SPORT 2022-05-12 KL. 16:05

Äntligen blir beachfotbollsturneringen av

Av Johan W Jönsson

Redan sommaren 2020 var det meningen att den första upplagan av Laholm beachsoccer cup skulle ägt rum. Sedan kom en pandemi emellan. Men i sommar är det dags. ”Det är den enda cupen i sitt slag på västkusten”, säger Peter Åberg i arrangörsklubben Laholms FK.

Äntligen blir beachfotbollsturneringen av
Redan för två år sedan ville Laholms FK dra igång sin beachfotbollsturnering. I sommar är det äntligen dags. Cupgeneral Peter Åberg testar sanden i Mellbystrand. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

Vi har Sveriges längsta sandstrand. Varför inte använda den till att spela en strandfotbollscup en helg i juli?, tänkte Laholms FK. Kommunen nappade på idén och i sommar blir den av.

– Nu ska den bli av! Vi har inga stora förväntningar de första åren men vi hoppas att det ska bli en rolig turnering för blandade åldrar och att det ska bli ett årligt återkommande event, säger Åberg.

Inomhusturneringen Vintercupen, arrangerad av Skogaby BK, har anor sedan 1980-talet och cupgeneral Åberg hoppas att även beachsoccercupen ska bli en liknande tradition.

– Vi vill få fart på den här delen av fotbollen också. Vår förhoppning är att det blir en vintercup fast sommartid och på stranden i avslappnad miljö.

Cupen är öppen för alla. Det kan vara lag från fotbollsklubbar men även företagslag, korplag och kompisgäng är välkomna att anmäla sig.

– Vi hoppas att lagen sluter upp och anmäler sig när vi försöker göra något för att få igång på strandverksamheten. Så att det händer lite mer i Laholm och Mellbystrand.

Strandfotboll är en speciell typ av fotboll eftersom att den spelas i sand och barfota. Det är inte säkert att skickliga fotbollsspelare är lika bra på stranden.

– Det här är för alla. Det blir svårt med tekniken i och med att bollen stannar i sanden. Det blir mer att man duffar bollen. Ett bra tillslag har man säkert nytta av liksom hyfsad kondition.

Man spelar fem mot fem (fyra utespelare plus målvakt). Matcherna är tolv minuter långa så det kommer att krävas ett gäng avbytare för att orka i den tunga sanden.

Lördagen den 23 juli avgörs cupen för seniorer. Dagen efter är det dags för ungdomarna att äntra stranden. Ålder är 11-13 år, 14-17 år och seniorer. Dam- och herrklass.


Cupgeneral Peter Åberg hoppas att beachsoccerturneringen ska bli en liknande tradition som Vintercupen, men på sommaren. Foto: Rickard Gustsafsson/arkiv


Även om turneringen äger rum under lättsamma former så är upplägget seriöst. Matcherna kommer dömas av domare, det kommer att finnas ett sekretariat och det är ett alkoholfritt event.

Det kostar 1 800 kronor att vara med i seniorklassen, 1 200 kronor i den äldre ungdomsklassen och 800 kronor i den yngre.

– Alla lag är garanterade minst tre matcher, så man får mycket för pengarna. Och kanske en snygg solbränna också, säger Åberg.

Än så länge
har anmälningarna till cupen inte tagit fart på allvar. Men sista anmälningsdagen är inte förrän den sista juni. Ett lag från Alvesta och ett lag från Stocholm är redan anmält.

– Vi ser gärna att lagen anmäler sig så fort som möjligt. Är man lite osäker kan man anmäla sig och få pengarna tillbaka fram till sista anmälningsdag.

Cupen kommer spelas nedanför Strandhotellet. Fyra planer kommer att byggas på en sträcka över 250 meter. Det kommer spelas musik och finnas kioskförsäljning.

– Det kommer att bli mycket folk i cirkulation på platsen i och med att det är mitt i sommaren. Folk är ju där för att sola och bada också och det är mycket turister. Så det blir samlingspunkt.

Laholms FK är huvudarrangör och Laholms kommun är medarrangör. För kommunen är cupen ett sätt att locka ännu fler turister till Laholm och Mellbystrand.

– Får vi 20 lag i varje klass första året är vi nöjda. Då får vi en chans att lära oss samtidigt som vi har möjlighet att växa. Vi har stått och stampat i två år nu och vill få igång det här.

– Det finns ingen beachsoccerturnering på hela västkusten från Göteborg till Malmö. Det här är en unik möjlighet om man bor i den här delen av landet, avslutar Peter Åberg.