Klik venligst
SPORT 2023-09-30 KL. 13:00

Brady Ferguson missar aldrig en match

Av Roger Bengtsson

Aldrig skadad, aldrig sjuk, aldrig frånvarande. 156 seriematcher av 156 möjliga under tre säsonger i Rögle och SHL. Dessutom 36 slutspelsmatcher av 36 möjliga ovanpå det. Rögleforwarden Brady Ferguson får sällan de stora, bombastiska rubrikerna för sitt spel i bandyklubben. Kanske för att han alltid är på plats och är en konstant ingrediens när Rögle BK spelar SHL-ishockey.

Brady Ferguson missar aldrig en match
Rögleanfallaren Brady Ferguson kom till klubben 2020. Sen dess har amerikanen inte missat en enda SHL-match för grön-vitt. Foto: Bildbyrån

Född i Texas, en halvtimme utanför Dallas, Cowboy-fan sen unga år. Via collegehockey och AHL och dess farmarliga ECHL hamnade Brady Ferguson i Rögle inför SM-finalsäsongen 20/21.

– Det tog en knapp månad att ”hitta rätt” i Rögle. Sen dess har det här blivit mer och mer som hemma för mig. Rent ishockeymässigt försöker jag leva mycket i ”nuet”. Mitt fokus ligger på min prestation här och nu. Många i laget kan vara förbannade och sura ett bra tag efter en förlust, som i tredje omgången borta mot Leksand där många saker var dåliga. Jag blir också förbannad och sur, men försöker fokusera på vad jag kan göra på nästa träning för att bli bättre och undvika att behöva bli förbannad, ler Ferguson.

Att amerikanen inte missat en enda match på tre säsonger tar han med jämnmod.

– Det är inget jag tänkt på, man tar liksom varje match för sig, men det är ju såklart roligt och bra att jag kunnat göra mitt jobb.

Brady Ferguson får sällan de stora rubrikerna. En roll han själv trivs med. – När jag växte upp och tittade på ishockey la jag alltid mest märke till de som la ner ett otroligt hårt arbete. Foto: Bildbyrån

Ferguson har konsekvent legat på mellan 20-25 poäng per säsong under sina år i klubben. En poängskörd som inte sticker ut åt något håll. Snarare är den en typisk ”Brady Ferguson-statistik”. För den 29-årige amerikanens profil lutar mer åt hårt och gediget jobb för laget än soloprestation och allt ljus på mig.

– När jag växte upp och tittade på ishockey la jag alltid mest märke till de som la ner ett otroligt hårt arbete, men som sällan fick de stora rubrikerna, förklarar Ferguson. Jag identifierar mig med den typen av spelare och har alltid satt en ära i att jobba hårt för laget man representerar. Sen hänger det där med poängproduktion väldigt mycket ihop med vilken roll man tar och får i ett lagbygge. För egen del har det inneburit sparsamt med tid i powerplay till exempel. Där kan man som spelare dra in många poäng under en säsong. Min roll i Rögle är en annan och har varit det sen jag kom hit 2020, resonerar Brady Ferguson. Samtidigt är jag en väsentligt mycket bättre hockeyspelare nu än när jag först kom till klubben. Jag har blivit snabbare i både tanken och i spelet. Åren i Rögle har också gjort att mitt självförtroende har växt. Det i sig skapar ett lugn och en trygghet i mitt spel, förklarar Brady Ferguson.

Årets Röglebygge är omvittnat starkt, med många spelare som håller hög nivå. Ferguson skulle kunna jämföra med de tre tidigare upplagor han spelat i. Men det vill han inte.

– Jag gillar inte att jämföra på det sättet. Varje spelare och varje lagbygge är unikt på så många sätt. Att bara titta på varje enskilt namn i spelartruppen kan leda en fel. Varje grupp är unik, både på och utanför isen. Sen kan alla se att årets lag innehåller otroligt många skarpa spelare. Men jobbet måste göras, varje dag.

2-årige sonen i Fergusonfamiljen är född på Halmstads sjukhus, Brady Ferguson inser att han blir mer och mer svensk för varje vecka som går.

– Det svenska livet passar mig väldigt bra, menar Ferguson. Vädret är ok och framför allt är inte vinterhalvåret så mörkt som längre norrut. Dessutom har min familj många vänner utanför ishockeyn och det är en otrolig hjälp för att hitta balans i livet. Att kunna prata om andra saker än Rögle och ishockey får mig att må bra även utanför jobbet.

– Samtidigt vill jag vara tydlig med att Rögle är den enda klubben i Sverige jag kan tänka mig att spela för. En SM-titel här vore otroligt stort för mig som hockeyspelare, säger Ferguson med allvarlig ton.

Om Brady Ferguson ska uppnå målet om SM-guld får han räkna med att säsongen omfattar minst 64 matcher. Mest sannolikt bortåt 70 st.

Rent statistiskt kommer han inte att missa en enda av dom.