Klik venligst
SKOLA 2023-03-28 KL. 13:02

UF-företaget till SM med sin inlärningsapp

Av Johan W Jönsson

Finition UF tog hem inte mindre än tre pallplatser vid den regionala UF-mässan i Halmstad Arena. De blev tvåa i Socialt hållbara och trea i Årets tjänst. Kategorin Årets innovation vann de med sin språkinlärningsapp Nuimio. Det innebär att de tävlar på SM i Stockholm i maj. ”Som det ser ut nu har vi nog hyggliga chanser även där”, säger VD:n Dennis Mitzéus.

UF-företaget till SM med sin inlärningsapp
Malte Kristiansson, Dennis Mitzéus och Max Nilsson i Finition UF vann kategorin Årets innovation på UF-mässan i Halmstad Arena. Nu ska de vara med i SM. Foto: Johan W Jönsson

Malte Kristiansson, Dennis Mitzéus och Max Nilsson heter eleverna på Osbecksgymnasiet som ligger bakom UF-företaget Finition UF.

De har skapat ett läromedel för privatpersoner och offentliga organisationer. Appen ska förenkla glosinlärning på olika språk.

– Det handlar om att lära sig språk på ett enkelt sätt genom en enda tjänst som vi kan ge ut till olika personer och skolor runt om i världen, berättar Mitzéus och fortsätter:

– Problemet vi försöker lösa är att när man googlar upp glosor så behöver man komma ihåg dem efter hand. Här lägger man in glosorna i appen och tränar på dem.

Det fiffiga med appen är att om man svarar bra på en glosa flera gånger anpassar den sig så att du inte behöver träna på den lika ofta.

– Appen känner av vilka saker du har svårt för respektive enkelt för. Detta så att du helt enkelt inte behöver träna i onödan, säger Dennis.

Malte Kristiansson var den som kläckte idén. Det gjorde han redan i årskurs ett på gymnasiet. På en håltimme började han fundera över om det gick att skapa en språkapp.

– Vi började fnula på det. Hur kan vi göra det lättare och hur kan vi utveckla en app som redan är bättre än de som redan finns? På den vägen är det, säger Malte.

Killarna använder inlärningsappar själva, både i skolan och på sin fritid. De vet att deras app fyller en lucka och att den är unik i sitt slag.

– Man känner att det som finns är bristfälligt. Det saknas grejer. Det som är bra med den ena tjänsten är sämre med den andra, säger Dennis.


Max Nilsson, Dennis Mitzéus och Malte Kristiansson med checken som förkunnar att de åker till SM i Stockholm för att tävla i kategorin Årets innovation med sin språkonlärningsapp. Foto: privat


Vad gör er app unik?

– Vi försöker skapa en upplevelse som både är kul och effektiv. Vi använder vetenskapliga grunder för att skapa funktioner som vi vet är effektiva. Men vi har även gjort dem roliga.

För Dennis är språk även ett stort fritidsintresse. Han har fått tyska och spanska genom skolan men studerar även portugisiska, koreanska och persiska vid sidan om.

– Portugisiska lät som ett kul språk att lära sig. I de andra två fallen handlar det om att det är exotiskt med andra alfabet. Jag reser kanske runt i världen och får nytta av det.

I slutet på maj går UF-företagen på Osbecksgymnasiet i mål och då ska de vara avvecklade. Tanken är dock att Malte, Dennis och Max ska fortsätta att arbeta med sin app.

– Vi får se i vilken form det blir. Målet är att fortsätta för att uppnå vår vision om att kunna hjälpa folk runt om i hela världen med språkinlärning.

I slutet av maj åker Finition UF till Stockholm för att tävla i SM med sin produkt. De ska delta i kategorin Årets innovation.

– Vi har googlat lite och av det vi sett av motståndet hittills så känns det som att vi ligger i framkant för en framskjuten placering, säger Dennis.

Max är ansvarig för marknadsföring och produkttestning. Malte för ekonomi, adminstration och kommunikation. Dennis är mjukvaruingenjör och VD. De läser alla tre ekonomisk linje.

Läs mer om Finition UF:s språkplattform på nuimio.com.

Fakta:


Nuimio är ett inlärningsverktyg som lättar på sinnet, ökar kvaliteten på studierna och skapar mer tid för användaren att göra annat. Skaparna strävar efter att ge användaren ett så enkelt, bekvämt och effektivt sätt att studera som möjligt för att hålla ordförrådet organiserat och hela tiden tillgängligt.


Så här såg Finition UF:s monter ut på UF-mässan i Halmstad Arena. På skärmarna kunde appen testas. Det blev vinst i kategorin Årets innovation. Foto: Finition UF