Klik venligst
SPORT 2024-05-05 KL. 07:02

Axeldal allsvensk tränare

Av Johan W Jönsson

Ex-proffset och förre Laholms FK-tränaren Jonas Axeldal är sedan mars i år ny huvudtränare för damallsvenska Vittsjö GIK. I och med det uppdraget ägnar han sig nu åt fotboll på heltid.
– Det är väldigt roligt och stimulerande att kunna ha fotbollen som heltidssysselsättning. Samtidigt är det också en viss press, säger Axeldal.

Axeldal allsvensk tränare
Jonas Axeldal är tränare i damallsvenska Vittsjö GIK sedan mars i år. Foto: Bildbyrån

Han fick lämna Laholms FK efter en knackig resultatmässig vår förra sommaren. Sedan dess har Jonas Axeldal pausat från fotbollen. Men sedan en tid är han fotbollstränare igen.

– Jag hade en kontakt med Vittsjö runt årsskiftet. Då blev det inget men sedan hade vi ny kontakt i februari och den förste mars klev jag in som tränare för laget, berättar Axeldal.

Då hade spelarna redan varit igång med försäsongen i nästan två månader. Då under nestorn Thomas Mårtenssons ledning. Han är mångårig tränare i Vittsjö och kvar i klubben.

– Det är inte optimalt. Men det var bara att kasta sig ut. Man har kort tid på sig i vanliga fall under en försäsong och nu var tiden fram till seriepremiär ännu kortare.

– Thomas finns kvar i tränarstaben och det är väldigt värdefullt för mig. Han har mycket erfarenhet och kunskap. Inte minst om de andra lagen i serien, där får jag bilda mig uppfattning på video.

För Axeldal, som tidigare haft flera tränaruppdrag för herrar på olika nivå, allt från division 4 till Allsvenskan där han var assisterande i Falkenbergs FF, är det första damuppdraget.

– Det är lärorikt. Tjejer vill generellt veta mer exakt vad de ska göra. De ställer mycket fler kontrollfrågor än vad killar gör. De vill inte göra fel, säger Axeldal.

– Spelarna är otroligt duktiga och medvetna om taktiska bitar. Det finns stor kunskap i gruppen. Det är hög nivå och de är väldigt skickliga och noggranna i allt de gör.

Är det ett utmanande uppdrag?

– Ja, man får tänka lite annorlunda. Samtidigt föredrar jag frågor framför att man inte frågar och ändå inte förstår. Det har killar kanske en tendens att göra, säger Axeldal.

– Men man får också komma ihåg att fotboll är en komplex sport och det kan finnas tio olika sätt att lösa ett problem. Bara för att tränaren säger en sak så kan det även finnas andra vägar.

"När man är tränare på heltid är ditt mående styrt på ett annat sätt av resultatet på helgen. Du lever fotboll 24/7.", säger Jonas Axeldal. Foto: Bildbyrån

När LT pratar med Jonas har Vittsjö hunnit med två matcher. I premiären blev det förlust borta mot Rosengård med 5-0 och i hemmapremiären seger mot AIK med 2-0.

– Det blev en tuff start. Vi gjorde en helt okej försvarsinsats mot Rosengård men de höll väldigt hög kvalitet. Många tror på Häcken och Hammarby i år men Rosengård kommer vara med.

– Det var skönt att vi kunde resa oss och studsa tillbaka och vinna mot AIK. De hade inte alls samma kvalitet med bollen, men det krävdes ändå en bra prestation för att slå dem.

Vitsjö slutade femma i den damallsvenska tabellen i fjol. Inför den här säsongen tappade dock klubben fyra VM-spelare. Därför är målet inte att toppa fjolårets prestation.

– Det har kommit in duktiga ersättare men de har inte spelat kvart- och semifinal i VM. Vi har tappat i kvalitet sedan förra året men det kan bli bra. Målet är att spela allsvenskt även 2025.

Truppen är liten med 18 utespelare och två målvakter. Håller alla spelare sig friska har Axeldal goda förhoppningar kring säsongen. Vid skador kan det bli tuffare.

– Det finns inget underifrån men vi ska ha ett samarbete med HBK där vi förhoppningsvis kan ha ett bra utbyte i såväl träningar som match som gynnar båda klubbarna.

Hur här det att verka i Vittsjö som förening?

– Det är egentligen rätt otroligt att det kan finnas ett allsvenskt lag på denna lilla ort. Men det känns som att alla hjälper till och mycket arbete görs ideellt. Det är en familjär och trivsam miljö.

Spelarna jobbar deltid eller studerar upp till fotbollen. Det är mycket träning och en dag i veckan är det dubbelpass. Jonas själv är heltidsanställd som fotbollstränare.

– Det är väldigt roligt att få ägna sig åt fotboll på heltid. Sedan är det också en viss press då man måste leverera resultat hela tiden. Som elektriker kunde jag släppa jobbet klockan fyra.

Sedan LFK har Axeldal tackat nej till en division 2-klubb. Inställningen har hela tiden varit att bli fotbollstränare igen, även om han inte jagat några tjänster. Tiden i LFK har han lagt bakom sig.

– Fungerar det inte i ett lag, oavsett vad det är som gör det, så får tränaren ta steget tillbaka. Så det är inga konstigheter. Sedan kan man alltid ha tankar om hur och varför saker sker.