Klik venligst
SPORT 2024-06-19 KL. 09:32

Carlsson snabbaste handcyklisten på Vätternrundan

Av Johan W Jönsson

Johan Carlsson från Vallberga körde sin första Vätterrunda. Paracyklisten vevade sig runt de 315 kilometerna med bara armarna. Med en sluttid 17 timmar och 17 minuter var han först i mål av alla handcyklister som deltog i årets runda.
– Ja, det stämmer. Men alla som tog sig i mål är vinnare i mina ögon, säger Johan ödmjukt.

Carlsson snabbaste handcyklisten på Vätternrundan
Johan Carlsson och medcyklisten Per-Ivar "PI" Hellberg cyklade vätternrundan på dryga 17 timmar. Carlsson var snabbast av alla paracyklister som deltog. Foto: Sportfotograf.com

Att trampa 31,5 mil med cykel är en stor utmaning i sig. Att göra det med endast armkraft är om möjligt en ännu större utmaning och den klarade Johan Carlsson med bravur.

– Det är nog jobbigt för alla som cyklat de här milen. Det gör ont på alla, någonstans. Märkligt vore det annars. Det är nog ingen som säger: ”vi tar ett varv till när vi ändå håller på”, skrattar Johan.

Han hade aldrig cyklat Vätternrundan tidigare och aldrig cyklat mer än halva sträckan på en och samma dag förut. Men Johan tränar mycket var mentalt inställd på att det skulle kännas.

– Det var mycket som man inte visste hur man skulle reagera på. Det var bara att gå ut lite lagom hårt och samla krafter så att man hade energi till slutet också, säger Johan.

Några handcyklister gjorde en träningsrunda inför halvvättern förra året och vid fikan efteråt kom de överens om att göra Vätternrundan i år. Johan tänkte: ”varför inte?”

– Då har man något att träna mot. Det är främst sträckan i sig, att det är så himla långt som är det tuffa. Att man är igång under lång tid. Sedan är de många backarna extra jobbiga för oss.

Även kylan beskriver Johan som tuff. Väderappar visade att temperaturen skulle gå ner till 8, 9 grader vid klockan 3-5. Men det gick ner till två grader och med fartvind blir det ännu svalare.

– Det kändes! Man fick mentalt försöka trycka bort det och tänka att det skulle bli varmare när solen kom upp och det blev det. Men det var jobbigt när man var mitt i det, säger Johan.

På natten gick temperaturen ner till två plusgrader. Det var tufft, medger Johan Carlsson. Foto: Sportfotograf.com

Du var alltså först av handcyklisterna i mål?

– Ja, det visade sig att det var så. Det var inget jag hade koll på. Men det var roligt, även om det oavsett är en bedrift att överhuvudtaget ta sig i mål. I mina ögon är vi alla vinnare.

Som handcyklist sitter pedalarmarna parallellt och man både drar och trycker för att komma framåt. Vändradien är betydligt större än med en vanlig cykel.

Hur mycket träning krävs för att klara Vätternrundan?

– Jag har hållit på med idrott under väldigt många år, så det är svårt att säga. Cyklar man kontinuerligt tre, fyra dagar i veckan plus några långpass ett halvår innan går det nog.

– Det handlar om att vänja sig vid att sitta på eller i en cykel länge. Hjärnan ska vara med. Utmaningen ligger i att kroppen ska klara de avslutande milen, säger Johan.

Per-Ivar "PI" Hellberg och Johan Carlsson innan start på Vätternrundan. Foto: privat

Hur mycket pausade ni?

– Jag har ingen erfarenhet, så jag chansade lite och gick på självinsikt och efter min egen kapacitet. Från Motala till Jönköping körde vi i ett svep. Men det är mer utför än uppför.

– Sedan tar det längre tid på vägen upp. Det är viktigt att man stannar och äter lite då och då eftersom att man gör av med mycket energi. Och att man dricker mycket. Men så är det för alla.

Johan höll ihop med Per-Ivar ”PI” Hellberg, även han från Laholm och Laholmscyklisten, som gjorde sin nionde Vätternrrunda och fungerade som en form av hjälpryttarre.

– PI var med som medcyklist. Jag tyckte att det var väldigt skönt då man sitter lägre och inte har samma sikt när man cyklar som handcyklist. Sedan var han även värdefull vid depåerna.

– Även funktionärerna och andra deltagare är väldigt måna om en. Man sitter inte där själv helt utelämnad. Människorna runt omkring, sträckan och servicen var en positiv upplevelse.

Är du sugen på att köra igen?

– Jag vill inte säga ja, men det är väldigt sannolikt. Kroppen mår så pass väl nu ett par dagar efter att jag inte fått avsmak. Nu när jag vet vad som väntar vill jag nog ta en runda till.

Johan Carlsson och PI Hellberg kämpar sig upp för en av många backar. Foto: Sportfotograf.com