SKOLA 2022-03-16 KL. 16:34

Ysbyskolans fritidsbarn pärlar för Ukraina

Av Johan W Jönsson

Barnen på Ysbyskolans fritidshem pärlar för barnen i Ukraina. Armbanden de gör säljs till förmån för det krigsdrabbade landets unga. ”Det känns bra att hjälpa till”, säger Lilly Hartvigsson, Nova Hasselmark och Wilmer Filipsson.

Ysbyskolans fritidsbarn pärlar för Ukraina
Fritidsläraren Ramona Pascal samt Wilmer Filipsson, Lilly Hartvigsson och Nova Hasselmark tillsammans med rektorn Christin Nordström på Ysbyskolans trappa. På fritids pärlar barnen armand till förmån för Ukraina. Foto: Johan W Jönsson

Kriget i Ukraina väcker många känslor, inte minst hos barn. Därför startades ett projekt om känslor på Kvarnens fritidshem på Ysbyskolan.

– Det är mycket oro och många frågor kring kriget bland barnen. Vi på fritids vill hjälpa barnen och startade därför något som heter känslokoll, säger Ramona Pascal som är lärare på fritidshemmet.

Samtidigt kom föräldern Thomas Filipsson med en idé om hur barnen på Ysbyskolan kunde hjälpa barnen i Ukraina.

– Det var en jättefin idé. Vi gör smågrejer men det betyder mycket för våra barn och kan även göra skillnad för barnen i Ukraina, säger Ramona.

Thomas köpte massor av pärlor och lämnade till skolan. Av dessa tillverkar barnen pärlarmband med de ukrainska färgerna och olika ord.

– Det står till exempel Peace, Ukraina och Be kind. De tvinnar också nyckelringar av blått och gult garn, säger Ramona.

I skrivande stund har knappt 200 armband tillverkats. För att kunna sälja dem har barnen också gjort affischer för att göra reklam för det de säljer till förmån för Ukraina.

– Vi ska sätta upp dem på lite olika ställen. Bland annat i affären här i Ysby och på Signes i Vallberga. Ukrainska flyktingar har ju kommit dit.


Tillsammans, Be kind, Ukraina är några av orden som står på armbanden. Foto: Johan W Jönsson


Ramona berättar att barnen har varit väldigt engagerade i projektet och att de tycker att det känns bra att kunna hjälpa till. På en affisch står det: ”Hjälp oss att hjälpa”.

– Vi jobbar intensivt med det här och barnen är helt uppe i det. Samtidigt pratar vi om känslor och hur det känns i kroppen att vara arg eller orolig och att vara glad.

Redan tidigt under kriget i Ukraina samlade föräldrar och barn på Ysbyskolan in kläder och gosedjur till en större insamling i Mellby.

– Vi hade en uppsamling här och sedan körde lärarna och lämnade allt. Det var ett projekt på några dagar men jag blir så glad, för det är så konkret för barnen, säger rektor Christin Nordström.

Projektet känslokoll pågår på fritidshemmet fram till vecka 15. Armbanden kostar minst 30 kronor. De kan köpas via Swish på Ysbyhallen, på Signes konditori och på Ysbyskolan.

– Barnen ska få påverka vad pengarna ska gå till. De kan gå till Röda korset i Laholm eller till Unicef. De ska få vara delaktiga hela vägen, säger Christin.

Wilmer Filipsson, Lilly Hartvigsson och Nova Hasselmark är tre av barnen som har hjälpt till att pärla armband för Ukraina.

– Det är min pappa som har skänkt pärlorna. Det är både pärlor som man kan skapa ord av och gula och blåa pärlor som är Ukrainas färger, säger Wilmer.

– Det känns bra att hjälpa till. Man vill hjälpa barnen som flyr från kriget och de barn som är kvar hos sina pappor som måste försvara landet, säger Lilly och Nova.


Ramona Pascal, Wilmer Filipsson, Lilly Hartvigsson, Nova Hasselmark och Christin Nordström med affischerna som gör reklam för att de säljer armband till förmån för Ukraina. Foto: Johan W Jönsson