SPORT 2022-01-12 KL. 16:46

Axeldal tar över LFK:s seriekonkurrent

Av Johan W Jönsson

Jonas Axeldal blir ny tränare i Laholms FK:s seriekonkurrent Vejby IF. Det förra fotbollsproffset lämnade degraderade Falkenbergs FF efter förra säsongen. ”Jag ska vara ärlig och säga att jag siktade lite högre än trean. Men jag känner mig väldigt inspirerad över att få ta mig an ett huvudtränarjobb”, säger Jonas.

Axeldal tar över LFK:s seriekonkurrent
Jonas Axeldal har senast varit assisterande tränare i Falkenbergs FF i sju år. Nu är han ny huvudtränare i Vejby IF. Foto: FFF

Axeldal är en av Laholms kommuns bästa fotbollsspelare genom tiderna. Moderklubben heter Veinge IF och han har varit proffs i såväl Italien som i England. Efter den långa aktiva karriären ville Jonas inte släppa fotbollen och han blev tränare. Först i Båstads GIF och sedan i Halmstads BK:s U17-lag. Via Markaryds IF hamnade han på elitnivå med Falkenbergs FF då Hasse Eklund plockade in sin gamla anfallskollega från tiden som spelare ihop i Öster som assisterande tränare.

– Jag var i Falkenberg i sju år. Det är en lång tid och det var ganska naturligt att det blev ett slut efter förra säsongen. När vi åkte ner i ettan behövde de slimma organisationen runt laget och efter så många år behöver killarna en ny röst, säger Axeldal.

Jonas hade lite oflyt under den gångna säsongen. Inför 2021 fick han ansvar för de yngre spelarna i A-truppen och en annan arbetsbeskrivning.

– När Hasse fick gå som tränare i somras hade jag hoppats att få frågan om att bli huvudansvarig men då valde de den nya assisterande tränaren. Det blev jag ganska besviken över. Hade jag varit kvar i min gamla roll hade det troligtvis varit jag som fått frågan, säger Axeldal.

Nu gick han miste om att få chansen att rädda kvar FFF i Superettan som huvudtränare och laget åkte ner i ettan. Efter säsongen lämnade Jonas sitt uppdrag i klubben.

– Jag hade förhoppningar kring att få något erbjudande på högre nivå. Men när Vejby hörde av sig tyckte jag att det lät intressant och inspirerande. Det är en välskött förening och Magnus Arvidsson har gjort ett bra jobb som tränare. Det ska bli kul att få sätta min prägel på laget.

Vejby och LFK möttes redan under den gångna säsongen och vann då ett varsitt möte. Vejby slutade på tredje plats i trean. Det är föreningens högsta tabellplacering hittills.

– Jag ser fram emot att få testa mina idéer fullt ut. Jag och Hasse (Eklund) hade ett tajt samarbete men det var han som hade huvudansvaret och fattade de slutgiltiga besluten. Jag känner att jag vill ha det ansvaret nu. Sedan hade jag inte tackat nej till att bli assisterande tränare i Allsvenskan.

Sökte du jobb på högre nivå?


– Man får ju skicka ut sitt namn och berätta att man är ledig. Sedan handlar det mycket om tillfälligheter och kontakter. Har man en kompis i någon förening så är det lättare att få in en fot. I och med att jag inte varit huvudtränare så är det lite svårt då ingen riktigt vet vad jag står för.

Någon rejäl uppfattning om hur det kommer att gå under säsongen vet Jonas inte riktigt än då han inte hunnit sätta sig in i serien och motståndarna.

– Vi får se var vi kan hamna. Jag kan divisionen och spelarna för dåligt än. Jag har hunnit med ett par pass med Vejby. Det är en kort tid men jag tycker att det har sett bra ut. Sedan får vi se efter träningsmatcherna hur vi får ihop det inför seriespelet.

Jonas har spelat en säsong med Laholms FK Akademi (2017) men har aldrig representerat huvudföreningen. Han har dock mött LFK med Ängelholm när han var på sluttampen som spelare.

– Det är klart att det blir lite speciellt att möta LFK men framförallt väldigt kul. Jag känner ju Peter (Åberg) och en hel del andra i föreningen men annars har jag ingen direkt anknytning. Men jag bor ju i kommunen har har följt dem en del. Så det ska bli spännande.

På sikt siktar du högre?

– Absolut! Visst gör jag det. Det är ett privilegium att få ägna sig åt fotboll på hög nivå. Så det hoppas jag få chansen att göra igen. Men då gäller det att göra bra resultat, säger Jonas Axeldal som nu återgått till sitt gamla jobb som elektriker igen.


Jonas Axeldal i LFK:s tröja som spelare för Laholms FK Akademi 2017. Han har dock aldrig representerat huvudföreningen LFK som spelare. Nu blir han tränare för Vejby i LFK:s serie. Arkivbild