-
SPORT 2022-05-20 KL. 10:55

Bengt debuterade i veteran-SM som 86-åring

Av Johan W Jönsson

Bengt Eriksson har inte spelat en tävlingsmatch i bordtennis sedan han var 19 år gammal. 67 år senare var det dags igen när han som 86-åring gjorde debut på veteran-SM och slutade på en meriterande femteplats. ”Det var roligt att göra det här en gång innan man lägger av helt och hållet”, säger Bengt.

Bengt debuterade i veteran-SM som 86-åring
Laholms BTK Serves Bengt Eriksson gjorde debut på veteran-SM i bordtennis som 86-åring. Det blev en kvartsfinal och femteplats. Foto: Johan W Jönsson

Bengt spelade bordtennis som ung hemma i Västergötland men efter det militära blev det inte mer tävlande. Istället har han under många år engagerat sig som ledare i BTK Serve. Han kallas även ”Mr Servehallen” då det var han som var ordförande i föreningen när hallen byggdes.

Det är dock inte så att Bengt är ovan med racket i hand. Han har hållit igång med pensionärspingis och har alltså tränat länge inför veteran-SM-debuten.

Varför har det inte blivit av innan?

– Jag tycker inte att det har passat och jag har inte känt för det. Jag var lite sugen i fjol men då var det i Karlskrona och lite för långt iväg, tyckte jag, säger Bengt.

Nu ägde veteran-SM rum i Halmstad Arena. Det var mer lagom avstånd, tycker Bengt som ändå menar att det kunde vara kul att få vara med i tävlingen åtminstone en gång.

Inför SM blev Bengt dock lite bekymrad när han fick se lottningen i herrar 85. Kenneth Lönnberg, Särö IK och Jiri Gaisler, Askims BTK stod för motståndet i poolspelet.

Mot flerfaldige veteran-SM-mästaren Lönnberg i den inledande matchen hade Bengt inte mycket att sätta emot. Det blev förlust i raka set.

– Jag hade inte en chans. Men han är duktig och brukar vinna, så det är inte mycket att säga om det, säger Bengt.

Även mot Gaisler började det trögt och det blev förlust i det inledande setet. Sedan fick Bengt igång spelet och tog tre raka. Det fjärde setet tog han med komfortabla 11-2.

– Det var överraskande! Jag trodde inte att jag skulle ha något att sätta emot i den matchen heller men jag kom igång, säger Bengt.

Vad är din styrka som spelare idag?

– Det är att jag kan hålla bollen igång och på så vis tröttar ut min motståndare. Jag försöker hålla igång och är ganska rörlig för min ålder.

Vad är det som är utslagsgivande i veteranpingis?

– Det är rörligheten. Sedan har en sådan som Kenneth Lönnberg ett renare spel än de flesta andra. Det gör att man till slut inte hinner med. Han har fin känsla för spelet.

I kvartsfinalen blev det förlust i en tajt femsetare mot Nils-Erik Svensson från Byttorps IF. Svensson åkte sedan ut i semifinalen. Guldet tog som väntat Lönnberg från Särö.

– Det var nära att det blev semifinal. Jag var inte helt nöjd med mitt eget spel i kvarten. Men Nils-Erik är gammal elitspelare, så det är ingen skam att förlora mot honom.

– Jag hade inte räknat med att gå vidare och hade inte blivit besviken om jag åkt ut i poolen. Jag hade bokat in massage när slutspelet skulle börja som jag fick boka av, skrattar Bengt.

Hur var det att vara med?

– Det var kul och en upplevelse. Roligt att få ha gjort det här en gång innan man lägger av helt och hållet, avslutar Bengt Eriksson.

Även Laholms BTK Serves Kaj Karlsson gick vidare till kvartsfinal i herrar 70. Det gjorde också Våxtorps BoIS Hans Albertsson i herrar 65. Där tog det dock stopp för båda.


Bengt Eriksson tävlade som ung men hade inte gjort en tävlingsmatch sedan han var 19 år gammal innan debuten i veteran-SM i klassen herrar 85. Foto: Johan W Jönsson