-
SPORT 2022-11-24 KL. 18:42

Catrin ÄR årets tränare i ridsportsverige

Av Johan W Jönsson

Catrin Henriksson från Våxtorp blev under ryttargalan i Stockholm prisad som årets tränare. En överraskad Catrin fick gå upp på scen inför Sveriges ryttarelit och ta emot publikens applåder. ”Så kul! Helt fantastiskt!”, säger hon i bilen på väg hem från galan.

Catrin ÄR årets tränare i ridsportsverige
Catrin Henriksson gör tummen upp på scenen på ridsportsgalan där hon fick motta pris som årets tränare. Foto: Mikael Sjöberg

På ryttargalan uppmärksammas de främsta prestationerna inom svensk ridsport under det gångna året. Galan fick sitt crescendo när hopplaget hyllades för årets prestation för sitt VM-guld. Då hade en förvånad Catrin redan varit uppe på scen.

– Jag trodde att de skulle räkna upp de nominerade men så sa de mitt namn direkt. Så det var verkligen: ”Va!? Wow!”. Det känns ärofullt – jag är både glad och stolt, säger Catrin.

Hur kändes det när de ropade upp ditt namn?

– Jag blev tagen på sängen för vanligtvis presenteras nominerade först. Det enda jag tänkte på väg upp var: trilla nu inte och nummer två; få inte tunghäfta. Det fick jag inte, skrattar Catrin.

På scenen fick hon ta emot priset – en inramad rosett i rött och guld. Sedan blev hon intervjuad av konferencieren Henrik Jonsson.

– Han är så härlig och spontan. Det blev väldigt lättsamt. Han frågade bland annat varför jag fick priset och då svarade jag som jag sagt till dig tidigare – att det förmodligen beror på bredden.

Catrin tränar alla nivåer – allt från nybörjare till de som tävlar på högsta nationella nivå. Hon tränar alla typer av raser och hon tränar i alla discipliner, för att hästarna ska bli bra ridsportshästar.

När Catrin gick upp på scen hördes motiveringen i högtalarna:

”Dressyrtränaren Catrin Henriksson välkomnar alla och utgår alltid från både häst och ryttares förutsättningar och förmåga. Med stort engagemang får hon eleverna att utmana sig själva. Ständigt med olika arrangemang, inte minst sociala, på schemat. Hon gör dressyr roligt.”

– Väldigt fint och hedrande! Jag har fått så många fina hälsningar och gratulationer via SMS och sociala kanaler. Jag bara smälter.


Catrin Henriksson känner sig hedrad och stolt över att hon tilldelats priset. Foto: Mikael Sjöberg


Hur var galan som helhet?

– Det var en härlig kväll! Det var väldigt fin stämning, välarrangerat och god mat. Festligt är nog ordet. Det var mycket spotlights, gula och blåa ljus över scenen och livemusik.

Vad hände efter prisutdelningen?


– Då kom Arvingarna och spelade en stund. Några gick upp och dansade. Vi satt kvar och pratade och njöt av kvällen.

Vad betyder det här priset för dig?

– Det är en bekräftelse på att man är rätt på det med det arbete man gör. Att det är uppskattat och bra. Det är en extra kick, motivation och inspiration att fortsätta, säger Catrin.

Även om ryttargalan är mycket glitter och glamour så är det rättså rejält långt ifrån den vardag det innebär att arbeta med hästar.

– Jag har ett stort engagemang. Jag älskar det här och brinner för sporten. Men det är också slitsamt. Jag driver min gård (Dressyrgården) helt själv.

– När jag sätter mig i bilen och åker hem vet jag att det är gyttjigt hemma, hästarna är leriga, det är kallt och rått, säger Catrin och fortsätter:

– Den här sporten är inte klänning och högklackat – det är gummistövlar, ridbyxor och kötta och kämpa på som gäller, skrattar Catrin.

Utmärkelsen har fått våxbon och björbäckaren att ”gå igång” och bli ännu mer kreativ i sin roll som tränare.

– Jag känner mig väldigt taggad! Den här utmärkelsen är god PR för mig och jag kanske kan få nya ekipage och nya idéer hur jag ska jobba vidare, avslutar Catrin Henriksson.

Henrik von Eckerman blev galans kung. Hoppvärldsmästaren fick pris för Årets bragd och som Årets hoppryttare. Dessutom blev hans häst King Edward Årets häst.


Catrin Henriksson blev utsedd till årets tränare på den svenska ridsportgalan. Foto: Roland Thunholm