Klik venligst
SPORT 2023-03-16 KL. 15:49

Ännu en SM-kvartsfinal för Rögle BK

Av Roger Bengtsson

Mycket har förändrats i och kring Rögle BK de senaste 6-7 åren. En sak som dock består är klubbens kärlek till så kallad ”Krokushockey”. Laget har en fantastisk tradition och förmåga att prestera i kval- och slutspel, samtidigt som den lilla lökväxten blommar. Nu ska laget spela SM-kvartsfinal för tredje året i rad. Rögle har blivit en sportslig storhet i hockey-Sverige.

Ännu en SM-kvartsfinal för Rögle BK
Rögle BK ska spela SM-kvartsfinal för tredje året i rad. Klubben har blivit en maktfaktor i svensk ishockey. Foto Bildbyrån

Efter en säsong där prestationerna nått vissa höjder men mestadels varit långt ifrån det som Rögle skämt bort sina fans med under de senaste åren så gick ängelholmarna definitivt inte in i play in-matchserien mot Leksand som någon tung favorit. Lördagens insats i match 1, följde också i ganska hög grad det manuskript som Rögle skrivit under 52 grundomgångar av SHL. Defensiven brast i både tajming och utförande, vilket påverkade även lagets spel i andra änden av rinken. Rögle hade svårt att hitta in på Leksands kasse och förlusten hemma i Catena Arena kunde ingen invända mot. Den andra matchen antog formen av ett värdetransportrån där bytet för gästande Rögle blev en kvitterad matchserie. Leksand sköt och sköt, Rifalk murade igen. Rögle var grymt effektiva och vann med 3-2. Sådant som ibland händer i idrott, men blixten slår aldrig ner på samma ställe två gånger. Väl?

När det hela skulle avgöras i tisdagskväll, i en tredje match på bara fyra dagar, fanns det två historiska fakta av intresse inför matchen.För det första hade inget lag någonsin vänt en play in-matchserie sedan konceptet infördes 2014. Sen dess har 16 matchserier (coronauppehåll 2020) alltid slutat med vinst för det lag som vunnit match 1.


När läget var som mest utsatt och det krävdes som mest, så presterade också Rögle BK säsongens bästa insatser i matcherien mot Leksands IF. Foto Bildbyrån


För det andra hade forna storlaget Leksands IF inte vunnit en matchserie i SM-slutspel sedan 1997.
Ett av dessa faktum var predestinerat att få ge vika.

Det visade sig att den nordvästskånska krokushockeyn var starkare än dalalagets sug efter en slutspelsframgång. 4-2 till Rögle kom efter en match som i stunder var kliniskt genomförd från RBKs sida. Prestationen i andra perioden och stora delar av den tredje under den direkt avgörande matchen var säsongsbästa. Defensiven var välsynkad och fokuserad. Rifalk tog mängder av skott, men fick också hyggligt fria skottfält att jobba med när utespelarna effektivt plockade undan Leksands skymningsförsök. Returerna som trillade ner framför Rögles mål rensades effektivt undan och erbjöd inte sällan embryon till fina kontringslägen när spelarna ofta vårdade pucken i trängda lägen och inte bara panikrensade. I matchen såg man också vad en strukturerade och väl fungerande defensiv betyder för det offensiva spelet. Rögle kunde ofta komma rättvända in i Leksands zon, etablera ett uppställt spel och på ett par passningar skapa riktigt mycket oreda framför Leksands målbur.
Samtidigt klev en rad spelare fram och gjorde säsongsbästa när det som bäst behövdes. Rifalk, Anton Bengtsson, Tony Sund. Där bak även ynglingarna William Wallinder och Adam Engström. Linus Sandin måste nämnas. Två viktiga mål från hans klubba i bortamatcherna mot Leksand. Insatsen i den direkt avgörande matchen i tisdags kväll ska också ses i ljuset av de skador Rögle hade på nyckelspelare. Lagets bästa spelare, Dennis Everberg fick kliva av redan efter uppvärmningen. Redan innan saknades Daniel Zaar, Erlend Lesund och Riley Sheen. Det gör prestationen ännu mer iögonfallande. Troligen insåg en rad Röglelirare att ”ingen annan”, läs Everberg och Zaar, ”kommer att fixa det här. Nu hänger det på mig”.

Hade Rögle uppvisat det här spelet under de avslutande fem omgångarna av SHL.s grundserie hade laget sluppit spela tre energitömmande matcher mot Leksand och istället gått direkt till kvartsfinal.

SM-kvartsfinalen blir en repris på SM-semifinalen i april 2021. Den gången stod Rögle till sist som vinnare efter en episk holmgång över fem matcher där Rögle vann femte och avgörande matchen i en tom Catena Arena med 4-0. Just semifinal-serien var det året kortad till bäst av fem på grund av coronapandemin.Men utöver att det handlar om Rögle mot Skellefteå finns få likheter med den gången.
Västerbottningarna går in som skyhöga favoriter i kvartsfinalmötet efter att slutat tvåa i grundserien, 27 poäng före Rögle. Nu ska man ta sig an tabellnian och snickra sig vidare till SM-semifinal för att framåt slutet på april ta sig an Växjö och vinna ett nytt SM-guld. Allt sämre än 4-1 i matcher för Skellefteå skulle ses som ett streck i räkningen för de gul-svarta.
Och exakt där ligger Rögles chans. En tabell ljuger aldrig efter 52 omgångar. Skellefteå samlade ihop 27 poäng mer än Rögle av en anledning. Men serielunk är en sak, slutspel något helt annat. En felstuds, en genial passning, en förödande skada kan förändra hela spelplanen på ett sätt som aldrig är fallet i en serie som spelas över sex månader.

Rögle spelar SM-kvartsfinal för tredje året i rad. Det borde varit det fjärde eftersom slutspelet ställdes in 2020. Jag såg inte riktigt att årets lagbygge hade dom höjderna i sig. Rimligen borde det ta stopp i kvartsfinal. Men jag satsar varken pengar eller äter råttgift på att det blir så.Nu väntar en svensk ishockeygigant i form av Skellefteå AIK. Västerbottningarna är storfavoriter att ta sig vidare till SM-semifinal. Foto Bildbyrån