Av Carina Nilsson
98,9 procent av föräldrarna är nöjda med sitt barns förskola och 100 procent är nöjda med den pedagogiska omsorgen. Det visar en nyligen genomförd enkätundersökning bland barnens vårdnadshavare.
– Det är helt fantastiskt, vi har så duktiga pedagoger, säger Anna Salomonsson som är verksamhetschef för förskolorna.
Markaryds kommun genomför varje år en enkätundersökning i kommunens förskolor. Enkätundersökningen genomförs helt anonymt och enkäten översattes till flera olika språk.
– De senaste åren har vi jobbat för att få upp svarsfrekvensen, både rektorer och pedagoger har uppmanat vårdnadshavarna att svara och man har kunnat göra det i samband med hämtning eller lämning. Vi har 392 barn i verksamheten och 354 vårdnadshavare svarade, det är vi väldigt nöjda med, säger Anna Salomonsson.
De senaste åren har förskolorna jobbat för att öka dialogen och delaktigheten i det dagliga arbetet.
– Föräldrarna får mer återkoppling i det dagliga arbetet och om vad som händer under tiden barnen är på förskolan, säger Anna Salomonsson.
I svaren med fri text var det många föräldrar som lyfte fram duktiga pedagoger.
– Våra pedagoger är på riktigt engagerade i det de gör och det märks. De jobbar ständigt med utveckling och tar till sig ny kunskap, säger Anna Salomonsson.
Kommunen har satsat på regelbunden fortbildning av sina förskollärare. Jenny Josin och Ewa Kedra lärde mer om naturvetenskap i Vetenskapshuset förra vintern. Foto: Privat/Arkiv
Förskolorna jobbar bland annat med utgångspunkt i Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM:s material. SPSM arbetar för att barn, elever och vuxna oavsett funktionsnedsättning ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning.
– Det handlar bland annat om bemötande och den sociala lärmiljön. Hur vi pratar med barnen, hur vi kan guida dem och visa dem alternativ i stället för att tillrättavisa. Det handlar också om hur man kan ta hänsyn till olika barns behov när man arrangerar dagen, säger Anna Salomonsson.
Men trots resultatet så finns det alltid saker som går att förbättra.
– I fritextsvaren kom det till exempel fram att en förälder önskade fler utvecklingssamtal och någon uttryckte oro över stängningen av grindarna. Det är saker som vi kan ta tag i direkt och tillmötesgå, säger Anna Salomonsson.
I samband med en studiedag nyligen firades de anställda med underhållning och tårta. Kommunchefen Elisabeth Fock, kommunalråd Bengt Germundsson (KD) och Maria Svensson Lundin (KD) som är ordförande i utbildnings- och kulturnämnden berömde personalen för deras arbete.
– Vi vill vara en kommun för barnen. Genom ert tålamod, er kreativitet och omtänksamhet växer barnen. Forskningen visar på hur viktiga de första åren är. Ert engagemang gör skillnad, inte bara för barnen, utan även för familjerna och hela vår kommun, sade Maria Svensson Lundin.