SKOLA 2023-06-01 KL. 06:02

Traditionell studentvecka för lyckorusiga treor

Av Johan W Jönsson

Klasskampen kickar sedvanligt igång studentveckan på Osbecksgymnasiet på allvar. Där ska avgångsklasserna kämpa om vilka som får springa ut först. Sedan väntar bal på Strandhotellet och studentdagen med allt som hör den till.
– Vi ser väldigt mycket fram emot den här veckan, säger några eleverna i studentkommittén.

Traditionell studentvecka för lyckorusiga treor
Indra von Sydow, Matteus Kurtsson, Ebba Johansson, Saga Bramsell i studentkommittén ser fram emot studentveckan. Foto: Johan W Jönsson

2020 och 2021 blev studentfirandet minst sagt präglat av coronapandemin. Förra året var allt som vanligt igen men ändå inte.

– Eleverna som tog studenten hade aldrig fått se hur ett studentfirande på skolan gick till. I år känns det som att alla har taggat till lite extra igen, säger projektledaren Ulf Martinsson.

Studentveckan börjar med vett och etikett samt dans. Avgångsleverna måste ju veta hur man beter sig på en bal innan det är dags några dagar senare.

Efter lunchgrillning, som också blivit tradition, väntar den prestigefyllda klasskampen. Den vinnande klassen får äran att springa ut först.

– Tvåorna arrangerar klasskampen för treorna. Det ska vara lite hemligt vad de ska göra. Men det brukar inledas med en klassdans, säger Martinsson.

Är det viktigt att vinna klasskampen?

– Det beror på vilket program man frågar. Bland de högskoleförberedande programmen är det nog mer prestige. Men alla ger järnet för att göra en riktigt bra dans, säger Matteus Kurtsson.


Teknik vann klasskampen och fick springa ut först på studentdagen i fjol. Foto: Johan W Jönsson


Efter brännbollsturnering på nationaldagen väntar under onsdagen den sista ”vanliga dagen” med klassen och mentorn. Då ska även elevskåpen städas.

Torsdagen är som vanligt baldag för Laholms studenter. Foto på stranden, entré på röda mattan, mingel, middag (menyn är fortfarande hemlig) och dans på Strandhotellet.

– Man bestämmer själv vem man går in med. På middagen är man lottad att sitta med en eller två andra då vi är ojämnt mellan tjejer och killar, säger Matteus.

Totalt tar 101 elever
från Osbeck studenten i år. 107 personer är anmälda till balen men då är 20 lärare också medräknade. Alla studenter går inte på balen.

På fredagen är det vila och uppladdning inför den stora dagen med marsch till kyrkan, studentavslutning i densamma, utspring klockan 13 och kortege genom stán.

– Utspringet är riktigt kul! Men den busiga klasskampen och mer formella balen har sin charm. Vi ser fram emot hela veckan, säger Kurtsson.

– Det är bitterljuvt att ta studenten, men mest ljuvt, fyller Indra von Sydow i.

Fakta:

5 juni klockan 13:00: Klasskampen på Sparbanksvallen

8 juni klockan 18:30: Studentbal på Strandhotellet

10 juni klockan 13:00: Studentdagen, utspring


Ulf Martinsson har varit projektledare för studenten i över tio år. Foto: Johan W Jönsson