Klik venligst
SPORT 2023-08-22 KL. 06:02

Alva till läger för lovande fotbollsspelare

Av Johan W Jönsson

Hon är i topp i skytteligan såväl i division 4 som i SM-serien. Nu har Laholms FK:s Alva Johansson, 16 år, belönats med en plats på ett regionalt läger för lovande fotbollspelare.
– Det känns kul!, säger den vindsnabba anfallaren.

Alva till läger för lovande fotbollsspelare
Laholms FK:s unga skyttedrottning Alva Johansson har blivit uttagen till ett regionalt läger för lovande spelare födda 2007. Foto: Johan W Jönsson

Det är 46 stycken 16-åringar som blivit uttagna till lägret. Fem av dem kommer från Halland och en från Laholm. Lägret äger rum i Uddevalla mellan den 4 och 7 september.

Alva Johansson spelar såväl i SM-serien för flickor 17 år (Alva är dock född 2007 och är bara 16). Dessutom är hon en del av damlaget i division 4. Båda lagen coachas av Ola Nilsson.

– Hon har lyckats hitta målet i båda damlaget och i F17-serien. Det är en duktig spelare och det är kul att hon har fått den här möjligheten, säger Nilsson.

Trots att LFK är sist i SM-serien är Alva tvåa i skytteligan med sina tio mål. Bara Josan Semere Melake i IFK Göteborg har gjort fler med sina elva mål.

I division 4 är Laholm i topp och där leder Alva skytteligan i överlägsen stil. Hon har gjort hela 14 mål på nio matcher. Det är framförallt en egenskap som sticker ut.

– Hon är fruktansvärt snabb! Med boll är det inte många som tar henne. Hittar man in med bollen bakom backlinjen så ska det mycket till för att hon inte ska vara etta, säger Nilsson.

– Hon har fortfarande att lära sig också med tekniken och med att få med sig bollen. Hade hon haft lite bättre teknik och lite mer kyla så hade hon gjort ex antal mål till. Men det kommer.

Alva Johansson själv ser fram emot lägret. Att hon skulle komma med var inget hon funderat över men nu när hon är uttagen så vill hon så klart göra sitt bästa.

– Det har varit en ganska bra säsong för mig. Sedan har det gått lite sämre för laget i SM-serien men i damserien har det gått jättebra. Så det är kul!

Vad ser du som dina egna styrkor på fotbollsplanen?

– Jag är framförallt ganska snabb. Det är min främsta styrka. Jag antar att jag är ganska målfarlig också men jag får många målchanser tack vare min snabbhet.

Är det något du skulle vilja utveckla?

– Jag kan jobba på allt. Men jag skulle vilja bli mer pricksäker framför mål, skrattar Alva.

Är det någon skillnad på att göra mål i fyran och i SM-serien?

– SM-serien är mycket bättre. Jag får fler chanser i fyran och känner mig ännu snabbare där, ler Alva.

Vad har du för ambitioner med din fotboll?

– Jag vet inte riktigt. Att komma så långt jag kan och bli så bra som möjligt. Jag har inte funderat så mycket på det än, avslutar Alva Johansson.