SKOLA 2025-02-13 KL. 16:21

Skolnedläggningsmotståndare gick på pumpen i domstolen

Av Rickard Gustafsson

Förvaltningsrätten i Göteborg avslår SD-politikern Tony Bagolys överklagande om fullmäktiges beslutade frågeställning inför folkomröstningen om skolnedläggningarna. Domstolen anser dock inte att det ligger på deras bord att pröva lämpligheten i själva frågeställningen, vilken har varit och är hårt kritiserad.

Skolnedläggningsmotståndare gick på pumpen i domstolen
Förvaltningssrätten i Göteborg har avslagit SD-politikern Tony Bagolys överklagande. Foto: Rickard Gustafsson/Adobe Stock

En av 2024 års mest uppmärksammade frågor på det lokala planet var skolnedläggningarna i Ahla och Genevad. För att rädda skolorna startades ett folkinitiativ för att uppnå målet om en folkomröstning.

Initiativet lyckades då fler än tio procent av de röstberättigade i kommunen skrev under namnlistorna och svarade JA på frågan: ”Vill ni bevara byskolorna Ahla och Genevad i Laholms kommun för en levande landsbygd?”.

Kommunfullmäktige beslutade i november att frågeformuleringen i folkomröstningen den 9 mars 2025 skulle lyda: ”Ska skolorna i Ahla och Genevad fortsatt vara stängda för grundskoleverksamhet? Vid återöppnande kommer skolorna i Ahla och Genevad att ta resurser från andra skolenheter.”

Beslutet föregicks av en hård debatt och kritiken mot koalitionsstyrets vinnande förslag har varit hård från både medborgare och oppositionspolitiker.

Utbildningsnämndens ledamot, Tony Bagoly (SD), överklagade fullmäktiges beslut till förvaltningsrätten och hävdade att frågan avsiktligt valts för att förvirra medborgarna och få dem att rösta fel.

Bagoly reagerar starkt mot att den omvända formuleringen, jämfört med folkinitiativets frågeställning, innehåller ett påstående.

I sin överklagan argumenterade han för att fullmäktige agerat i strid med kommunallagens krav på saklighet och objektivitet.

– Jag anser inte att formuleringen om att återöppnandet av skolorna skulle "ta resurser från andra skolenheter" är förankrad i fakta. Det är en värdering, inte ett neutralt faktum, och det riskerar att styra väljarnas uppfattning, säger han till LT.

Tony Bagoly tänker överklaga domen i förvaltningsrätten till kammarrätten. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

Fallet har nu avgjorts av Förvaltningsrätten i Göteborg som konstaterar att fullmäktiges beslut att ändra frågeställning rent formellt är lagligt.

Däremot ger sig domstolen inte på att pröva eller recensera själva frågeställningen.

Båda ovan nämnda frågeställningar, anser domstolen, ”anknyter tydligt till frågan om att tidigare verksamhet i Ahla och Genevad ska återupptas. Domstolen bedömer därför att den fråga som fullmäktige formulerat ligger inom fullmäktiges handlingsutrymme. Om det varit lämpligt att formulera frågan på det sätt som gjorts ligger utanför det förvaltningsrätten har möjlighet att pröva”.

Tony Bagoly är besviken efter beskedet om att hans överklagande avslagits.

– Jag hade hoppats att domstolen skulle ta ställning till den principiella frågan: kan en kommun verkligen lägga in subjektiva eller spekulativa påståenden i en folkomröstningsfråga? I stället konstaterade de bara att kommunen har rätt att formulera frågan som de vill, utan att pröva om innehållet faktiskt påverkar valets saklighet och objektivitet.

Med mindre än en månad kvar till folkomröstningen inser SD-politikern att loppet är kört för att få till en annorlunda frågeställning.

– Jag står fast vid att det här är en viktig principfråga. Det handlar inte bara om denna folkomröstning, utan om hur folkinitiativ behandlas i framtiden och om vi kan lita på att omröstningar genomförs rättvist. Därför tänker jag att ta det vidare till Kammarrätten.

LÄS MER: SD-politiker överklagar kritiserad folkomröstningsfråga

LÄS MER: Datum spikat för folkomröstning om skolorna

LÄS MER: Småskolorna läggs ned – beslutet överklagas

LÄS MER: Första kravet för folkomröstning uppfyllt

LÄS MER: "Folkomrösta om skolnedläggningarna"