Klik venligst
SKOLA 2023-04-27 KL. 10:02

Tårtkalas för att fira Osbecks framgångar

Av Johan W Jönsson

Elever från Osbecksgymnasiet har gått till riksfinal i såväl Ungt företagande som i Blixtlåset. Väl värt satt fira, tyckte kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C) och kommunchef Anders Einarsson som bjöd alla UF-elever i trean plus Blixtlåseleverna på tårta.
– Eleverna har gjort ett fint arbete som är väl värt att uppmärksamma, säger Bengtsson.

Tårtkalas för att fira Osbecks framgångar
Erik Gullander, Harry Nilsson, Edvin Aronsson och Hugo Johansson i SparaBlue lät sig väl smaka av tårtan. Foto: Johan W Jönsson

Vad är då Blixtlåset? Jo, det är en nationell tävling för innovation. Osbecksgymnasiet slutade såväl etta som trea i regionfinalen genom Smartlock respektive SparaBlue.

Smartlock har skapat ett lock som Räddningstjänsten kan att sätta på dagvattenbrunnar. Locket hindrar förorenat släckvatten att rinna ner i brunnarna vid släckning av till exempel bilbränder.

– Det handlar om att skydda våra dagvattensystem utifrån räddningstjänstens perspektiv. Vi har skapat en form av brunnstätning som spänns ovanpå brunnslocket, säger Axel Wesslén.

Då det alltid är fall ner till brunnen kan släckvattnet samlas och pumpas upp. Idag använder räddningstjänsten en form av pressening som inte fungerar perfekt.

– Locket flög hos juryn - de tyckte om det! Räddningstjänsten tycker att vår lösning är bra och vill gärna använda den, säger Wesslén som går profilen risk och säkerhet där han fick idén.

Wesslén har skapat locket tillsammans med sina kollegor Alan Hamoud, Sabina Holgerson och Oliver Roos i Smartlock. Blixtlåset vänder sig till teknikelever i årskurs två.

SparaBlue har tagit fram ett system för att kunna använda vatten från duschning till toalettspolning. De kom trea på regionfinalen i Blixtlåset.

– Vi vill spara på det drickbara vattnet. I en toalett spolar man ner dricksvatten och vår idé är att återanvända duschvatten som toalettvatten, berättar Harry Nilsson.

Vattnet från duschen samlas under duschkabinen eller badkaret och pumpas till en tank som står bredvid toalettstolen. I tanken finns flottörer som känner av vattennivån.


Sabina Holgerson, Alan Hamoud och Axel Wesslén i Smartlock. Oliver Roos är också med i gänget men var sjuk vid fototillfället. Foto: Johan W Jönsson


– Många tyckte att det var en bra idé. Det var även några som nyligen renoverat sitt badrum som sa att de ville haft vårt system. Så det var kul!, säger Harry.

SparBlue fick även ett diplom för bästa hållbara produkt på regionfinalen. I laget ingick utöver Harry Nilsson även Edvin Aronsson, Hugo Johansson och Erik Gullander.

I regionfinalen tävlade 38 lag från olika skolor. Två av Osbecks fem lag slutade alltså på pallplats. I riksfinalen tävlar Osbecks bidrag mot 23 andra lag.

Smartlock fick 5 000 kronor för segern i regionfinalen och SparaBlue 1 000 kronor. Båda har samma chans att vinna riksfinalen på kungliga tekniska högskolan i Stockholm i maj.

Under tårtkalaset uppmärksammades även UF-företaget Finition UF som skapat en app för att underlätta elevers språkinlärning. Den vann Bästa innovation på UF-mässan i Halland.

Malte Kristiansson, Dennis Mitzéus och Max Nilsson i Finition får också åka upp till Stockholm och tävla med sin app på den nationella UF-mässan på Älvsjömässan senare i maj.

Av de över 200 UF-företagen som var med på UF-mässan i Halland slutade även Osbecksbaserade Wooddesign, som skapat skärbrädor av spillmaterial, fyra i bästa monter.

– Vi har en väldigt bra gymnasieskola med både elever och lärare som visar ett stort engagemang. Vi bjuder gärna på tårta för att fira framgångarna, säger Ove Bengtsson.


Läs mer:

UF-företaget till SM med sin inlärningsapp


Smartlock har gjort ett lock för dagvattenbrunnar som kan användas vid räddningstjänstens släckningar. Foto: Johan W Jönsson