SKOLA 2022-05-19 KL. 18:06

Skolelev utsattes för gruppmisshandel

Av Rickard Gustafsson

Vid lunchtid på onsdagen misshandlades en elev på Lagaholmsskolan av flertalet andra elever. Misshandeln skedde på skoltid, men inte på skolans område utan vid Glänninge sjö. Enligt Laholmspolisen kan upp till tio personer ha deltagit i våldet mot eleven som är i 15-årsåldern. Skolförvaltningen uppger att flera elever ska ha stängts av från skolan efter händelsen.

Skolelev utsattes för gruppmisshandel
Polisen uppger att upp till tio elever kan ha deltagit i gruppmisshandeln av en annan elev. Skolchefen Richard Mortenlind uppger att flera elever har stängts av med omedelbar verkan från Lagaholmsskolan efter onsdagens händelse. Foto: Arkivbild

Vid 14-tiden under onsdagseftermiddagen kallades polispatruller till Lagaholmsskolan efter larm om att en elev blivit misshandlad.

Daniel Bergman, biträdande förundersökningsledare på Laholmspolisen, berättar att det i nuläget finns en hel del oklarheter om vad som hänt men säger att den misstänkta misshandeln inte skedde på Lagaholmsskolan utan flera kilometer därifrån – vid Glänninge sjö.
– Det är en elev i 15-årsåldern som blivit misshandlad av flertalet personer och det ska ha skett på motionsslingan. Brottstiden är satt mellan 12.00 och 13.30 så misshandeln uppdagades när eleven kom tillbaka till skolan.

Enligt polisen ska eleven ha fått motta sparkar och slag och fått skador på näsan. Hur allvarliga skadorna är eller om eleven behövt uppsöka läkare kan eller vill varken polis eller skolförvaltningen svara på.

Hur många personer ska ha varit inblandade?
– Det råder lite delade meningar om hur många som varit aktiva i misshandeln, men det är allt från fem till tio personer, säger Daniel Bergman.

Richard Mortenlind, chef för barn- och ungdomsförvaltningen, bekräftar att det skett en misshandel där flera elever har gett sig på en annan elev. Hur många elever som deltagit i misshandeln vill han inte kommentera.
– Jag vill inte säga exakt hur många elever det är som varit inblandade men vi har god insyn i vilka det är. Skolan gör just nu en kartläggning och vi har kontroll över situationen och har vidtagit åtgärder.

De åtgärder som Mortenlind talar om innefattar avstängning av elever med omedelbar verkan. Hur många elever det är som stängts av är inte heller det något som förvaltningschefen vill avslöja.
– Det vill jag inte säga, men misshandel på en skola är något vi alltid ser allvarligt på och ingriper kraftigt emot.

Polisutredningen kring händelseförloppet är i sin linda. Daniel Bergman berättar att polispatrullerna samlade in uppgifter om händelsen under onsdagseftermiddagen men att det i den upprättade misshandelsanmälan inte anges några personer som misstänkta.
– Patrullerna på plats har pratat med flera personer och det kommer att hållas flera förhör. Till dess har jag inte mer information, säger Daniel Bergman.