett rött kort, säger Axeldal.

Henrik Johansson testade Wibrån en tredje och sista gång i den 90:e minuten. Ex-allsvensken stod för en ny makalös räddning när han åter tippade ett vasst skott till hörna.

– Det skottet var värt ett bättre öde! Men de har en otroligt duktig målvakt och han var skillnaden den här gången. Vi får träna på och fortsätta att jobba hårt för att bli bättre.

Tränare Axeldal lyfte fram laginsatsen efter matchen. Inför densamma saknades Edmond Tasimder (sjuk), Gjenis Zeqiri (avstängd), Adam Vernersson (fot) och Simon Palmkvist (ben).

I kommande match väntar ett nytt topplag i Onsala BK på bortaplan. De är tvåa en poäng bakom Landvetter i topp. LFK är näst sist i en jämn tabell.

LFK:s lag mot Landvetter (4-1-4-1):

Max Johnsson -
Filip Larsson, Adam Johansson, Herman Johansson, Lirak Cakolli -
Zemri Callaku -
Nils Hedström, Besnik Callaku, Lucas Ragnarsson (K), Ludvig Larsson -
Henrik Johansson

Avbytare: Petter Andersson (mv), Viggo Dahl, Jonatan Falk, Harry Nilsson, Hamodi Wasmy, Teo Svensson, Jonathan Wadensten


Jonathan Wadensten deppar medan Landvettter firar. Visst borde väl bortaspelaren som rev ner LFK-anfallaren fått lämna planen. Annars hade han ju blivit ren mot mål. Foto: Johan W Jönsson