Klik venligst
SPORT 2024-02-12 KL. 17:48

Division 1-laget blev ett nummer för stort

Av Rickard Gustafsson

Det på förhand svåraste motståndet under Laholms FK:s försäsong är avklarat. Ängelholms FF vann rättvist med 3-0 och visade framförallt bättre skärpa och beslutsamhet i ytorna där matcher avgörs – straffområdet.
– Vi var inte riktigt nära i den här matchen, säger LFK-tränaren Joseph Wahlund.

Division 1-laget blev ett nummer för stort
När Zemri Callaku (bilden) och Lucas Ragnarsson kom in i andra halvlek blev det bättre balans i LFK:s lag. Andra halvlek spelade LFK jämnt mot division 1-laget Ängelholms FF. Foto: Halmstadsport

Efter två klara 3-0-segrar mot Kristianstads FF och Halmia har LFK på slutet stött på klart vassare motstånd. Efter 0-1 i DM mot seriekonkurrenten Astrio stod division 1-laget Ängelholms FF på menyn.

ÄFF kom med en potentiell premiärelva och tog tag i dirigentpinnen från avspark.

Flera gånger under första halvlek kunde ÄFF med sitt raka djupledsspel hitta in med bollar i ytor mellan LFK:s försvars- och mittfältspositioner.

– Vi hamnade inte rätt i försvarsspelet och kom fel med våra mittfältare i vårt presspel. Det brukar inte hända, men det hände nu och de kunde sätta in bollen på en ledig spelare hela tiden, säger Joseph Wahlund.

Det tog 25 minuter innan LFK lyckades täta hålen och då hade Rasmus Lundgren redan fått släppa en ÄFF-boll förbi sig genom Max Eriksson.

Andra halvan av halvleken blev jämnare. Fler bollvinster, bättre precision i passningsspelet gav ett LFK ett större bollinnehav.

Som bekant är det i och i närheten av straffområdet som målen görs och där var spetsen denna dag trubbig. I sista fjärdedelen var det tunnsått.

– Vi har bollen men skapar egentligen ingenting värt att notera. Vi hotade för lite i djupled och kom bara till ”nästan-lägen”, säger LFK-tränaren.

Strax innan halvtidsvilan ökade ÄFF på till 2-0. Ett svagt LFK-uppspel bröts och en passning senare så small det till från Vilgot Carlssons doja – rätt upp i krysset.

– Jättesnyggt, men det är 1 på 100 att han sätter den. Vi har också gjort sådana mål men det kändes lite onödigt när vi hade kommit in matchen.

Wahlund vill under försäsongen ge alla spelare chansen att visa vad de går för och har för avsikt att rotera friskt under de inledande träningsmatcherna. Så även i denna match.

LFK gjorde fyra planerade byten i paus och ytterligare fyra byten i efter 60 minuters spel. Det mynnade ut i ökat bollinnehav och flera offensiva framstötar under andra halvlek.

In kom bland annat Zemri Callaku och Lucas Ragnarsson och det skapade bättre balans.

– Vi fick in spelare som kanske är lite mer vana att möta den här typen av motstånd. ÄFF-spelarna började skrika att ”nu får vi ta tag i det här” och då förstår man ju att man är mer rätt i positionerna, menar Wahlund.

Det hindrade inte Ännäss Al Hamlawi som smet igenom och kontrade in 3-0 med kvarten kvar.

För LFK blev det ännu fler ”nästan”-lägen i andra halvlek, men inne i boxen fick man inte till det. Sett över 90 minuter så var LFK ett nummer för litet och hade egentligen ingen 100-procentig målchans.

– Vi var inte riktigt nära i den här matchen helt enkelt. ÄFF var mer effektiva i straffområdena, både i sitt eget och vårt straffområde. Vi har 0 kronor i spelarlöner, Ängelholm har 1,2 miljoner, så det klart att det skiljer en hel del.

Trots förlusten tar Wahlund med sig det faktum att alla i truppen de senaste två matcherna, Ängelholm och Astrio, fått chansen mot riktigt bra motstånd.

– Nummer ett är att ingen kan komma i maj och säga att de inte fått chansen och det är en av de viktigaste grejerna för mig i träningsmatcherna. Nummer två är att vi efter paus håller jämna steg med ett lag i division 1. Vi har en bra och jämn trupp och det vore tjänstefel att bestämma en startelva i februari.

Och nummer tre att ingen skadade sig?

– Ja, alla är friska och hela och det är alltid positivt efter en träningsmatch på försäsongen. Nu får vi även hem Adam Wernersson som börjar träna på måndag (ikväll, reds anm). Sen kommer Adam Johansson och Ludvig Larsson i slutet på mars.

LFK är mitt uppe i tätt träningsmatchande och möter redan på torsdag Hittarp och på lördag tar man sig an Galtabäck.

– De allra flesta kommer få åtminstone 90 minuter denna veckan, avslutar Joseph Wahlund.

Ängelholms FK-Laholms FK 3-0 (2-0)

LFK:s lag mot Ängelholms FF (4-3-3):

Rasmus Lundgren -

Filip Larsson, Albin Pettersson, Herman Johansson, Filip Dahlström -

Besnik Callaku, Harry Nilsson, Hasanen Nazar -

Nils Hedström, Gjenis Zeqiri, Simon Palmkvist

Avbytare: Jonatan Falk, Viggo Dahl, Lirak Cakolli, Zemri Callaku, Lauren

Qitaku, Lucas Ragnarsson, Jakob Larsson, Elis Wijk, Oscar Murro