SKOLA 2022-05-06 KL. 13:44

Skottorpsskolan äntligen invigd

Av Johan W Jönsson

Elever och personal flyttade in redan för ett halvår sedan. Men nu kunde äntligen nya Skottorpsskolan invigas. Det blev tal, bandklippning, sång, raketen och korv med bröd. ”Vi har ju hunnit bo in oss lite men eleverna tycker att det här är jätteroligt”, säger skolans rektor Jeanette Hafström.

Skottorpsskolan äntligen invigd
Skottorpsskolsans rektor Jeanette Hafström och Mumindalens förskolas rektor Malin Mauritszon håller upp bandet som klipps av elever med elevrådets Waleed Dishli till vänster i bild. Foto: Johan W Jönsson

Skolan stod klar tidigare än beräknat och redan i månadsskiftet november/december flyttade elever och personal in i de nya lokalerna. På grund av pandemin har invigningen fått vänta, till nu.

Först upp på podiet för att säga några ord var utbildningschefen Richard Mortenlind och Barn- och ungdomsnämndens ordförande Åke Hantoft (C).

– Det känns fantastiskt! Man ska ha respekt för den period som varit med corona. Skolarbetet i lokalerna har smugits igång utan invigning och det är nog alla glada för, säger Hantoft.

Han är själv gammal skottorpsbo och bor nu i Skummeslövsstrand. Dessutom har en gång för sisådär 60 år sedan själv gått på Skottorpsskolan.

– Som boende här är det härligt med en ny skola som ersätter en gammal med runt 60 år på nacken. Det är fina lokaler där barnen trivs och där personal ska vilja stanna länge.

Och som nämndsordförande?

– Jag är stolt! Vi har en stor utmaning, inte bara i vår kommun, hur man ersätter gamla skolor. Vi växer och ska bygga i tid, säger Hantoft och fortsätter:

– Det här bygget har både personal och och elever fått vara med och påverka. Jag tror att det är otroligt viktigt och det blir nog stilbildande för hur man kommer att bygga i framtiden.


Utbildningschef Richard Mortenlind och barn- och ungdomsnämndens ordförande Åke Hantoft invigningstalade på nya Skottorpsskolan. Foto: Johan W Jönsson


Även skolans rektor Jeanette Hafström talade, liksom förskolan Mumindalens dito Malin Mauritzson.

– Vi har varit trångbodda och i extremt stort behov av plats. Därför känns det riktigt, riktigt skönt att vi är på plats och att vi nu också har invigt vår nya fina skola, säger Jeanette.

– Eleverna tycker att det här är jättekul och jag vill verkligen lyfta fram personalens och elevernas insatser under den här tiden när vi flyttat över.

Skoladministratören Bodil Nordlund fick medalj av rektor Hafström för sitt stora arbete innan och under flytten från gamla till nya lokaler.

– Hon var väl värd medalj efter allt det slit hon lagt ner under alla år. Hon har varit spindeln i nätet från vårt håll under bygget och flytten, säger Hafström.

Även kommunfastigheters ordförande Roland Gottfridsson och arkitekten Viktoria Hötzel Ljungberg sa några ord och räckte över gåvor till skolan. Både kommunrådet Erling Cronqvist (C) och Laholmshems VD Peter Johansson närvarade också.

Invigningen avslutades med ”raketen” samt med att musikläraren Lena Smith sjöng skolans egen sång med eleverna. I vanlig ordning blev det repris sedan eleverna skanderat: ”en gång till, en gång till”.

Melvin Ek och Waleed Dishli är med i skolans elevråd. De gläds över att få gå på en ny skola och tyckte att det var kul att få gå upp på podiet ihop med rektorerna.

– Det känns bra att skolan äntligen är invigd. Det har vi längtat efter. Att det är så nytt och fräscht är roligt. Dessutom är maten mycket godare på den nya skolan, säger de.

Den gamla skolan hade inget eget tillagningskök. Nu lagas all mat på plats och det tycker Melvin och Waleed märks.

Att den gamla skolan står kvar på området och kan renoveras ger möjligheter till en parallell till i framtiden om det skulle behövas. Och det är troligt med tanke på att Skottorp växer.

– Det är mycket barnvagnar i byn. De gamla lokalerna kommer att kunna renoveras för hyfsade pengar och det ger oss möjligheter att växa, avslutar Åke Hantoft.


Invigningsceremonin avslutades med raketen innan alla bjöds på korv med bröd. Foto: Johan W Jönsson