-
SPORT 2022-10-01 KL. 15:40

Åberg tackar för sig

Av Johan W Jönsson

Han har meddelat styrelsen och spelarna. Fyra år fick räcka. Nu kliver Peter Åberg av som damtränare för att lämna över till någon annan. ”Damtruppen behöver en nytändning och någonting annat nu”, säger Åberg.

Åberg tackar för sig
Matchen mot Färjestaden på Öland blir Peter Åbergs sista som damtränare i Laholms FK. Efter fyra år kliver han av uppdraget. Foto: Halmstadsport

I tio år har Peter Åberg varit tränare i LFK. Först sex år som huvudansvarig för herrarna (2013-2018) och sedan fyra säsonger för damerna (2019-2022). Men nu är det slut.

– Fyra år är ganska normalt för en tränare att stanna i ett lag. Sedan är det kanske dags för någon annan att ta vid. Det är fullt naturligt och inget konstigt, säger Åberg.

Redan inför säsongen kände han att det här skulle bli sista säsongen som tränare för damlaget. Styrelsen meddelades i god tid och spelarna fick reda på en träning nyligen.

– Jag ville ge LFK så god tid som möjligt på sig att förbereda sig för det här. Sedan hjälper jag till att utse min egen ersättare men det ska gå rätt till. LFK är min arbetsgivare.

Åberg är inte bara tränare. Han är dessutom sportchef. Hur det blir med det uppdraget framöver återstår att se. Peter sticker inte under stol med att han har andra erbjudanden.

– Jag har haft möten med LFK angående framtiden och har fått en massa erbjudanden om olika heltidsanställningar inom fotbollen som jag tagit och tar ställning till.

Men inget är klart?

– Inget är klart. Vi får se vad som händer under hösten. Det viktigaste nu är att vi säkrar upp verksamheten i LFK med kompetenta dam- och herrlagstränare.

Hur har de fyra åren med damerna varit?

– Väldigt speciella i och med att jag kom direkt från herrarna och det är skillnad. Det har varit väldigt utvecklande och nyttigt för mig.

– Det jag har utvecklat mest är ledarskapet och jag har även blivit tryggare i mitt sätt hur jag vill spela fotboll. Det ska tjejerna ha en eloge för.

På vilket sätt?

– Jag trodde att jag var tydlig innan jag klev in i det här. Men jag har blivit rejält satt på prov och det är jag väldigt glad för så här i efterhand.

Du är en bättre tränare idag?


– Till hundra procent ja. Alicia (assisterande tränare Svensson) har varit ett stort stöd. Hon vet hur tjejerna tänker och resonerar. Alicia är väldigt klok som människa och fotbollskompetent.


Peter Åberg har fört LFK:s damer från division 2 till att bli ett stabilt lag i division 1. Nu åker laget ändå ur ettan då antalet serier slimmas till nästa säsong. Foto: Halmstadsport


Det blev serieseger i division 2 2019 direkt och de tre senaste säsongerna har spenderats i division 1. Trots en mittplacering i år blir det degradering då division 1-serierna görs om.

– Pandemin kom när vi skulle göra vår första säsong i ettan. Vi gjorde ändå det helt okej som nykomlingar. Med små resurser och många lokala spelare har vi fått ihop det bra.

Är du nöjd med det du åstadkommit?

– Nöjd blir jag nog aldrig. Det känns snöpligt att vi inte får spela i den nya division 1-seren. Hade vi slutat topp-fem hade jag varit nöjd, säger Åberg som ändå är tillfreds med en sak.

– Jag är stolt över att jag varit med och tagit damlaget till den här nivån. Det har varit riktigt roligt att spela på Malmö IP och Vångavallen. Det är därför jag varit kvar så länge.

Samtidigt hyllar han också truppen då det är ett arbete han gjort tillsammans med spelarna. Kravställningen har ökat med åren och tjejerna har varit med på tåget.

– Det som jag är allra mest nöjd med är att vi byggt upp en stabilitet kring damlaget och även fått fart på flickverksamheten. Damlagsspelarna är stora förebilder för de yngre.

Hur går rekryteringen av nya tränare?

– Hittills har det varit väldigt positiva samtal. Vi är i en process och det kan gå fort. LFK är en välmående och attraktiv förening. Sedan ska det klaffa med familjesituation och ekonomi.

LFK:s herrar spelar sin sista match mot Ytterby under helgen. Damerna har en match kvar och det är bortamötet med Färjestaden på Öland. Det blir Peter Åbergs sista som tränare för laget.


Peter Åberg in action coachandes sitt Laholms FK i match mot Halmstads BK. Foto: Halmstadsport/arkiv