SPORT 2022-04-19 KL. 12:34

Derbyförlust för LFK i hemmapremiären

Av Johan W Jönsson

Laholms FK slog IS Halmia i DM under försäsongen. I serien blev det dock förlust för LFK. Halmia vann med 3-1 efter 1-1 i paus. ”Vi håller oss tyvärr inte till matchplanen och vi behöver göra riktigt bra laginsatser för att vinna matcher i den här serien”, säger LFK:s tränare Peter Åberg.

Derbyförlust för LFK i hemmapremiären
Maja Ljungberg gjorde LFK:s mål mot Halmia. De rödklädda gästerna vann med 3-1. Foto: Johan W Jönsson

LFK startade matchen bra och Halmia tilläts mest vara på egen planhalva. Då matchen var ISH:s första på gräs hade Åberg lyft ett varningens finger.

– Vi visste att Halmia förmodligen skulle slå lite längre bollar än vanligt med tanke på att det var deras första match på gräs.

Efter de inledande tio minuterna tappade LFK och det blev skakigt i hemmalaget. Halmia rann igenom på sin högerkant väl enkelt och det var rörigt hos de vitsvarta.

– Vi kom helt fel i presspelet och följde inte matchplanen. Vi kom fel kollektivt och fick det jobbigt individuellt. Men spelarna gjorde ändå jobbet och hjälpte Alma i mål.

Cederquist i LFK:s kasse fick en del att göra men lyckades freda sitt mål fram till minut 12 då Halmia tog ledningen genom Evelina Brag.

– Det är ett långt uppspel som de sedan kombinerar sig igenom på sedan vi blivit lite långa i vårt lag, säger Åberg.

Trots att LFK var inne i en svag period i matchen lyckades de ändå nå en kvittering. Ida Axeldal fick fast bollen och spelade fram Maja Ljungberg som drog till på ett tillslag och gjorde 1-1.

– Där fick vi in välbehövlig energi. Men Halmia kunde ta över igen. Vi jobbade för mycket en och en och tog för mycket individuella beslut i försvarsspelet och då blir det jobbigt.

1-1 i paus stod sig till paus trots att båda lagen hade möjligheter. Edit Bernsfelt hade ett friläge men bollen smet strax utanför stolpen.

Halmia hade två möjligheter att göra 2-1 efter hörnor. Alma Cederquist kom ut och fick göra en bra räddning. Första halvlek var i gästernas favör.

– Vi pratade igenom vissa saker i paus och kom mer rätt in i det i andra halvlek. Det gjorde att det blev färre målchanser och mer ställningskrig i andra.

Halmia hade två avslut på mål efter paus. Båda var frilägen som också sattes behärskat i mål av Evelina Brag respektive Elin Hansson.

2-1-målet kom till efter en omställning sedan LFK haft hörna. Brag blev fri från halva plan och satte bollen i mål efter knappa timmens spel.

Blerina Mazreku var mycket nära att kvittera på hörna. Hon kom upp fint men skarvade bollen strax utanför mål.

Den andra akten präglades av mer kamp och derbykaraktär än den första. Ida Axeldal pressade Halmias målvakt och fick bollen på sig men kulan smet utanför.

Istället gjorde Halmia 3-1 med tio minuter kvar att spela. Bortalaget rann igenom på LFK:s vänstersida och Hansson gjorde mål efter ett räknefel i LFK:s försvar.

– Då kändes matchen död, även om vi på inget sätt gav upp utan fortsatte att försöka. Vi fick en bra chans när Ellen Saari kom igenom men målvakten kom ut och blockade avslutet.

Vann Halmia rättvist?


– Halmia vann för att vi inte satte vår matchplan som vi gått igenom att vi skulle göra. Hade vi gjort det hade vi kunnat matcha dem som vi gjorde i DM.

I DM-matchen var LFK effektiva framför mål och satte dit de chanser som skapades. Det var en annan stor skillnad gentemot den här matchen.

– Även om vi inte följer matchplanen helt så är vi ändå inte långt ifrån Halmia. Det säger lite om den potential som ändå finns i laget.

LFK har en poäng på två omgångar. Det kunde varit fyra med bra utdelning. Nu väntar tuffa matcher mot Trelleborg, HBK och Rosengård.

– Det är bara att fortsätta att gnugga på. Vi måste göra starka laginsatser varje vecka om vi ska ha chans på trepoängare i den här serien, avslutar Peter Åberg.

Edit Bernsfelt var LFK:s bästa spelare i matchen mot Halmia.


LFK och Halmia redo för derby. Lagkapten Julia Olsson syns vinkande längst fram. Foto: Dido ShlaylatMaja Ljungberg gjorde LFK:s mål mot Halmia. De rödklädda gästerna vann med 3-1. Foto: Dido Shlaylat