Klik venligst
SKOLA 2024-05-06 KL. 14:20

Skolskadegörelse kan kosta skattebetalarna 100 000

Av Rickard Gustafsson

Under helgen saboterades delar av fasaden på Glänningeskolan. Enligt Kommunfastigheter kan det komma att kosta skattebetalarna upp mot 100 000 kronor.

Skolskadegörelse kan kosta skattebetalarna 100 000
Snickarna Sam Lundqvist och Roger Hansson på Kommunfastigheter sätter upp skyddsplast i väntan på leverans av nya cementplattor. Kanterna är sylvassa och plasten ska fungera som skydd så inte barnen skadar sig. Foto: Rickard Gustafsson

Glänningeskolan, som nu har fem år på nacken, har utsatts för en omfattade skadegörelse.

Under helgen som gick har okända gärningspersoner slagit sönder fasaden på den del av skolan som ligger vänd åt Glänninge sjö och idrottshallen.

Anders Stam, driftchef på Kommunfastigheter, berättar att det troligtvis skett under lördagskvällen eller natten till söndag.

– Det krävs mycket kraft och åverkan för att ta sönder plattorna på det här viset. Kanske att det går att sparka sönder dem, men min känsla är att det använts någon form av tillhygge, säger Stam.

På måndagseftermiddagen anlände Kommunfastigheters snickare, Sam Lundqvist och Roger Hansson, till skolan för att sätta upp skyddsplast som ska täcka hålen.

– Du ser här. Kanterna är vassa och det är lätt att skada sig, säger Roger Hansson.

Ett stort antal fasadplattor har förstörts på Glänningeskolan. Skadegörelsen blir en dyr nota för skattebetalarna. Foto: Rickard Gustafsson

Omfattningen på skadorna är stora – och kostnadskrävande.

– De indikationer jag fått är att det handlar om skador för upp emot 100 000 kronor. Det är mycket tråkigt för vi har fram till det här varit inne i en positiv trend med minskad skadegörelse, säger Anders Stam.

2022 var ett riktigt svart år för kommunens fastighetsbolag. Då kostade skadegörelsen på de offentliga fastigheterna runt en miljon kronor.

– 2023 låg vi under 400 000 kronor och det har också varit relativt lugnt under början av 2024, säger Stam.

Enligt Stam har man under åren sett en tydlig trend att skadegörelsen hänger ihop med såväl årstid som väder.

– Ju närmare sommaren vi kommer är det fler människor ute. Då blir det också mer ”häng” på och runt våra fastigheter.