Klik venligst
SKOLA 2022-09-13 KL. 16:11

Tydlig ”Busch-effekt” på högstadieskolorna

Av Johan W Jönsson

LT har kikat närmare på skolvalet i Laholms kommun. De tre högstadieskolornas resultat har gåtts igenom och redovisas nedan. Högervindarna blåser kraftigt även bland kommunernas ungdomar. Sverigedemokraterna får flest röster på två skolor och Moderaterna på en. Kristdemokraterna får många röster på alla skolor.

Tydlig ”Busch-effekt” på högstadieskolorna
Sverigedemokraterna fick flest röster på två av tre högstadieskolor i Laholms kommun. Moderaterna var störst på Lagaholmsskolan. Kristdemokraterna fick mycket röster på alla skolor. Foto: Johan W Jönsson

Att Sverigedemokraterna skulle gå framåt på kommunens tre högstadieskolor var knappast någon skräll. Det följer riket och det följer hur de myndiga laholmarna röstat.

SD är största parti i Laholms kommun och är störst även på Veingeskolan (37,6%) och Våxtorpsskolan (30%). På Lagaholmsskolan är Moderaterna störst med 22%.

Anmärkningsvärt är att Kristdemokraterna verkar gå hem ordentligt hos högstadieungdomarna. Betydligt mer än i det ordinarie valet där KD backade med 0,9% till 5,4% totalt.

På Veingeskolan är KD näst största parti med 15,3%, i Våxtorp får de 21,3% och är tredje störst. På Lagaholmsskolan är man fjärde parti på 19%.

– KD var det enda partiet som inte kunde komma på vår debatt på skolan. Deras representanter blev sjuka, säger Mikaela Tärnås som är SO-lärare på Lagaholmsskolan.

Hon har dock en teori kring varför KD går hem hos ungdomarna i Laholms kommun. Partiledaren Ebba Busch verkar vara omtyckt av de yngre.

– Det var en tjej som kom och sa att hon ville rösta på Ebba Busch och undrade vilket parti det var. Det kan vara så att Ebba lockat en del. Att hon synts i sociala medier och så, tror Tärnås.


Jessica Olsson och Mikaela Tärnås är SO-lärare på Lagaholmsskolan. Foto: Johan W Jönsson/arkiv


Jörgen Nilsson som är förstanamn på KD:s lista lokalt i Laholm håller med. Han tror också att Ebba Busch gjort avtryck bland den yngre publiken.

– Först och främst så är det ju jättetrevliga siffror. Jag är själv lärare och ser hur mycket elever är på sociala medier och där har Ebba synts. Jag tror hon har gått hem hos de yngre, säger Jörgen.

– Jag tror att ungdomarna tycker att det är lite häftigt att rösta på KD och det handlar mycket om att Ebba har slagit igenom i sociala medier, fortsätter han.

Du tror inte att det har så mycket med er politik att göra?

– Vad har SD för politik som attraherar ungdomar? Det är en retorisk fråga. Men syns man så finns man och når Ebba ut som person så når hon också ut med vår politik.

– Jag vet att KDU har ökat jättemycket under valrörelsen. Jag vet inte exakt med hur mycket men jag har hört en siffra på 300 plus i Halland. Så det rör på sig även där, avslutar Jörgen Nilsson.

På Lagaholmsskolan var det väldigt jämnt mellan Moderaterna (22%), Sverigedemokraterna (21,5%), Socialdemokraterna (20%) och Kristdemokraterna (19%).

– Vi har inte analyserat valresultatet jättenoga ännu men vi SO-lärare tyckte att det var kul att det var så jämnt mellan fyra partier på skolan. Roligt och oväntat, säger Tärnås.

Hon tror att debatten som arrangerades på skolan mellan de olika partierna i kommunfullmäktige påverkade till viss del.

– Det var elever som gick på det de hade pratat med politikerna om och det tyckte vi såklart var positivt, säger Mikaela.

Hur var intresset för att rösta bland eleverna?

– Det var ändå ganska många elever som var spända och förväntansfulla. De lyssnade noga och följde instruktionerna. De allra flesta verkade ha bestämt sig för vad de skulle rösta på.

– Sedan var det ju en del blanka röster. Frågan är om det var av ointresse eller för att eleverna inte kunde bestämma sig. Men många kände sig stolta över att få göra sin demokratiska plikt.

Totalt sett bland högstadieeleverna i både Halland och riket så får Moderaterna flest röster före Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna är trea och KD fyra i båda fallen.


Det var jämnt mellan fyra partier på Lagaholmsskolan. M, SD, S och KD fick alla runt 20 procent. Foto: Johan W Jönsson/arkivFakta:

Så röstade högstadieeleverna

Lagaholmsskolan:

Moderaterna: 22%

Sverigedemokraterna: 21,5%

Socialdemokraterna: 20%

Kristdemokraterna: 19%

Centerpartiet: 7,5%

Liberalerna: 4,5%

Miljöpartiet: 3%

Vänsterpartiet: 2%

Feministiskt initiativ: 0,05%

Blanka/Ogiltiga: 13,82%

Valdeltagande: 86,4%?

Veingeskolan:

Sverigedemokraterna: 37,6%

Kristdemokraterna: 15,3%

Socialdemokraterna: 6,9%

Moderaterna: 6,3%

Vänsterpartiet: 5,3%

Centerpartiet: 3,7%

Miljöpartiet: 1,6%

Liberalerna: 1,1%

Övriga: 1,1%

Blanka/Ogiltiga: 21,2%

Valdeltagande: 77,8%


Våxtorpsskolan:

Sverigedemokraterna: 30%

Moderaterna: 21,7%

Kristdemokraterna: 21,3%

Socialdemokraterna: 9,6%

Centerpartiet: 5,2%

Liberalerna: 3,9%

Miljöpartiet: 3%

Vänsterpartiet: 0,4%

Blanka/Ogiltiga: 4,78%

Valdeltagande: 87,8%


De tre skolorna tillsammans:

Sverigedemokraterna: 30,11%

Moderaterna: 20,33%

Kristdemokraterna: 16,22%

Socialdemokraterna: 14%

Centerpartiet: 7,11%

Liberalerna: 5%

Miljöpartiet: 3,33%

Vänsterpartiet: 2,89%

Feministiskt initiativ: 0,78%

Övriga: 0,22%

Valdeltagande: 79,1%


Hallands högstadieskolor:

Moderaterna: 30,78%

Sverigedemokraterna: 24,7%

Socialdemokraterna: 13,14%

Kristdemokraterna: 10,48%

Centerpartiet: 7,67%

Vänsterpartiet: 4,72%

Liberalerna: 4,15%

Miljöpartiet: 3,09%

Feministiskt initiativ: 0,91%

Övriga: 0,37%

Valdeltagande: 78,4%


Rikets högstadieskolor:

Moderaterna: 24,27%

Sverigedemokraterna: 21,73%

Socialdemokraterna: 16,31%

Kristdemokraterna: 11,58%

Vänsterpartiet: 7,19%

Centerpartiet: 8,55%

Miljöpartiet: 4,87%

Liberalerna: 3,9%

Feministiskt initiativ: 1,24%

Övriga: 0,36%

Valdeltagande: 77,8%