SKOLA 2023-12-03 KL. 07:02

Teddy förgyller morgonen för eleverna

Av Carina Nilsson

Sedan ett par veckor tillbaka jobbar Strömsnässkolan med en terapihund. Hunden möter eleverna på skolgården en morgon i veckan för att ge dem en bra start på dagen. Syftet är att öka motivationen att gå i skolan.

Teddy förgyller morgonen för eleverna
Maja och Greta i klass 3 på Strömsnässkolan tycker att det är mycket roligare att gå till skolan när Teddy kommer på besök. Foto: Carina Nilsson

När skolbussarna stannar utanför Strömsnässkolan denna kyliga torsdagsmorgon får flera av eleverna bråttom uppför backen till skolgården. Just idag är det nämligen ett kärt besök på skolan, i form av terapihunden Teddy och Pia Augustsson som är hundförare och Teddys matte.

Maja och Greta, som både läser i klass 3A på Strömsnässkolan, tycker att det är mycket roligare att gå till skolan när Teddy är på plats. Båda tycker om djur och har kaniner respektive katt hemma. När de kommer fram till Teddy så klappar de honom en lång stund och får ge honom en godisbit när han hälsar.

– Han är väldigt glad och mysig. Det är roligt med hundar, och min morfar hade en hund tidigare så jag är väldigt van vid hundar, säger Maja.

Greta är inte lika van vid hund men tycker väldigt mycket om dem.

– Det är jätteroligt när Teddy kommer hit, det blir mycket roligare att gå till skolan när han är här, säger hon.

Martina Bengtsson och Pia Augustsson har redan sett att frånvaron på skolan har minskat sedan Teddy började komma på besök. Foto: Carina Nilsson

Teddys och Pias närvaro på skolan är en del i ett projekt som TeamETT i Markaryds kommun jobbar med i syfte att öka närvaron i skolan. Det berättar Martina Bengtsson som är socialpedagog och samordnare för TeamETT.

– Ett av våra uppdrag är att höja närvaron i skolan. Det fanns färre elever än vad vi trodde som behövde enskilda insatser, vilket innebär att vi kan jobba med fler generella insatser för alla elever. Att Teddy kommer hit på torsdagsmorgnar är en sådan sak. Torsdag morgon kan vara en tung dag att gå till skolan men att Teddy är här höjer motivationen för många barn, säger hon.

Pia Augustsson som äger Teddy har själv utbildat honom till terapihund.

– Han är en american miniature shepherd, en vallhundsras som är väldigt lättlärd och tycker om att jobba.

Förutom att hälsa barnen välkomna har Pia och Teddy tränat in olika övningar för att träna språk eller matte.

– Vi jobbar bland annat med tärning och tombolahjul där Teddy är med och barnen får göra olika övningar utifrån fastställda scheman. Det kan vara att berätta något roligt om man behöver träna det sociala, säger Pia.

Johan Göransson, Pia Augustsson och Martina Bengtsson väntar på eleverna tillsammans med Teddy. Foto: Carina Nilsson

Johan Göransson som är samordnare för ett annat projekt: ”aktivitet förebygger” vilket syftar till att ge alla barn en meningsfull fritid, ser att Teddys närvaro gör skillnad.

– Många barn saknar husdjur hemma och hunden erbjuder en villkorslös kärlek. Man ser på kroppsspråket att Teddy ger barnen mycket glädje och det blir en bra start på dagen. För många är det också ett stort steg att bara våga klappa en hund, säger han.

Även om statistiken inte är klar så ser de redan att närvaron i skolan har ökat sedan Teddy började komma på besök.

– Vi kommer att fortsätta projektet fram till jul, därefter får vi utvärdera och se hur fortsättningen blir. Men det vi vet är att det krävs mycket mindre insatser när barnen är små, och de insatser man gör då hjälper dem hela vägen genom skolan, säger Martina Bengtsson.

Fakta:

TeamETT är Markaryds kommuns samverkansteam som verkar för att främja skolnärvaro och stödja elever, vårdnadshavare och skolor i situationer med omfattande skolfrånvaro. TeamETT bemannas av medarbetare från utbildnings- och kulturförvaltningen, socialförvaltningen samt arbetsmarknads- och integrationsförvaltningen.

Man jobbar också utifrån Kronobergsmodellen där man genom samverkan mellan aktörer ska fånga upp fler barn så att rätt åtgärd kan ges så tidigt som möjligt. Tanken är att skapa en trygg och säker uppväxt för barn 0-18 år genom främjande, tidiga och samordnade insatser.

Källa: Markaryds kommun, Växjö kommun