SPORT 2022-08-02 KL. 17:32

Effektivt omställningsspel avgjorde Allianscupfinalen

Av Rickard Gustafsson

Finalen i Allianscupen 2022 på Glänninge Park visade tydligt att fotboll handlar om att ta vara på chanserna som skapas. Laholms FK var giftigt effektiva i kontringsspelet och kunde besegra Lilla Tjärby IK med 3-1 (2-0).

Effektivt omställningsspel avgjorde Allianscupfinalen
Laholms FK med en mix av spelare från A-, B- och U-laget tog hem finalen i Allianscupen mot Lilla Tjärby. Foto: Laholms FK

Drygt 200 åskådare var på plats för att beskåda finalen i Allianscupen mellan två lag som på vårsäsongen gått från klarhet till klarhet i sina respektive divisioner. Laholms FK som leder sin division 3-serie var såklart på förhand klara favoriter gentemot motståndaren Lilla Tjärby IK som toppar sin division 5-serie.

LFK hade revansch att utkräva efter 3-4-förlusten i gruppspelet i våras och visade omgående att de inte tänkte låta sig bli besegrade ytterligare en gång.

Efter kvarten spelad hade LFK skaffat sig en 2-0-ledning genom mål av Lirak Cakolli och Rasmus Wångendal genom snabbt och effektivt omställningsspel. Givetvis en tung inledning för LTIK-gänget.
– Lite slarvigt och uppförsbacke direkt, men jag tycker ändå att vi kommer igen och jämnar ut spelet efter hand och tar stundtals över.
Men det klart att det märks att de tränar mer och ligger två divisioner högre än oss, säger tränaren Mats Johansson.

LFK-tränaren Joseph Wahlund var desto mer nöjd med smakstarten.
– En jättebra start, men de målen gjorde nog att vi gick ner oss lite. Det har hänt tidigare och vi började göra lite för svåra saker och det går inte oavsett motstånd.

Dennis Wernebäcks 2-1-reducering för LTIK i andra halvlek gav viss nerv men när Adam Johansson på ännu en omställning gjorde 3-1 för LFK och då försvann pokaldrömmen för division 5-gänget.
– Deras målvakt gör en jätteräddning vid 2-1 och sen gör de 3-1 när vi trycker på. Jag hade förhoppningar om att vi skulle hålla jämna steg med LFK och all heder till killarna som gör en bra match och skapar väl så många chanser som LFK, säger Mats Johansson och berömmer motståndarnas effektivitet.


Småklubbsalliansens ordförande Peter Walldén delade ut blomsterkvastar till finallagens bästa spelare – Lirak Cakolli (LFK) och Oskar Hemhagen (LTIK). Foto: Laholms FK


Även LFK-tränaren tyckte att LTIK svarade för en väldigt bra final och Wahlund anser att matchen blev en perfekt genomkörare inför en period med DM-semifinal mot Falkenbergs FF och höstpremiären borta mot Kongahälla i serien (13/8). LFK:s lag bestod av en mix av spelare från A-, B- respektive U-laget.
– Lilla Tjärby kanske till och med spelade lite över sin nivå, men jag tycker att vi har kontroll över matchen i 90 minuter. Allianscupfinalen kom perfekt i tid för oss där vi kan matcha spelare som inte får så mycket speltid och det visar också att vi har en bra bredd i truppen även om de inte spelat tillsammans så mycket.

Först och främst var Wahlund nöjd med att ta hem cupbucklan men såg också mycket positivt i att ynglingarna Harry Nilsson (mf) och Ali Arabzada (b), båda födda -05, kom in och gjorde 90 starka minuter.
– De har flyttats upp i A-laget i sommar och har bara gjort tre träningar innan finalen. De svarade för fina prestationer och kommer att bli bra när de får träna kontinuerligt med spelare som gjort 50 division 3-matcher. Som tränare är det kanske det som jag tycker är viktigast även om det i lördags bara var vinst och bucklan som betydde något.

Även för LTIK var matchen perfekt inför höstsäsongen där laget ska försöka hålla Getinge, Trönninge och Andersberg stången.
– Det ser lovande ut inför hösten. Det är bra lag i femman och flera tuffa fysiska matcher och vi ska ge allt vi har, en match i taget, och sen får vi se hur långt det räcker, säger Mats Johansson.

Final Allianscupen
Laholms FK – Lilla Tjärby IK 3-1 (2-0)
Mål LFK: Lirak Cakolli, Rasmus Vångendal, Adam Johansson
Mål LTIK: Dennis Wernebäck (nick på hörna från Adam Johansson)
Domare: Albin Nordström, ass domare Kalle Mattsson, Ibrahim Aluskaj
Publik: 205 (på Glänninge Park)


Efter en finalmatch ska såklart även domarna få varsin blomsterkvast. Domartrion Albin Nordström, Kalle Mattsson och Ibrahim Aluskaj tackas för utförd rättsskipning av Småklubbsalliansens ordförande Peter Walldén. Foto: Laholms FK