Av Carina Nilsson
Samtliga förskolor och dagbarnvårdare i Markaryds kommun fick toppbetyg i en enkätundersökning som presenterades nyligen.
– Vi jobbar väldigt mycket med bemötande och med relationer. Vi tittar alltid på hur vi kan göra det bästa för alla våra barn tillsammans med vårdnadshavarna, säger pedagogen Linn Asplund.
Lyckoskogens förskola i Strömsnäsbruk invigdes för tre år sedan. Från början hade förskolan sex avdelningar men idag är det fem med sammanlagt 75 barn, då barnantalet har minskat något i samhället.
Lyckoskogen ligger inbäddad i lövskog, i utkanten av samhället. Det finns en stor utegård och tillgång till natur direkt utanför knuten.
– Vi är en stor förskola men vi planerar verksamheten så att inte alla barn är ute eller i matsalen samtidigt. En bra organisation gör att det blir tryggare och färre konflikter. När vi startade Lyckoskogen kom personal och barn från olika håll till en helt ny lokal och vi fick bygga allt från grunden. Det har krävts många samtal på vägen men nu efter tre år fungerar det väldigt bra, det är nog så lång tid det tar att hitta arbetsformerna, säger rektor Sara Malmgren.
Linn Asplund och Linda Olsson är måna om att ge alla ett gott bemötande. Foto: Carina Nilsson
Pedagogerna har bland annat jobbat med att få föräldrarna mer delaktiga.
– Vi har utvecklat samtalen vid lämning och hämtning, så det blir mer än bara en snabb överlämning, säger Linda Olsson som är pedagog.
– Vi jobbar också med trygghet och anknytning, vi vill inkludera hela familjen där vi tillsammans jobbar för barnets bästa. Det är ett genuint intresse som jag tror skapar trygghet, säger pedagog Linn Asplund.
I Strömsnäsbruk finns många familjer som inte har svenska som modersmål.
– Här finns såklart utmaningar, framför allt när inte föräldrarna kan engelska, men vi jobbar med kroppsspråk, Google translate och appar som kan översätta samtal. Är det planerade samtal har vi tolk. Föräldrarna jobbar förstås också på att förstå oss, så det går åt båda håll, säger Linda Olsson.
Förskolan har både gemensamma större ytor och mindre rum för färre barn. Foto: Carina Nilsson
Pedagogerna jobbar också väldigt mycket med sig själva som redskap.
– Vi försöker vara prestigelösa. Vi tittar hela tiden på oss själva och ställer oss frågan ”hur utvecklar vi barnet på bästa sätt?” Om ett barn är utmanande i sin kontakt så frågar vi oss själva först ”vad kan jag göra för att förbättra?”, säger Linda Olsson.
– Vi pedagoger vill att alla barn ska lyckas och vi behöver ta reda på och jobba utifrån hur ett barn lär sig på bästa sätt. När vi lämnar över till förskoleklass så framhäver vi barnens styrkor i stället för det de inte kan, säger Linn Asplund.
På avdelningen Räven bor en hel familj rävar. Foto: Carina Nilsson
– Det gäller även hur vi pratar och uttrycker oss om olika barns behov. Förr kunde man säga att ett barn var klängigt, idag skulle vi säga att det är ett barn med stort behov av närhet, säger Sara Malmgren.
Anna Salomonsson, som är verksamhetschef för förskolorna, framhåller också att man har jobbat mycket med fortbildning.
– Jag tror att alla våra förskolor har blivit mer proffsiga. Vi jobbar också för att det ska vara likvärdigt mellan alla kommunens förskolor, säger hon.
Förskolorna jobbar också med Kronobarnsmodellen, där det är fokus på barnet och barnets bästa. Förskolorna kan dessutom få stöttning av ett barnhälsoteam där specialpedagoger, socionom och logoped arbetar tillsammans.
– Det är inget som är lagstadgat men våra politiker har satt in det för att de tycker att det är viktigt, säger Anna Salomonsson.
Linn Asplund, Linda Olsson, Anna Salomonsson och Sara Malmgren är glada att så många är nöjda med förskolorna och dagbarnvårdarna. Foto: Carina Nilsson
Enkätundersökningen visade att 98,9 procent av föräldrarna var nöjda med förskolan och 100 procent med dagbarnvårdarna. Bättre betyg är svårt att få.
– Våra pedagoger är helt enkelt grymma på relationsskapande, säger Sara Malmgren.
Fotnot: 98,9 procent av föräldrarna är nöjda med sitt barns förskola och 100 procent är nöjda med den pedagogiska omsorgen enligt den enkätundersökning som har genomförts bland vårdnadshavarna.