SKOLA 2023-09-25 KL. 16:44

Skoldatorer för 100 000 kronor anmäldes stulna

Av Rickard Gustafsson

Tolv datorer har polisanmälts som stulna på Osbecksgymnasiet sedan skolstarten för en dryg månad sedan. Polisutredningen har precis inletts och Laholmspolisen har gott hopp om att lösa brotten.

Skoldatorer för 100 000 kronor anmäldes stulna
Under hösten har tolv datorer stulits på Osbecksgymnasiet. Både elever och lärare är drabbade. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

I förra veckan lämnade Osbecksgymnasiets rektor i en polisanmälan angående de datorstölder som inträffat vid olika tidpunkter under hösten.

Tolv datorer till ett sammanlagt värde av cirka 100 000 kronor har försvunnit, bland annat i låsta skåp på skolan och i ett fall handlar det om att en lärare fått sin dator stulen i samband med en lektion.

Laholmspolisens förundersökningsledare Viktor Kovac berättar för LT att polisen haft kännedom om stölderna sedan tidigare, men att man inväntat anmälan från skolan.

Kovac förklarar att utredningen precis inletts.

– Anmälan skrevs i fredags och i dag på förmiddagen (måndag 25/9) lade jag ut ärendet på en utredare. Det är i ett väldigt tidigt skede egentligen att uttala sig, men det jag vet är att det finns goda förutsättningar att klara upp de här stölderna.

Av utredningstekniska skäl vill Kovac inte gå in närmare på de ”goda förutsättningarna” men berättar att det i närtid kommer att hållas flertalet förhör.

– Vi kommer att förhöra X antal personer. Utifrån den informationen jag har så kan jag väl säga att det finns indikationer som pekar i vissa riktningar, men i nuläget finns det ingen misstänkt.

Ett dussin datorer har stulits på Osbecksgymnasiet sedan höstterminen drog igång för fem veckor sedan.

Foto: Johan W Jönsson

Ingen av de datorer som anmälts stulna har återfunnits eller dykt som beslagtaget gods i andra brottsutredningar, enligt förundersökningsledaren.

Några av stölderna ska ha skett under kvällar och helger. Osbecksgymnasiets rektor, Charlotta Eroldsson, säger till Hallandsposten att det är många människor i rörelse i skolfastigheten.

– Campus Laholm är en speciell byggnad där det finns både vuxenutbildning, kulturskola och gymnasieskola under samma tak. Där är aktiviteter ibland långt ut på kvällarna. Vem som vistas och rör sig i lokalerna är inte helt kontrollerbart, säger Eroldsson och berättar att det ”finns indikationer på att det finns en samhörighet mellan stölderna”.

En del av IT-policyn på skolan är att inga datorer, på grund av stöldrisk, ska förvaras i elevskåp under nätter och helger. Den informationen har gått ut till både anställda och elever.