Klik venligst
SPORT 2023-06-10 KL. 07:02

Alex siktar på att försvara guldet på hemma-SM

Av Johan W Jönsson

Den 17 juni anordnar Hawkhills SM i trial på Stortorget i Laholm. Hemmacyklisten Alexander Karlsson är favorit inför tävlingen. Vinner han försvarar han sitt guld från i fjol.
– Det ska bli otroligt roligt att få köra ett SM på hemmaplan. Jag ser väldigt mycket fram emot det, säger Alex.

Alex siktar på att försvara guldet på hemma-SM
John Karlsson (ordförande) och Alexander Karlsson (hemmahopp) i Hawkhills Trialklubb är laddade inför SM på Stortorget i Laholm den 17 juni. Foto: privat

Trial är en spektakulär sport som närmast kan beskrivas som parkour på cykel. Sporten gör sig väl i stadsmiljö och den är synnerligen publikvänlig.

– Publiken kommer att få se både stora hopp på hög höjd med cyklarna och ganska brutala precisionsutmaningar, säger Alex och fortsätter:

– Det blir ett coolt event med mycket publikfklöde. Nu när det blir i samband med Lagakalaset så kommer det att bli en riktig folkfest, så länge vädret är okej.

Är det en fördel att tävla hemma?


– Jag är väldigt delaktig i byggandet av de olika sektionerna och är noggrann med att det ska bli en så rättvis och bra bana som möjligt, säger Alex.

– Så både ja och nej. Det hade varit klart bättre för prestationen att inte behöva fokusera så mycket på byggandet. Men samtidigt känner jag ju då till de olika sektionerna väl.

Material kommer transporteras till torget för att banan ska kunna byggas. Det blir betongklossar, betongringar, lastpallar, stockar, timmer och reglar.

Tre olika klasser kommer att köras under SM:et i Laholm. Herrelit, damelit och juniorspår. Det är de tre klasserna som finns när det kommer till SM i trial.

Det blir fem olika sektioner som varje cyklist ska ta sig an tre gånger. Dam- och herrelit kör två varv fritt sedan väntar alla med tredje varvet.

– Tredje varvet kör en cyklist en sektion åt gången så att hela publiken fokuserar på en cyklist under finalvarvet. Då blir det lite mer show av det. Jag gillar det skarpt.

Vad har du för chanser att försvara SM-guldet?

– Jag skulle säga att jag har väldigt bra chanser. Jag siktar på att vinna. Troligtvis ska Joakim Lundgren vara med för första gången på länge och han var mästare innan mig.

– Han kommer åtminstone sätta stor press på mig i höjd- och hopplängd. Vi får se! Det kommer bli en utmaning för mig. Det är jämn och bra nivå på alla.

På juniorsidan har hemmacyklisten Kasper Valdestål chans på en medalj. Vill det sig riktigt väl kan han till och med knipa ett guld.

Tävlingen startar klockan 11:30 och pågår i drygt två timmar. Det kommer finnas möjlighet att prova på trial i samband med SM:et.

– Det blir ett fritt cykelområde och ett prova på-område. Vi hoppas kunna rekrytera nya medlemmar till Hawkhills och intressenter för sporten, säger Alex.

Alexander Karlsson ser fram emot tävlingen.

– Både arrangörsmässigt och tävlingsmässigt ser jag väldigt mycket fram emot det här SM:et. Samtidigt ska det också bli skönt att få det avklarat.


Alexander Karlsson vid SM i februari där han tog sitt första guld inomhus. Utomhus har han vunnnit tre år i följd. Foto: Bildbyrån