Klik venligst
SKOLA 2023-06-03 KL. 07:02

Sagan om skolan som blev sann

Av Johan W Jönsson

Det var en gång… Så inledde Birgitta Björn, som är en av grundarna till Öringe Montessoriförening, sitt tal kring sagan om förskolan och skolan som blev sann. I år är det 30 år sedan föreningen bildades och det firades med flera olika aktiviteter i strålande solsken.

Sagan om skolan som blev sann
Birgitta Björn, med micken i hand, är en av grundarna till Öringe Montessoriförening. Här berättar hon sagan om skolan. Foto: Johan W Jönsson

1993 öppnade Öringe Montessoriförskola. Sedan dess har verksamheten växt och idag finns förskola och skola upp till årskurs sex på den natursköna platsen.

– En liten bit av mitt hjärta finns kvar här, säger Birgitta, som haft sina båda barn i förskolan och på skolan där hon tidigare även varit såväl lärare som rektor.

Att hon inledde sin berättelse om montessoriföreningen sagolikt var ingen slump. I Öringelund, där skolan finns idag, låg för länge sedan ett slott.

– Den första föreningen vi bildade var Slottsbackens Montessoriförening. Det låter vackert, nästan som en saga, sade Birgitta innan hon började sitt tal.

Föreningen bildades av fyra mammor som träffades med sina nyfödda på barnavårdscentralen i Veinge. De pratade och kom fram till att de ville starta en montessoriförskola.

– Vi var först i provisoriska lokaler. Det var 15 barn som började och föräldrarna var engagerade. Det snickrades och syddes så att vi skulle få det fint och bra, säger Birgitta.

När barnen som började blev så stora att de skulle börja skolan var det flera föräldrar som engagerade sig för att även en montessoriskola skulle bli verklighet i Öringe.

Öringe Montessoriskola
blev Laholms kommuns första friskola 1997. Såväl förskola som skola drivs än idag som ett föräldrakooperativ.

– I början var det inte så många familjer som var medlemmar. Den första sommarlovsavslutningen gjorde vi på gammaldags vis. Det är härliga minnen, säger Birgitta.


Rektor Måns Magnusson delade ut vattenflaskor i present till alla barn under jubileumsdagen. Foto: Johan W Jönsson


Firandet fokuserade så klart på barnen och det fanns två olika hoppborgar på plats, ungdomsbrandkåren medverkade och de som ville ha en ansiktsmålning kunde få det.

– Vi ville ha aktiviteter för barnen under vårt jubileumsfirande. Vi har haft både ballongknytning och tipspromenad. Det har varit en jättebra dag med väldigt mycket folk, säger Ida Nylander.

– Mina barn är andra generationen som går här då jag själv gick i skola här. Det är en underbar miljö att inleda sin skolgång på, fortsätter Ida som är en av arrangörerna.

De bjöds på korv
med bröd till lunch och efter maten överraskades besökarna av glassbilen som gjorde ett extra stopp i Öringe för att dela ut glass. Laholms Sparbank bjöd på popcorn.

Montessoriföreningen skänkte ett par nya fotbollsmål till skolan lagom till firandet och en boll räcktes symboliskt över till rektor Måns Magnusson.

Han har varit rektor för förskola och skola i tre år och tycker själv att han har världens bästa jobb, även om han fick skruva ihop fotbollsmålen (som han skämtsamt sade).

– Pedagogiken här utgår ifrån tron på det enskilda barnet och dess utveckling. Förskolan är Montessori medan skolan är konventionell med influenser från Montessori, säger han.

Idag går det runt 60 elever på skolan. Det arbetas med åldersblandade grupper. F-1 med 20 elever, 2-3 med 20 elever och 4-6 med 20 elever. Det är två lärare per grupp.

– Vi utgår från individen i vilka utmaningar som behövs. I och med att vi har två lärare per grupp kan vi dela upp grupperna i två. Anpassningar sker naturligt här. Här får alla elever lyckas.

Eleverna kommer främst från närområdet. Det vill säga Veinge, Genevad och Eldsberga. Det finns dock även elever från till exempel Knäred och Simlångsdalen.

– Jag kan inte tänka mig en bättre plats för våra barn än Öringelund. Här finns bokskog, fria ytor, ja allt. Sagan är långt ifrån slut, säger Birgitta Björn.

– En vacker miljö, fantastisk personal och engagerade föräldrar gör att Öringe Montessoriförening kommer leva lycklig i alla sina dagar, avslutar hon.


Rektorn Måns Magnusson med Rebecca Karlsson, Ida Nylander, Emil Lindqvist, Viktoria Iskristall och Vickie Berggren Brink som arrangerade jubileumsdagen. Foto: Johan W Jönsson