Klik venligst
SPORT 2024-04-13 KL. 19:08

Debutanten tvåmålsskytt när LFK vann

Av Johan W Jönsson

Hugo Persson var för första gången uttagen i truppen till en seriematch med A-laget. Han hade ingen tanke på spel men fick hoppa in och gjorde såväl 4-2 som 5-2 till Laholms FK när Tord slogs tillbaka med 5-3 (1-0).
– När jag fick hoppa in tänkte jag bara att jag skulle försöka ta tillvara på chansen och det tycker jag nog att jag gjorde, ler Hugo stort efter matchen.

Debutanten tvåmålsskytt när LFK vann
Hugo Persson hoppade in i LFK och gjorde två mål i sin debut när Tord besegrades med 5-3 (1-0). Foto: Johan W Jönsson

Vill man se mål ska man se LFK. Det kan konstateras efter de tre första omgångarna i tvåan. Seger 5-2, förlust 4-1 och seger 5-3. Inga normala division 2-resultat.

– Gör vi fem framåt blir vi svårslagna i matcherna. Jag bryr mig inte om vi släpper in tre så länge vi vinner och tar tre poäng, skrockar tränare Joseph Wahlund.

Han hade Jonatan Falk tillbaka i mittförsvaret efter skada. Det var en av tre ändringar i startelvan sedan matchen mot Västra Frölunnd (4-1 i röven). Stefan Radovanovic utgick i Falks ställe.

Wahlund tvingades också till ett tidigt byte då Lirak Cakolli fick utgå med en tillsynes rejäl skada i baksida lår. Det lär bli några veckors frånvaro för högerbacken.

LFK ägde stora delar av första halvlek och efter ett par säkra ingripanden av Rasmus Lundgren kunde hemmalaget skapa en kavalkad av målchanser innan ettan kom.

Lucas Ragnarsson missade en nick i öppet läge från nära håll, Oscar Murro böjde ett friläge utanför och Adam Vernersson sköt precis utanför stolen.

1-0 knoppades i mål av hårt arbetande forwarden Elis Wijk på en fin hörna av Nils Hedström. LFK:s vänsterback hade själv sedan två rykande skott varav ett tog i ribban.

Elis Wijk, med bollen, var LFK:s bäste mot Tord och gjorde två mål. Till vänster syns Filip Larsson som hoppade in på högerbacken och kvitterade ut högt betyg. Foto: Johan W Jönsson

– Vi gör en ganska bra halvlek i båda riktningarna men det är svårt att få rytm i spelet när Tord bara kör med sitt förbannade långspel där de trycker bollar bakom vår backlinje, säger Wahlund.

Laholms ledning i paus var i underkant. Halvtidsvilan sabbade LFK:s momentum och efter två slumpartade mål (en bjudning och en omställning) hade Tord vänt till 2-1-ledning i andra halvlek.

– Vi går in och vilar och säger att vi bara ska köra i andra och så blir det tvärtom. Det är ofta det blir så och jag fattar det inte egentligen. Det är väl psykologi, säger Wahlund.

När Tord inte fick bort bollen efter en tilltrasslad situation i gästernas straffområde kunde Elis Wijk placera in sitt andra mål för dagen fram till 2-2. Islossning för anfallaren således.

– Sett till andra halvlek är det inte orättvist att Tord gör 2-1 men sett till hela matchen är det ju horribelt. Därför var det skönt att vi kunde göra 2-2 och vända, säger Wahlund.

Tord hade en stor chans att göra 3-2 men bollen över mål. Istället kunde LFK återta ledningen då Nils Hedström skruvade en hörna direkt i mål. Lucas Ragnarsson noterades dock för målet.

Nils Hedström och Elis Wijk firar. Den förstnämnda noterades för två assist i matchen. Foto: Johan W Jönsson

Målet kom i minut 83. Tre minuter tidigare hade Hugo Persson kommit in på plan istället för en tröttsprungen Elis Wijk (bäst på plan). Tre minuter senare inledde talangen sin show.

En annan inhoppare i Laurent Qitaku dundrade bollen i ribban och på returen höll sig Hugo framme och tryckte in 4-2 till LFK. Det stannade dock inte där.

I minut 89 kastade Filip Larsson, som ersatte Lirak Cakolli med bravur, ett snabbt inkast mot Persson. Han blev fri från höger och när målvakten kom ut lobbade han urläckert kulan i nät.

På stopptid putsade Tord siffrorna till 3-5 när Laholm mer eller mindre redan börjat fira segern och sin inhoppande unga debutant och hjälte Hugo Persson.

– Vi tränar mycket och är starka på slutet. Där rinner det iväg. Det är bara att sätta bollen på anfallarna, så gör de mål. Forwards ska göra mål och det ger självförtroende, säger Wahlund.

17-årige Hugo Persson har bara tränat kontinuerligt med LFK:s A-trupp i sex veckor. Han har fått speltid i en DM-match och en träningsmatch innan seriedebuten mot Tord.

Lucas Ragnarsson såg till att bollen säkert var över linjen vid 3-2-målet. Men nog var Nils Hedströms hörna redan i mål allt. Foto: Johan W Jönsson

– Jag laddade ordentligt inför matchen men jag trodde att det skulle bli bänken i 90 minuter i och med att det var första gången jag var med i truppen. Men det var kul att få hoppa in, säger Hugo.

Hur kändes det när du fick reda på det?

– Jag blev jätteglad! Jag tänkte bara att jag skulle försöka ta tillvara på chansen och det tycker jag nog att jag gjorde, ler Hugo stort och beskriver sina mål:

– Första målet var jag på rätt plats vid rätt tillfälle. Det var bara att trycka in bollen. Andra målet var första tanken direkt att jag skulle chippa, trots att jag aldrig brukar lyckas.

Och känslan när bollen smet in?

– Otrolig lycka! Otrolig lycka! Jag ville bara springa runt och ta hela världen i famn. Det var svinkul!

– Hugo har någonting. Han är inte blyg, tar för sig, vågar gå på avslut och skiter i om de andra gnäller lite. Sådan måste man vara om man ska slå sig fram i seniorfotboll, hyllar Wahlund.

LFK:s lag mot Tord (4-3-3):

Rasmus Lundgren -

Lirak Cakolli, Herman Johansson, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Simon Palmkvist, Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Adam Vernersson, Elis Wijk, Oscar Murro

Avbytare: Max Johnsson, Albin Pettersson, Filip Larsson, Harry Nilsson, Laurent Qitaku, Jakob Larsson, Hugo Persson