Av Rickard Gustafsson
Mellan 150 och 200 barn och föräldrar samlades på Hästtorget, utanför kommunfullmäktige, för att protestera mot förslaget om att avveckla skolorna i Ahla och Genevad.
– Jag hoppas att politikerna ser att det är riktiga barn som berörs. De är inte bara siffror på ett papper, säger föräldern Camilla Wäli från Lilla Tjärby som arrangerade aktionen.
Hästtorget förvandlades under tisdagskvällen till en stor manifestation för att rädda småskolorna i Ahla och Genevad från nedläggning.
Platsen för manifestationen var strategiskt väl vald då politiker från samtliga partier i Laholm anlände, en efter en, för att delta i kommunfullmäktiges sammanträde.
Frågan om skolorganisation och skolavveckling var inget ämne på kvällens dagordning men föräldrar och barn ville utnyttja möjligheten att försöka påverka politikerna innan frågan hamnar i skarpt läge.
Uppskattningsvis hade 150-200 personer samlats och demonstranterna hade med sig färgglada plakat och upptryckta flyers för att visa att de menar allvar. Till och från skanderade folkmassan ”Rädda skolan” och ropen hördes in i Laholms teater en bra stund efter att fullmäktigemötet öppnat.
Emil Olsson deltog i demonstrationen på Hästorget tillsammans med dottern Ella och hennes kompis Minna Andersson som går på Ahlaskolan. Foto: Rickard Gustafsson
Lilla Tjärbybon Camilla Wäli, med barn på Ahlaskolan, var redan för fem år sedan involverad i en namninsamling för att rädda skolorna.
Det lyckades då, men den här gången känner hon att det krävs mer och vände sig till polisen för att ansöka om ett demonstrationstillstånd.
– Det är många som krigar nu mot det här förslaget och jag känner att jag måste göra vad jag kan. Nu var jag väldigt sen på att anordna den här demonstrationen, men jag tycker att det är superfin uppslutning med tanke på att det var mindre än ett dygns varsel, säger Camilla Wäli.
Camilla Wäli ansökte om polistillstånd för demonstrationen och var väldigt nöjd med den starka uppslutningen. Foto: Rickard Gustafsson
Hon hoppas att politikerna förstår att det finns ett massivt motstånd mot förslaget och att det även denna gång hamnar i papperskorgen.
– De ska behöva se oss i ögonen. De måste se att det är barnfamiljer som bosatt sig i den här kommunen för att gå i en liten skola och ge en trygg uppväxt för sina barn. De är nog ganska många som funderar på att flytta härifrån eller tänker sätta sina barn i friskolor utanför kommunen, säger Camilla.
Tror du att demonstrationen ger effekt?
– Förhoppningsvis påverkas dem. Jag tycker det är för jäkligt att barnen bara är siffror på ett papper och att politikerna inte verkar bry sig om studieresultat, orosanmälningar och annat. Det behövs små byskolor där barn blir sedda av personal och kan känna sig trygga.
Andreas Menschik och Johan Wäli från Lilla Tjärby vill att småskolorna ska få vara kvar. Foto: Rickard Gustafsson
Andreas Menchik från Lilla Tjärby var också på plats. Han berättar att han har två döttrar som trivs alldeles utmärkt på Ahlaskolan.
– De är trygga och är jätteglada över att gå i skolan. Direkt när det här förslaget blev känt så reagerade de väldigt negativt och den minsta blev riktigt bedrövad, säger Andreas till LT.
Han påvisar att studieresultaten i de små skolorna är väldigt goda och att barnen blir sedda på ett annat sätt än i en stor skola.
– Jag hoppas politikerna förstår att de små byskolorna är viktiga. Jag kommer själv från Göteborg där det var mycket större klasser och skolor och barn hamnar väldigt lätt i skymundan. Nej, jag är anti stora skolor, säger Andreas.
"Rör inte våra småskolor", anser Tobias och Nele Johansson från Restad med dottern Emilia och hennes kompis Tuva Lindvall. Foto: Rickard Gustafsson
Flera politiker valde som sagt att försöka passera obemärkt in till fullmäktigemötet. Inte utbildningsnämndens ordförande Åke Hantoft (C), som uttryckt sig positivt till förslaget att avveckla skolorna.
Hantoft var bland de första politikerna på plats och räddes inte diskussioner med demonstranterna.
– Jag har upplevt under den här senaste veckan att engagemanget är stort och att det är sakligt, i stort sett, och det kommer att beaktas och tas med i beslutsunderlaget. Det tror jag kommer att vara en styrka, däremot förändrar det förmodligen inte inställningen.
Utbildningsnämndens ordförande Åke Hantoft (C) som är för avveckling av småskolorna duckar inte protesterna. Han var på plats när demonstrationen startade och avvek inte förrän det var dags att ta plats i kommunfullmäktige. Foto: Rickard Gustafsson
Din inställning är fortfarande att skolorna ska avvecklas?
– Ansvar för Laholm har ställt sig bakom att ta fram ett beslutsunderlag för att förändra skolorganisationen fram till 2030. I dag har vi 14 kommunala skolor och tre privata. Det är 17 skolor i lilla Laholms kommun och det är kanske så att det ska vara några färre och då är det ganska naturligt att man tittar på de mindre skolorna.
Det har framförts kritik på sina håll att du redan innan utredningen presenterats ställt dig bakom avveckling av skolorna?
– Det skulle jag gissa på är i sociala medier i så fall och där deltar inte jag, men är man ordförande så får man stå fast vid det tills man får ett resultat. Man kan inte vara en ordförande som vinglar. Det finns inte för mig och jag tror inte det finns för politikerna i Ansvar för Laholm heller. Vi står fast vid det här och så ser vi vad vi får fram när vi har det färdiga beslutsunderlaget framför oss i slutet på mars månad.
Nånstans mellan 150 och 200 personer deltog i manifestationen på Hästtorget och skanderade så högt att det hördes in i teatersalongen där kommunfullmäktige sammanträdde. Foto: Rickard Gustafsson