-
SPORT 2022-09-28 KL. 18:50

En tydlighet som bar ända fram till serieseger

Av Johan W Jönsson

Alla som trodde att Laholms FK skulle bli ett topplag i division 3. Sträck upp en näve. Det är nog inte många händer som åker i luften. Min stannar definitivt nere. En som sträcker upp sin hand är Joseph Wahlund. Som med en dåres (genis) envishet trott på sitt lag och fått alla att dra åt samma håll.

En tydlighet som bar ända fram till serieseger
LFK:s succétränare Joseph Wahlund. Bredvid honom omtyckte lagledaren Christer Wennström som gjorde comeback under hösten. Foto: Halmstadsport

Topplag förresten. Det blev ju bättre än så. Det blev till och med serieseger. Det var det nog ingen som räknat med inför säsongen (förutom Wahlund då). Inte undertecknad i varje fall. LFK hade åter tappat ett gäng spelare inför säsongen. Fler än någonsin faktiskt.

Efter 2020 försvann flera hundra division 3-matcher och många poäng med Jesper Wennström, Daniel Radovanovic, Jonatan Eriksson och Jasmin Barucic. Inför den här säsongen lämnade dessutom Jacob Borgstrand, Albin Branting och Endrit Mazreku.

Sportchef Peter Åberg fick lägga ner ett stort arbete ihop med tränare Wahlund för att hitta ersättare. Inte utan oro men ändå med ett stort lugn efter flera års vana av att vara i samma situation. Börja om behövde de inte. ”Stommen” fanns kvar.

Till den stommen kan spelare som Rasmus Lundgren, Adam Johansson, Stefan Radovanovic, Nils Hedström, Lucas Ragnarsson och Adam Vernersson räknas. Lojale ”J” som gick från mittback till suverän högerback och lättränade ”Böna” som anslöt först efter påsk.

Det tog sig allt mer under försäsongen. Flera nyförvärv visade framfötterna liksom egna talanger som Olle Johansson och Oskar Vernersson. Skyttekungen från femman - Edmond Tasimder började göra mål även på den högre nivån och Hamodi Wasmy från division 4 tog för sig.

Tränare Wahlund trodde på sitt gäng. Det gjorde inte lagkapten Lucas Ragnarsson. Han trodde på kamp om förnyat kontrakt. Själv trodde jag på en placering på nedre halvan. ”Ragge” verkar dock inte gå så mycket på vad han själv tror. I varje match går han i bräschen och löper mest av alla.


Två spelare i stommen som kan Joseph Wahlunds spelsätt utan och innan: lagkapten Lucas Ragnarsson och Nils Hedström. Foto: Halmstadsport


Förlusten mot Åsa i seriepremiären visade sig bara bli ett olycksfall i arbetet. LFK har gjort en stabil säsong rakt över och nyförvärven blev en riktig fullträff. Besnik Callaku från HBK U17 visade sig passa in perfekt på LFK:s mitt och Teo Svensson från sexan visade att den stora kroppen rymmer ett lika stort spel.

Dessutom har flera spelare hjälpts åt att växeldra med formtoppar. Många har varit delaktiga i seriesegern. Ludvig Larsson, Viggo Dahl och Simon Palmkvist har alla bidragit med viktiga insatser. Många spelare har både fått förtroende och tagit ansvar.

Herman Johansson, som inte platsade i det Vinberg LFK nu sprungit om, blev en klippa i mittförsvaret. Dessutom går det inte att blunda för den betydelse som Max Johnsson, med ett års uppehåll bakom sig, betytt. Med två jämna målvakter i träning har kvaliteten höjts.

Att truppen som helhet blivit en stark enhet vittnar inte minst finalplatsen i Klass 1 om (förlust mot Onsala). De allra flesta spelarna har lyft under ledarskapet i LFK under säsongen. Sportchef Åberg lyfter gärna fram just hela tränarteamet med Wahlund i spetsen.

Assisterande tränare Kalle Björklund som fortfarande brinner lika starkt för fotboll. Det är häftigt att se honom ”äga” en idrottsplats vid sina pass. Lika entusiastisk om det så handlar om ett elitlag, LFK:s herrar eller telningarna på fotbollsskolan.

Vinnarskallen Andreas Hedström med meriter från elitspel och många års lir i förbundsserierna. Mikael Johansson, som själv tillhört seniortruppen för många år sedan, och sitter inne på fina ledaregenskaper (den bästa lagkapten undertecknat spelat med).

Lyftas allra mest bör den ytterst ansvarige Wahlund göras. Den tydlighet han stått för under sina tre år som huvudtränare ledde till slut fram till en bragdartad serieseger. Det spelade ingen roll att flera spelare byttes ut när de som var där visste vad som skulle göras.

Med fem pass under försäsongen orkade LFK mest av alla lag och man orkade spela den fotboll Wahlund ville med sitt 4-3-3. Med bollinnehav, ett frejdigt kantspel med överbelastningar och mycket folk i boxen. Den tydligheten gjorde att jag aldrig trodde att LFK skulle behöva kriga i botten. Men att det skulle bli serieseger hade jag aldrig gissat.

Noteras i övrigt från den lokala fotbollen kan till exempel William Hjelms fem mål för Ysby mot Simlångsdalen göras. Division 6-matchen slutade 5-5 efter ledning 3-1 för YBK. I femman skrällde Skottorp mot Trönninge och vann med 4-1. Därmed greppades ett halmstrå för att hänga kvar.

Lilla Tjärby studsade tillbaka och slog Vapnö med 4-0. Imponerande med tanke på att ”mjölkalaget” hade tolv raka utan förlust (varav elva segrar) inför mötet. Walldia åkte på en chockerande 7-0-förlust mot HÅFF och riskerar att passeras av Skottorp under avslutningen.


William Hjelm gjorde fem mål för Ysby mot Simlångsdalen. Foto: Johan W Jönsson/arkivFakta:

Femman:
 
Hyltebruks IF-VBoIS Framflyttad
 
LTIK-Vapnö IF 4-0 (2-0)
Mål LTIK: Patrik Landström 2, Simon Vedin 2
 
Skottorps IF-Trönninge IF 4-1 (1-0)
Mål SIF: Johan Wikström 2, Simon Olsson, Pontus Johansson 

HÅFF-BKW 7-0 (2-0)
 
Sexan:
 
Hasslövs IS-Sperlingsholm Skuggan BK 0-5 (0-5)
 
GIF/VIF-Oskarström IS 0-3 (0-1)
 
YBK-Simlångsdalens IF 5-5 (3-1)
Mål YBK: William Hjelm 5

K/HFF-RGIF 2-3 (0-2)
Mål K/HFF: Robin Jönsson, Linus Nilsson
Mål RGIF: Olle Günther Hanssen, Martin Larsson, Magnus Nilsson (straff)
 
Damtrean:
 
K/HFF-Trönninge IF 2-3 (1-1)
Mål K/HFF: Johanna Theander (Carlsson) 2
 
Damfyran:
 
LGM-FC Lagan 3-0 (1-0)