Klik venligst
SPORT 2023-09-27 KL. 06:02

Boson och Giffen går skilda vägar

Av Johan W Jönsson

Charlie Boson kom som ny tränare till Båstads GIF i division 5 inför den här säsongen. Det blev en lyckad start men efter en tuffare höst har nu parterna valt att skiljas åt redan innan säsongen är slut.
– Det blev inte riktigt som önskat. Hoppas att laget får ny energi så att man kan klara kontraktet, säger Boson.

Boson och Giffen går skilda vägar
Charlie Boson lämnar Båstads GIF:s herrlag som tränare redan innan säsongen tagit slut. Foto: BGIF

Efter tre säsonger som tränare i moderklubben Genevad/Veinge IF tog Boson klivet över länsgränsen för att bli tränare i Båstads GIF i division 5.

Målet var att föra Båstad uppåt i seriesystemet, på sikt. Men istället är laget nu indraget i bottenstriden i femman och riskerar i värsta fall att åka ur.

– Även om det är två omgångar kvar kom vi fram till att det nog var bäst för båda parter att gå skilda vägar direkt. Det har gått tungt under hösten, säger Charlie och fortsätter:

– Jag har väl tappat truppen lite. De tror inte på idén. I och med det har grundinställningen - att kämpa och slita tillsammans gått förlorad och då är det bättre att stiga åt sidan direkt.

Vintern, försäsongen och våren gick bra, menar Charlie. Frånsett några plumpar var laget bra med inför sommaruppehållet. Sedan hände något.

– Det var skralt med folk när vi drog igång då många i Båstad är uppbokade på sommaren. Det skedde något med gruppdynamiken, säger Charlie.

Båstad slog ett division 4-gäng i en träningsmatch innan höstsäsongen drog igång. Men det blev ändå förlust mot jumbon i serieåterstarten och det var tungt.

– Då var det kris från alla håll och kanter i spelartruppen. De var kanske inte nöjda innan och att förlora mot jumbon bara var droppen som fick bägaren att tippa över. Jag vet inte.

Han kom in med ett nytt spelsystem och med nya ögon. Vissa spelare som varit bärande tidigare har kanske inte varit det på samma sätt och därför inte varit lika nöjda.

En bidragande faktor har troligtvis också varit att Boson själv skadade knäet på nytt under försäsongen och inte kunde vara den målskytt längst fram som laget verkligen behövde.

– Det var en del i det att jag skulle spela då de saknat en striker som gör mål. Jag ville komma in med nya idéer samtidigt som jag bidrog med lite baljor. Så det var ett avbräck.

Boson har inget negativt att säga om Båstads GIF. Han berättar att det är en välmående förening som är välskött med många ideella krafter som hjälps åt.

– Många människor lägger ner mycket tid och energi i allt som rör klubben och anläggningen. Det har varit bra på alla sätt och vis. Jag har blivit uppbackad med allt det jag har behövt.

Hur ser du framåt?

– Jag vill tillbaka och lira boll. Trots två svåra knäskador tycker jag att jag är för ung för att sluta spela. Jag har mer att ge som spelare, säger Boson.

Nytt uppdrag som tränare?

– Nu är det skönt att landa och andas lite efter en påfrestande höst. Men ambitionen är att fortsätta tränarkarriären. Dyker det upp ett spännande projekt är jag redo.

Assisterande tränarna Henrik Niit och Max Ekstrand Jarl tar över i de två avslutande matcherna ihop med profilerna Magnus Kjellsson och Mikael Falk. Nästa år ska en ny huvudtränare in.

– Charlie är en superkille och en väldigt talangfull ledare som har en ljus framtid. Men mycket ska falla på plats och ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, säger Fredrik Bergh i Giffens styrelse.

– Han kom med ett modernt spelsystem, med nytänk och framåtanda. Sedan har vi behövt ändra lite och så har vi tappat tron på det vi gör. Vilket resultaten visat, fortsätter han.

Fokus nu är att få in glädje och energi i truppen så att avslutningen blir så bra som möjligt. I nästa match väntar obesegrade serieledarna Råå. Sedan en sexpoängsmatch mot Vegesholm.

De sistnämnda ligger på kvalplats just nu. Giffen har tre poäng ner till kvalplats där även Munka Ljungby huserar. Till Kopparmöllan på nedflyttningsplats är det fem poäng.

– Vi har kvalitet i laget för att ligga högre upp men vi har haft problem med målskyttet. Det var oturligt med Charlies skada då han säkert bidragit där, avslutar Bergh.