SKOLA 2022-05-17 KL. 12:18

Vandaler gick bärsärkagång på Veingeskolan

Av Rickard Gustafsson

Skadegörelsen på skolorna i kommunen fortsätter. Fyra polisanmälningar blev helgens skörd och omfattningen på kostnaderna växte rejält när Veingeskolans idrottshall blev rejält vandaliserad.
– Man har bland annat slagit sönder toaletterna och dragit ner handfaten, berättar Kristian Nilsson på Laholmspolisen.

Vandaler gick bärsärkagång på Veingeskolan
Helgens skadegörelser på fyra olika platser blir en dyr historia för skattebetalarna i Laholms kommun. Mest kostsamt är skadegörelsen på Veingeskolan och vid padelbanorna i Laholm. Foto: Arkivbilder

Som LT tidigare rapporterat om har antalet polisanmälningar för skadegörelse på och i offentliga byggnader fördubblats från 2020 till 2021 och 2022 har inte börjat alls bra.

Efter helgen fick Laholmspolisen in fyra nya anmälningar om skadegörelse på och vid skolor och värst drabbad är Veingeskolans idrottshall. Där har okända personer gått fram som en tornado och förstört det mesta i sin väg.

Toaletterna har slagits sönder, handfaten har dragits ned, träbänkarna i idrottshallen har knäckts på mitten, resultattavlan och en väggklocka har förstörts och en brandsläckare har tömts på sitt innehåll.
– Slutkostnaden för den skadegörelsen är svår att uppskatta och det kommer även krävas golvlagningar, suckar Anders Stam driftchef på Kommunfastigheter som berättar att det framkommit vittnesuppgifter som polisen får arbeta vidare med.

Utöver vandalismen i idrottshallen har även en en glasruta till skolans matsal krossats.

Anders Stam berättar att man just nu befinner sig i en dålig trend och det gäller även förstörelsen av glasrutorna på padelbanorna vid Sparbanksvallen i Laholm.
För fjärde gången förstördes det en ruta och den typen av rutor är rejält dyra.
– En krossad ruta på padelbanan är 25 000 kronor, styck. Och nu är vi uppe i fyra stycken så då förstår du själv hur mycket pengar det handlar om, säger Anders Stam.

Ett hundratal meter därifrån, på Lagaholmsskolan, har någon sparkat hål i en vägg och dessutom har det klottrats. Stam berättar att det skedde under fredagen, under skoltid.

Även Mellbystrandsskolan har drabbats. I fredags kväll försökte sig en okänd person på att bryta upp dörren till ett förråd. Dörren har skadats.
– Det är en dörr till ett soprum. Det förvaras inget annat än sopor där inne, så det är helt meningslös förstörelse, säger Anders Stam.

I nuläget finns det ingen person officiellt misstänkt för någon av skadegörelserna, enligt Laholmspolisen.