SPORT 2023-01-14 KL. 14:02

Det är Mikael Alms nya tränaruppdrag

Av Johan W Jönsson

Det var aldrig aktuellt att följa med Laholms FK:s damer ner i division 4 när laget var tvunget att dra sig ur tvåan. Nu har Mikael Alm fått en ny tjänst som tränare i Helsingborgs IF:s F17-lag. ”När en dörr stängs brukar en annan kunna öppnas”, säger Alm.

Det är Mikael Alms nya tränaruppdrag
Mikael Alm presenterades som LFK:s nya tränare i höstas. När laget drog sig ur tvåan bröts dock kontraktet. Nu är han istället klar som tränare för Helsingborgs IF:s F17-lag. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Han lämnade Västra Karups IF för att träna Laholms FK i nya division 2. När laget fick dra sig ur division 2 tackade Mikael för sig.

– Situationen som uppstått är tråkig för mig men framförallt väldigt tråkig för LFK. Att de nu får börja om. Jag tror och hoppas dock att de kommer tillbaka snabbt, säger Micke.

Det var aldrig aktuellt att vara kvar som tränare i fyran?


– Nej, jag vill utvecklas framåt och fyran är inte ett steg i den riktningen. LFK var helt med på det och det finns inga hard feelings överhuvudtaget.

LFK:s sportchef Peter Åberg underströk att han var imponerad över det Alm hann prestera under sin tid i LFK. Spelarflykten berodde inte på honom som tränare.

– Jag tar inte det personligt, även om det inte är roligt för självförtroendet att spelare lämnar när man kommer. Men jag tror inte att det var anledningen till att det blev som det blev.

– Den stunden jag var i LFK fungerade det bra. Hade jag varit 25 hade jag kanske tagit hårdare på det. Nu börjar jag ändå bli lite erfaren, säger 33-åringen.

Det dröjde inte lång tid efter avslutet med LFK innan klubbar både på lägre och högre nivå hörde av sig med förfrågningar. Det mynnade ut i ett tränaruppdrag i HIF:s F17-lag.

– Det var lite aktuellt redan i höstas. Men då tyckte jag att LFK lockade mer med det de presenterade för mig. Jag har haft kontakt med HIF och deras damtränare sedan tidigare.

Detta då Västra Karup och Helsingborg hade samarbete på damsidan. HIF startade upp sitt damlag 2021 och har klättrat från fyran till tvåan på två säsonger. Målet är eliten.

– Kristoffer (Schönbeck) som tränar HIF:s damer ringde och hörde sig för igen när situationen blev som den blev med LFK. Det fanns en vakans och de ville ha mig. Så det var kul!

Alm kommer att fungera som assisterande tränare till huvudtränaren Jakub Jakoubek för F17-laget som startades i fjol. Laget kommer i år att spela i samma regionala serie som LFK.

– Jag får in en fot i en elitverksamhet där jag förhoppningsvis kan utvecklas mycket med kompetenta personer runt omkring mig. Det ska bli spännande!

En rolig detalj i sammanhanget är att HIF är laget i Mikael Alms hjärta. Som ung (yngre) hade han årskort på Olympia ihop med pappa Lars-Inge.

– Pappa tog med mig och satte mig på Olympia. Sedan var jag fast. Nu följer jag dem inte lika mycket längre men jag hänger med så mycket jag hinner.

Då är det lite speciellt att få bli en del av klubben?

– Det kan jag inte sticka under stolen med att det är. Det är en rolig känsla att vara under samma tak där man suttit och tittat, och att vara tränarkollega med Alvaro (herrtränare Santos).

– Mer mogen än att jag tycker att det är lite häftigt är jag inte. Men det lägger väl sig strax när man kommit in i jobbet, skrattar Alm.

Tjänsten i HIF är arvoderad. Alm hade erbjudande från Halmstads BK också men valde uppdraget i HIF före av en speciell anledning.

– I HBK gällde deras akademi fast pojkar. Men mycket av anledningen till att jag valde HIF var för att jag ville fortsätta att arbeta med dam- och flickfotboll då jag tycker att det är roligt.