Klik venligst
SKOLA 2024-05-12 KL. 11:56

Tusen protester mot nedläggning av småskolor

Av Rickard Gustafsson

När det avslöjades att skolorna i Ahla och Genevad riskerade att avvecklas startade ett protestupprop på internet. Nästan 1 000 personer har skrivit under och den digitala namninsamlingen har nu överlämnats till Laholms kommun.

Tusen protester mot nedläggning av småskolor
979 personer har skrivit på den digitala protestlista som föräldern och SD-politikern Tony Bagoly lämnat in. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv

Den digitala protestlistan som lämnats in till Medborgarservice i Laholms kommun ska inte förväxlas med det initiativ som en grupp kommuninvånare dragit i gång gällande att väcka en folkomröstning i ärendet.

Bakom protestaktionen står bland annat Sverigedemokraten Tony Bagoly, ledamot i Utbildningsnämnden, som är motståndare till avveckling av skolorna i Ahla och Genevad.

– Vi drog i gång det här innan det var några som startade folkomröstningsinsamlingen och jag tyckte att det var på sin plats att avsluta den och lämna in namnen innan det extrainsatta fullmäktigemötet, säger Tony Bagoly som även är förälder till barn på Genevadsskolan.

979 personer har skrivit under protesten. Initiativtagaren tror att det rent politiskt gör varken till eller från.

– Ansvar för Laholm har bestämt sig att för att rösta genom det här. Personligen tycker jag att det är jättemärkligt att de bara kör sitt race och inte lyssnar på folket.

Som politiker tycker Tony Bagoly att det är ytterst anmärkningsvärt att styret väljer att gå till ett extra fullmäktigesammanträde utan att den återremiss som togs på fullmäktige i april är korrekt besvarad.

– En två sidors utredning med en hänvisning till en översiktsplan som inte ännu finns. Får man verkligen göra så? Nästan alla jag talar med tycker att det som pågår är konstigt, säger Tony Bagoly.

LÄS MER: Kraftiga skolprotester i Ahla och Genevad